Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Старецът и морето" в "Сцена на кръстопът"

Моноспектакълът на Красимир Ранков „Старецът и морето“ – драматизация на Александър Секулов с режисьор Веселин Ранков, е втората премиера на Драматичен театър–Пловдив в афиша на тазгодишното издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на Кръстопът“. Това е първият драматургичен вариант в България по романа на Ърнест Хемингуей. Сценограф на спектакъла, който ще бъде представен в Камерната зала „Стефан Данаилов“, е Мариета Голомехова, композитор -  Мира Искърова.


А в Голямата зала  Театър „Българска армия“ – София представя „Стъпка по стъпка“ на Питър Куилтър и режисьор  Лиза Шопова. Сценографията е на Анелия Райкова. Сред актьорите са Анастасия Ингилизова, Гергана Плетньова и студенти в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ от класа на проф. Атанас Атанасов.

В рамките на съпътстващата програма на Театралния фестивал в Галерия „Димитър Георгиев“ на ул. „Съборна“ Валентина Златарова открива изложба скулптура „Ред 8, място 14“.


Още от категорията

"Пловдив, където време няма" в "Град под града"

В тазседмичното издание на предаването за алтернативни погледи и криворазбрана пловдивска философия "Град под града" ще си говорим за различните измерения на Пловдив, за текстурата на спомените и най-вече за преживяването на самия град във всичките смисли на думата.  Бъдете с нас точно след новините в 15 ч. 

обновено на 04.12.22 в 16:35

Арменската църква в Пловдив празнува 194 години от освещаването си

194 години от освещаването на арменската църква в Пловдив се отбелязва тържествено днес. От  12:30 часа в двора на арменската Апостолическа църква "Сурп Кеворк“ ще бъде представена празнична културна програма по повода. Голяма ценност за арменския храм са старите икони, изписвани от зографи. Между тях са "Света Богородица Пътеводителка",..

обновено на 04.12.22 в 10:55

Женска Коледа е, отбелязваме Св. Варвара

На 4 декември е църковният празник на Света великомъченица Варвара , отбелязван и от православието, и от католицизма.  Варвара била девойка от знатен род, посечена заради християнската си вяра в началото на IV век.  На Варвара се заварват денят и нощта и стават равни. Празникът се нарича още Варварица, Варваринден или Женска Коледа. В..

публикувано на 04.12.22 в 10:53

В "Срещите" разговор с Неда Антонова за новата й книга

Тази събота в "Срещите" с Неда Антонова говорим по новата й книга "Елегия".  Когато баща ти е цар" . Разговор за власта, любовта, самотата, родовата кръв...  "Като нямаше кой да ми разкаже как се е случило, разказах го, както мислех, че се е случило".  Така започна разговора ни с Неда Антонова за  двете й героини Тамара-Мария Шишман и..

обновено на 03.12.22 в 10:31

В Перущица за първи път у нас показват картини на Салвадор Дали

За първи път в България ще бъдат показани картини на великия Салвадор Дали. Изложба „Неочакваният Дали“ ще бъде подредена в картинна галерия – Даново Училище – Перущица на 3-ти декември.  Творбите на Салвадор Дали са част от колекция „Кесаури”. Изложбата е  част от проект на частна колекция Kesauri за организиране на изложби в малки градове в..

обновено на 03.12.22 в 10:06