Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истината и легендите в книгите на Венцислава Великова

| обновено на 14.09.22 в 13:19

Венцислава Великова пише първите си два разказа още в миналия век, както самата тя казва, но първата си книга „Странна сбирка от разкази“ издава през недалечната 2019-та година. Тя е писател и творец, който прави картини от плетени на една кука, а и не само, цветни шнурчета от памучна прежда. В произведенията й намират място керамика, камъни, дърво, сухи треви, семена. Занимава се активно с изкуство от 2010-та година, когато ражда второто си дете и обстоятелствата се подреждат така, че остава без работа. Тогава се заема с изработването на картините, но историята всъщност започва от шевиците. 

Венцислава Великова се обръща към познанието за шевиците, но понеже има известни познания и за старите ни азбуки ѝ прави впечатление, че много от шевиците са повторения на глаголицата. Започва да изучава глаголицата и стига до познанието, че това не е азбука за вербална комуникация, а за комуникация на старите българи с боговете. Това са рунически символи, които са свещени. 

Първите ѝ платна, първите ѝ изложби са подарени на читалището в Белослав. Носител е на награда от Община Белослав – „Деятел на културата“ за 2018 година, дадена за принос в развитието на културата в Белослав.

Творческите ѝ търсения минават и през различни конференции, където чете доклади за руническата азбука и за връзката ѝ с шевиците. Всичко това я води до обем от информация и познания в тази посока, свързвайки се с различни хора и попадайки в подобни среди.

„Когато човек има интерес към нещо, той запомня нещата, развива се, дълбае, само и само да навлезе повече в истината. Тогава, вече, започнах да търся и по-различен тип науки, да имам по-различен тип познания. Тринайсет години се занимавам с една друга наука, която ми показа много истини, но стигнах до извода, че не можех просто да изляза, да застана пред хората и да започна да говоря истините в прав текст, тъй като за много от хората, съзнанието на хората не е запознато, не е подготвено да приеме такъв тип информация. И чудейки се как да им дам тази информация, започнах да пиша разкази. В тези разкази, в „Странна сбирка от разкази“, после в „Невестино село“, във всичките двайсет и пет разказа в поредицата „чоВЕЧНИ разкази“ няма нито една легенда, която да съм я чула отнякъде или да е някаква истина казана от баба ми или дядо ми, която да съм пресъздала, няма нищо такова. Просто истината, която аз знам мога да я предложа на хората само, когато я облека в някаква случка от ежедневието. Но, понеже хората възприемат най-добре старото време, преди 200-300 години,обличам я в такава случка, предавам я под формата на легенда, на сказка, с тогавашните герои, с онези имена и така хората я възприемат много по-лесно“, разказва Венцислава Великова.

В електронен вариант, към момента, чакат своя ред да бъдат издадени още две книги, това са „Мая и дядо Еньо“ и „Някой трябва да плати“. Венцислава Великова, обаче, работи и по трета книга "Пазителите", която ще се състои от трийсет истории. Двайсет е пет от тези истории са публикувани във фейсбук групата „чоВЕЧНИ разкази“, но не в пълния си и завършен вариант. Главната героиня в "Пазителите" е едно момиче, което отива на село и попада в стая пълна със скринове и шкафове с шевици. Отваряйки и разглеждайки всяка шевица, тя му разказва различна легенда, различна история. 

„Усещанията често ни лъжат, затова трябва да се мисли. Питай душата си, сърцето си, то знае всичко. Преспи с въпроса си вечерта и на сутринта ще знаеш отговора. Една думичка на събеседника, на колегата или продавачката в магазина може да ти даде отговора. Просто заспивайте няколко вечери подред с въпроса и задължително ще ви са даде отговорът, колкото и странно и клиширано да звучи. Но, мислете, мислете, мислете хора. Това ми е посланието и в книгите, и във фейсбук страницата ми, не се оставяйте на стадото и на потока да ви носят. Когато всички гледат напред, вие погледнете нагоре, погледнете настрани ще откриете, че още много неща има да видите и колко още неща сте пропуснали, ако се движите с калната река“, отправя посланието си към хората авторката на „чоВЕЧНИ разкази“.

Венцислава Великова гостува в неделния „Шейкър“, където ни разказва своята история за книгите, старото знание, картините, хората, душата и истината.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Благотворителен базар в село Калековец

В празничния ден на Цветница, Сдружение "Жените днес" с. Калековец, Кметството в селото и НЧ "Пробуда - 1927" организират Благотворителен базар. Целта на инициативата е да се съберат средства за поставяне на паметна плоча на Мария Атанасова.   Мария Георгиева Атанасова е български летец-пилот, първата жена командир на тежък тип самолет в света,..

обновено на 24.04.24 в 15:30

Волейболистките на "Марица" и кметът вдигнаха 10-та шампионска титла

Кметът Костадин Димитров прие в Община Пловдив волейболните шампионки от Марица, които в неделя спечелиха рекордна десета поредна титла на България. На събитието в сградата на общината присъстваха още председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, заместник-кметът на Пловдив Николай Бухалов, мениджърът на волейболния клуб Борис Халанчев и един от..

публикувано на 24.04.24 в 14:07

Ботев вади нов договор на основен халф

Шефовете на Ботев (Пловдив) умуват дали да предложат нов договор на един от основните си играчи. Става въпрос за полузащитника Дилан Мертенс. Нидерландецът, който у нас игра и за Царско село, откъдето премина при „канарчетата“, се намира в много добра форма в последно време. Това е накарало ръководството да се замисли върху продължаване на кариерата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Съдийски назначения 31-ви кръг Първа лига

Съдийската комисия към БФС обяви назначенията за двубоите от 31-ия кръг в Първа лига. Мачът от плейофите в Топ 6 между Черно море и Локомотив Пловдив бе поверен на Ивайло Стоянов - Сватбата. Срещата между Ботев (Пд) и Славия ще бъде ръководена от Георги Давидов. 26 април 2024 г., петък, 20:00 ч. Общински Футболен Клуб Пирин ЕООД - ПФК Ботев Враца ГС:..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Марица се разделя със старши треньора си Борислав Крачанов

Марица (Пловдив) се разделя със старши-треньора си Борислав Крачанов след края на сезона. Клубът благодари на Крачанов за всичките три години, на които беше отдаден на Марица и даде всичко от себе си за клуба. В този период клубът спечели три шампионски титли, три пъти триумфира с Купата на България и спечели първа победа в Шампионска лига от 2020-та..

публикувано на 24.04.24 в 09:57