Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС със спешни мерки за пострадалите от потопа, искаме помощ и от Брюксел

Снимка: Радио Пловдив, Стоян Терзиев

Хотелиерите също се включват в помощ на пострадалите от наводненията в Карловско. Това стана ясно след правителственото заседание на Министерски съвет, на което присъства кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и представи предварителен доклад за щетите по инфраструктурата и по домовете.

Хотелиерите са изразили готовност да дарят домакинско оборудване, сред което и дюшеци, на пострадалите от наводнението.

"Освен това ще бъде доставена и минерална вода и консервни храни за бедстващото население в Карловско", коментира служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

„В момента ВиК дружеството работи на терен, за да се възстанови водоподаването към селата, чака се пускането на тока в селата. След това ще се опишат щетите по водопроводната мрежа. Има 7 моста, които са съборени. Първо трябва да се поправи водопроводът и едва след това да се ремонтират улиците“, добави министърът на регионалното развитие Иван Шишков. 

Стана ясно още, че кметовете на пострадалите от наводнението общини ще се освободят от такси за отпадъци. Припомням, че към момента се начислява 95 лв. на тон отпадък.

Земеделският министър, заедно с представители на ведомствата, утре и в петък ще направят на място проверка на сечта в горите. 

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев съобщи, че 7 къщи са изцяло разрушени, 60 къщи са необитаеми, 84 са негодни за живот, защото са частично увредени.

Той заяви още, че в Община Карлово има 5 села без водоподаване, а 3 села са с частично електрозахранване. „До края на деня 1 село ще има водоподаване, а за останалите ще има временни водопроводи. С тези временни водопроводи ще се работи около 10-15 дни”, каза той и добави, че електроподаването е по-увредено по основните улици, където има съборени стълбове. 

„В момента се работи по монтирането на нови стълбове, когато това стане ще можем да възстановим електрозахранването", посочи Стоев.

От министерството на отбраната, че ще бъдат осигурени контейнери, в които хората да живеят. „На всеки, който изяви желание ще бъде предоставено жилище, което е годно за живот”, каза Стоев. 

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че България ще поиска помощ от Брюксел за възстановяване на щетите от наводненията,

"Предвиждаме да предприемем такива действия, но в момента действаме в условия на неотложност и вниманието ни е концентрирано да дадем всичко, което е в компетенциите на изпълнителната власт, след което основният ни ангажимент ще бъде този да привлечем този допълнителен ресурс".

Демерджиев поясни, че все още не може да се обобщи необходимата сума за преодоляване на последиците от бедствието.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Извънгабаритен товар налага реорганизация на движението

Временна реорганизация на движението се въвежда в Пловдив заради транспортиране на извънгабаритен товар, който преминава през територията на областта. Очаква се около 8.30 ч. композицията да пристигне по Източния обходен път и от там да се насочи през жп прелеза на с. Войводиново към Пловдив. Маршрутът е  от ул. „Полет“ – ул. „Георги Бенев“..

публикувано на 19.04.24 в 06:56

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата програма от днес до неделя ще бъде официално открита обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването ще се състои  от 19,30 часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“. Веднага след прерязване на лентата районното кметство в партньорство с Държавна опера –Пловдив..

публикувано на 19.04.24 в 06:52

Министър Цоков ще присъства на дипломирането на педагозите от ПУ

Абсолвентите - бакалаври и магистри от Педагогическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" ще получат дипломите си на тържествена церемония днес. На промоцията в Пловдив ще присъства и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

публикувано на 19.04.24 в 06:49

Средните училища представят на форум специалностите си

Професионални гимназии, средни училища и училища по изкуства и спорт ще презентират изучаваните при тях специалности на двудневен форум , организиран от екипа по кариерно ориентиране към Център за подкрепа за личностно развитие в Общинския детски комплекс. Изложението „Дни на професиите“ ще се проведе днес и утре в сградата на центъра на бул. „6..

публикувано на 19.04.24 в 06:20

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.   Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 16:31