Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрите театрални спектакли идват на "Сцена на кръстопът"

Под надслов „Театъра -  мъдростта“ на 10 септември стартира  26-то издание на Есенния международен театрален  фестивал „Сцена на кръстопът“. По думите на директора на  фестивала Кръстю Кръстев, най-добрата театрална публика в България ще има възможността да се запознае с най-добрите спектакли в българския театър в страната и с темите, които вълнуват гилдията.

Афишът на форума включва 19 спектакъла с три премиери, като две от тях са на Драматичен театър – „Николай Масалитинов“ – Пловдив. С премиерата на „Вампир“ по Антон Страшимиров и режисура на Пламен Марков, ще бъде вдигната  завесата на тазгодишното издание. А във втория фестивален ден зрителите ще видят и премиерата на „Стареца и морето“, която е  първата в България  драматизация на Александър Секулов на романа на Хемингуей, с режисьор Веселин Ранков и постановчик Красимир Ранков.

В програмата са включени  класически заглавия като „Една българка“ по Иван Вазов, „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, „Бесове“ по романа на Фьодор Достоевски и автор Албер Камю, театралната импровизация по пиесата на Жан Ануи „Антигона“ на Плевенския театър с режисьор Александър Морфов, с която той се завръща на българска сцена след известна пауза.

Любопитно е и участието на театър „ОКО“ от Лвов Украйна, което ще видим на 18 септември в Камерната зала „Стефан Данаилов“.

По думите на организаторите, интересът към фестивалната програма, която включва и съпътстваща програма,  тази година е изключително голям. Извън спектаклите, ще има изложба скулптура на Валентина Златарова, представяне на книгите „Автопортрет в огледалото на сцената“ на Иван Добчев и „Стефан Данаилов – колко лесно е да бъдеш обичан“, както  и на филма „Николай Масалитинов – опит за портрет“.  В рамките на форума е предвидена и Кръгла маса за проблемите и развитието на театралното изкуство с куратори Росица Обрешкова и Георги Тошев. 

Есенният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ се осъществява с финансовата помощ на Община Пловдив и Министерството на културата. А по думите на ресорния заместник-кмет  Пламен Панов, „ако театърът като храм и място, което изтрива различията, в общество на разделение, театърът ще ни обедини и фестивалът „Сцена на кръстопът идва в точното време и на точното място“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета". Слушайте "Срещите" в събота..

обновено на 18.05.24 в 09:01

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54