Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Щетите на пътната инфраструктура са за над 20 млн. лв.

15% от потопените къщи в Карловско са силно увредени

| обновено на 05.09.22 в 10:37

"15 % от къщите в карловските села, засегнати от наводнението, са с различни степени на увреждане, сред които и няколко, които са изцяло отнесени. Вероятно щетите в частните имоти ще са на стойност 3- 4 млн. лв.

Предварителните разчети показват, че за възстановяване на унищожената публична инфраструктура - улици, мостове съоръжения, пътища, водопроводи ще е на стойност над 20 млн. лв."

Това заяви кметът на община Карлово Емил Кабаиванов минути след като направи отново оглед на засегнатите райони. Заедно с него бяха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, изпълнителният директор на "Автомагистрали" инж. Иван Станчев и председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Иво Иванов.

Емил Кабаиванов обясни още, че в сряда ще представи пред министъра на регионалното развитие готови проекти за възстановяване на част от инфраструктурата в района. Те са били подготвени още преди наводнението с цел реконструкция и обхваща именно засегнатите села Богдан, Каравелово, Климент, Слатина, Дъбене, Войнягово.

"Става дума за 17 км общински път с мостови съоръжения с подмяна на водопровода, който е в населените места. Общата стойност с ДДС е около 11 млн. лв. Това е за отсечката Богдан до разклона за разклона Пловдив – Карлово. Другият е за 6 км Московец – Каравелово с мостови съоръжения без река Стряма. Сумата е 7 млн. лв. Срокът за изпълнение е 12 месеца", обясни Кабаиванов.

Той добави още, че днес, за да се подпомогне възстановяването на пътната инфраструктура и за корекцията на речните корита е пристигнала още техника -  13 самосвала, 6 челни товарача, багери, още два колесни багера и друга по-малка техника.

Емил Кабаиванов подчерта, че в разчистването на трите села Каравелово, Слатина и Богдан се включват над 300 доброволци.

"Ще ни трябват няколко месеца ежедневен и упорит труд, за да възстановим инфраструктурата. Разбира се, без финансова помощ от държавата няма да стане", отбеляза Кабаиванов.

Кметът на община Карлово ще изпрати списъка за отпускане на еднократни помощи от АСП до институцията до сряда. Очакванията са хората да могат да получат подпомагането в началото на следващата седмица. Подпомагането на най-засегнатите домакинства ще отнеме повече време, тъй като поне 2 седмици ще продължат огледите и изчисленията за пострадалите имоти.

"Няма хора без подслон", каза Кабаиванов. 


Галерия

Още от категорията

Габриела Петрова в "Добро утро, ден"

Една от най-добрите български спортистки през последните години – Габриела Петрова ни гостува тази седмица в „Добро утро, ден“. Тя е състезателка на Локомотив – Пловдив по лека атлетика в тройния скок.  Кариерата й тръгва към върха, когато става европейска шампионка  до 23 години в Тампере, Финландия през 2013 г. Два пъти е участвала на..

обновено на 04.12.22 в 13:17

Изборите в България се "американизират"

Въвеждането на хартиено и машинно гласуване и споровете кое е по коректно „американизира“ процедурите по изборите в България, смята политологът Димитър Димитров, член на Централната избирателна комисия. Той обясни: „Демократите в САЩ обикновено гласуват по пощата, в плик, предварително, докато републиканците се нареждат чинно и гласуват в..

обновено на 02.12.22 в 17:28

Искат да разрушат доверието в машините както в бюлетините

Това, което се случва сега, не е връщане на хартиената бюлетина и преминаване към смесено гласуване, а е унищожаване изцяло на машинния вот. Машините, които ще се използват, са превърнати в обикновени принтери, заяви в предаването "Ден след ден" депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков . Той обясни, че няма да се вземат под внимание..

публикувано на 02.12.22 в 16:32

Върнахме правото на хората да избират как да гласуват

"Това, което направихме вчера, е да върнем правото на хората на избор дали да гласуват с хартия или с машина, каза за Радио Пловдив Десислава Трифонова, депутат от ГЕРБ-СДС. „Истерични спекулации на колегите от "Продължаваме промяната“ нарече тя, твърденията, че с промените в Изборния кодекс се цели подмяна на вота на избирателите. По думите и хората..

обновено на 02.12.22 в 16:29

Деца от уязвими групи обогатяват знания с творчество

В последната рубрика на Радио Пловдив и Изпълнителната агенция „Програма за образование“ представяме проекта „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив чрез подобрен достъп до образование, заетост и здраве“. Той се финансира от оперативните програми „Наука и образование за интелигентен растеж и „Развитие на човешките..

публикувано на 02.12.22 в 11:10