Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МС със спешни мерки за пострадалите от потопа, искаме помощ и от Брюксел

Снимка: Радио Пловдив, Стоян Терзиев

Хотелиерите също се включват в помощ на пострадалите от наводненията в Карловско. Това стана ясно след правителственото заседание на Министерски съвет, на което присъства кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и представи предварителен доклад за щетите по инфраструктурата и по домовете.

Хотелиерите са изразили готовност да дарят домакинско оборудване, сред което и дюшеци, на пострадалите от наводнението.

"Освен това ще бъде доставена и минерална вода и консервни храни за бедстващото население в Карловско", коментира служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

„В момента ВиК дружеството работи на терен, за да се възстанови водоподаването към селата, чака се пускането на тока в селата. След това ще се опишат щетите по водопроводната мрежа. Има 7 моста, които са съборени. Първо трябва да се поправи водопроводът и едва след това да се ремонтират улиците“, добави министърът на регионалното развитие Иван Шишков. 

Стана ясно още, че кметовете на пострадалите от наводнението общини ще се освободят от такси за отпадъци. Припомням, че към момента се начислява 95 лв. на тон отпадък.

Земеделският министър, заедно с представители на ведомствата, утре и в петък ще направят на място проверка на сечта в горите. 

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев съобщи, че 7 къщи са изцяло разрушени, 60 къщи са необитаеми, 84 са негодни за живот, защото са частично увредени.

Той заяви още, че в Община Карлово има 5 села без водоподаване, а 3 села са с частично електрозахранване. „До края на деня 1 село ще има водоподаване, а за останалите ще има временни водопроводи. С тези временни водопроводи ще се работи около 10-15 дни”, каза той и добави, че електроподаването е по-увредено по основните улици, където има съборени стълбове. 

„В момента се работи по монтирането на нови стълбове, когато това стане ще можем да възстановим електрозахранването", посочи Стоев.

От министерството на отбраната, че ще бъдат осигурени контейнери, в които хората да живеят. „На всеки, който изяви желание ще бъде предоставено жилище, което е годно за живот”, каза Стоев. 

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че България ще поиска помощ от Брюксел за възстановяване на щетите от наводненията,

"Предвиждаме да предприемем такива действия, но в момента действаме в условия на неотложност и вниманието ни е концентрирано да дадем всичко, което е в компетенциите на изпълнителната власт, след което основният ни ангажимент ще бъде този да привлечем този допълнителен ресурс".

Демерджиев поясни, че все още не може да се обобщи необходимата сума за преодоляване на последиците от бедствието.
Още от категорията

Пострадалите от наводнението в Карловско получават пари от даренията

От днес собствениците на пострадалите от наводнението имоти (от първа до четвърта група съгласно решението на Общински съвет - Карлово) започват да получават по сметските си средствата от дарителската кампания.  В предишните две седмици пострадалите семейства подадоха пълния набор документи за изплащане на определените суми от дарителската сметка..

обновено на 05.12.22 в 06:45

Затварят по обяд част от бул. "Александър Стамболийски" в Пловдив

Заради подготвителни строителни дейности по изграждането на южния обходен колектор предстои въвеждането на временна организация на движението в участък от бул. „Александър Стамболийски“.  Около обяд се предвижда да бъде затворена пътната отсечка от кръстовището с ул. „Димитър Талев“ до продължението на бул. „Македония“, съобщават от ОП..

обновено на 05.12.22 в 06:45

Грейва коледната елха в Смолян

Светлините на коледна елха в Смолян ще грейнат тази вечер от 17.30 часа на пл. „Свобода“ в Стария център.  Празничен поздрав за всички присъстващи ще направят деца от ЦПЛР-ОДК и детска градина „Зорница“, които заедно с кмета Николай Мелемов ще включат светлините на коледното дърво.  Малки и големи ще могат да направят своя празнична снимка с Дядо..

обновено на 05.12.22 в 06:45

Ден на отворени врати в Комплекса за ранно детско развитие

Фондация "За Нашите Деца" ще проведе "Ден на отворените врати" в Комплекса за ранно детско развитие -  Пловдив.   Събитието ще стартира в 10:00 ч. с разходка из сградата на адрес ул. Димитър Цончев № 11 и среща-разговор.  Ще се презентира работата на фондацията, както и ще се проведат срещи със специалисти и експерти.  Може да се разгледат..

публикувано на 05.12.22 в 05:54

Тържествено запалват светлините на елхата в "Западен"

Кметът на „Западен“ Димитър Колев кани всички жители на района на тържественото запалване на светлините на Коледната елха. То ще се състои тази вечер, от 18 часа, в парк „Ружа“. Деца от детските градини в район „Западен“ и ученици от СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ ще представят празнична програма.  Най-малките гости на тържеството ще бъдат..

публикувано на 05.12.22 в 05:51