Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Национална стипендия КЦМ отново помага на студенти

За четвърта поредна година бяха представени носителите на Национална стипендия КЦМ на ХОЛДИНГ КЦМ 2000 за учебната 2022-2023.

На официална церемния присъстваха инж. Румен Цонев- главен изпълнителен диектор на ХОЛДИНГ КЦМ 2000 , инж. Иван Добрев – изпълнителен директор на КЦМ АД, представители на висшия мениджмънт на ХОЛДИНГ-а и на журито, оценило есета, с които младежите са кандидатствали.

Инж. Румен Цонев се обърна към стипендиантите и сподели, че е доволен от факта, че са успели да се докоснат до теми и проблеми, свързани с цветните метали, а също и да научат повече за този професионален свят.

Темата на есето тази година е „Зеленият преход без цветни метали- мисия невъзможна". 

За да участват, студентите трябва да покрият няколко критерия- да са редовна форма на обучние, да са положили успешно всички изпити от предходни години с успех не по-нисък от Много добър- 4,50 и да са български граждани, навършили 25 години.

Радка Маринова е бъдещ юрист и е кандидатствала заедно със своята сестра. Признава, че и двете са щастливи от успеха, макар той да е за от тях.

Николета Ракова следва „Стопанско управление“ и вече има планове за какво ще използва стипендията КЦМ. Има наум да изкара няколко специализации в сферата на маркетинга, който е нейната сфера на интереси. 

За Теодор Чаков, който учи в Техническия университет, да напише есето се оказало не особено трудна задача, защото имал почти цялата му необходима информация в учебник, по който се подготвял за изпит в университета.

Елина Чернева учи „ Дентална медицина“ в Пловдив и споделя, че цветните метали са пряко свързани с нейното поле за бъдеща професионална реализация. Нейната майка я подкрепила най-много при решението да кандидатства за стипендията КЦМ.

Николай Каменов е студент в специалност „Компютърно и софтуерно инженерство“ и е убеден, че наградата ще му бъде от голяма полза, тъй като сферата, в която той се развива се променя динамично, а за да са актуални знанията, е необходимо да се обогатяват постоянно.

Общият брой на студентите, които  ще получат Националната стиепндия КЦМ, е осем.


  


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията
Владо Перев

Културният център е триумф на българската дипломация

В Скопие бе открит официално български културно-информационен център. За събитието от днес и за  атаките срещу български културни центрове в Република Северна Македония в програма "Ден след ден" говори  журналистът от Скопие Владимир Перев.  " Откриването беше при извънредни мерки за сигурност. В центъра на Скопие имаше повече полиция, от когото са..

публикувано на 25.11.22 в 16:47

Пловдив се включва в протест срещу насилието над жени

В международния ден за елиминиране на насилието над жени Пловдив се присъединява към протеста „Нито една повече!“, който ще се проведе от 18.30 часа пред Централна поща и ще протече под надслов „Жени, Живот, Свобода!“. Целта е да насочи вниманието към проблема с насилието над жените, който често пъти остава скрит за обществото. Това..

обновено на 25.11.22 в 15:42

Въпросът не е кой да управлява, а ще го има ли Панаира въобще

Георги Гергов получи пълен контрол над Панаира, придобивайки акциите на Община Варна в  "Пълдин туринвест". Това стана въпреки волята на Общинския съвет в Пловдив чрез своя представител в „Пълдин туринвест“, който гласува против апорта на варненските акции. Общината обаче има само недостатъчната сила на своите 25%, които вече се стопиха до 22 на сто от..

публикувано на 25.11.22 в 14:51

Българите от РСМ трябва да бъдат изслушани в ЕП

Преди дни Фондация „Българска памет“ стартира нова социално-информационна кампания „От двете страни на границата“, която е в подкрепа на добросъседството между България и РС Македония.  Инициативата цели да насочи общественото внимание към необходимостта от правилна и ангажирана държавна политика за  добросъседство и приятелство между държавите,..

публикувано на 25.11.22 в 14:03

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела, но предвид липсата на представителни фигури на левицата в местния парламент градското ръководство вече коментира кои ще бъдат кандидатите за общински съветници, както и кмет, на предстоящите местни избори догодина. Това заяви пловдивският депутат Иван Петков в предаването „Точно..

публикувано на 25.11.22 в 11:06