Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Великите европейци - Алиенор Аквитанска, първа част

Алиенор Аквитанска, нейният приказен живот и забележително място в европейската история и култура, са малко познати на широката публика у нас. Тя е не просто „баба на средновековна Европа“. Да, има 9 деца, основава две кралски династии, други потомци са владетели по целия континент. Но Алиенор не е просто машина за деца. 
Във време, когато 40 е дълбока старост, тя живее над 80, кралица е на две кралства - Франция и Англия, участва във военни походи и политически игри, преживява любовни истории и надживява отровни омрази, налага куртоазната любов, покровителства изкуствата, възпята е от трубадурите като най-красивата жена на Европа. 

Няма запазени портрети на Алиенор Аквитанска от нейното време, описанията на поетите също не са конкретни, но, признавам, харесвам тази жена. Всъщност, харесвам идеята за жена, която тази жена въплъщава. 
 

Алиенор е родена между 1122 и 1124 в Аквитания или Окситан. Херцогството обхваща голяма територия от сегашна Юго-Западна Франция със столица Бордо, то уж е васал на френските крале, но е толкова богато и силно, че не ги бръсне. Дядо на Алиенор е Гийом IX Трубадур, който наистина е първият трубадур. Той е своенравен, избухлив и огромен чаровник, обича живота и недолюбва църковните правила, два пъти е отлъчван от църквата. Но си е набожен и винаги се моли, преди да съблазни някоя жена. Бащата на Алиенор е Гийом Х Свети, а майка ѝ - Аенор от Шатерло. Той явно много я обича, след като кръщава голямата си щерка Алиенор, на окситан - „втората Аенор“. Тя е красиво и умно дете, получава и страхотно образование - знае окситан, френски и латински, може да чете, слуша песните на трубадури и сама пише поезия, веща е в женските занаяти - шиене и тъкане, но и в мъжките развлечения - езда и лов. 

Майката и големият брат на Алиенор умират, когато е на 6, а през 1137 баща ѝ тръгва на поклонническо пътешествие по Пътя на Сантяго и оставя за попечител своя малък брат Раймон дьо Поатие. Раймон, на 22, и Алиенор, на 15, много се сближават, но докъде точно - има само слухове. Междувременно обаче Гийом Х се разболява и умира, като поверява съдбата на дъщеря си на френския крал Луи VI Дебели. Той е болен и, преди да умре, иска да ожени наследника си, също Луи, а ако това стане с наследницата на Аквитания, е печалба небесна. Нещата се уреждат спешно и, скоро след като Алиенор е коронована за херцогиня, има сватба в Бурж. Но, още нестигнали Париж, двамата млади научават за смъртта на Луи Дебелия и стават крал Луи VII и кралица Алиенор на Франция. 

Тя е на 15 и „необуздана“, той - на 16, „същински монах“. Луи е лудо влюбен в окситанската красавица с огнени къдрици и силен характер, а тя от изтънченото си херцогство попада в скучния Париж. Алиенор привиква трубадури и майстори на други изкуства, които стават основа на цялата френска културна традиция. Самата тя, с цветните си дрехи, любов към лукса и разкрепостено поведение, намира и следовници, и противници. Нещата се задълбочават, когато се забърква и в политиката, като манипулира съпруга си. Нещо, срещу което, впрочем, самият Луи VII няма против.

Алиенор бързо намира начин да се отърве от влиянието върху Луи на кралицата-майка и главния съветник, абат Сюже. После го забърква в неуспешен опит да завладее Тулуза, към която тя има династични претенции. А идва историята с малката ѝ сестра, 13-годишната Петронила, която се залюбва с 50-годишният сенешал Раул дьо Вермандьоа, която е не само едноок, но и женен. 

Получава се голяма каша, заради която графът на Шампан воюва срещу Луи, а той пък го побеждава, но с горчива победа. В един от градовете, които превземат, войските на Луи подпалват катедралата, изгарят живи между 500 и 1000 местни жители. Луи страда, а папа Инокентий II и Бернар от Клерво, двамата най-влиятелни духовници на времето, осъждат остро всичко случило се. Раул и Петронила са отлъчени от църквата, следва голяма поредица от интриги, докато нещата се закрепят. Бернар си дава сметка, че Алиенор е в основата на цялата работа и се среща с нея. Той я напада за неразумните ѝ действия, които рушат авторитета на краля и короната, а тя се измъква, като прави интимно признание. Алиенор казва, че я тормозят седемте години безплоден брак, а Бернар омеква и прави хитра сделка - иска думата на Алиенор, че ще спре да подтиква мъжа си към пагубни действия, а в замяна той ще се моли горещо за нейното майчинство. 

Не се смейте, това сработва - няма и година по-късно, Алиенор ражда първата си дъщеря, Мари. Тя наистина се кротва и си гледа бебето, но през 1146 започва подготовка за Втория кръстоносен поход. Луи VIIне блести с войнски качества, но заминава, за да изкупи греховете си. За изненада, с него тръгва и Алиенор, следвана от много други благородни дами. Разказват се истории, че тя язди начело на женската си свита, облечени като амазонки, които громят мюсюлманския враг. Нищо такова, защото „облечени като амазонка“ най-малкото предполага да са голи до кръста. 

Истината е, че логистиката и охраната на това женско царство само пречи на армията в похода. А и носи обвинения и подигравки за най-разпуснатата армия в Светите земи. Много причини се изтъкват за необичайното решение съпругата на краля да се включи в пътуването. Смята се, и не без основание, че Луи се съгласява, защото иска подкрепа от аквитанските барони, а те се подчиняват само на своята херцогиня. Друга версия е, че Луи не може без жената, в която е силно влюбен, а и тя иска да дойде в Светите земи. Третата версия, смятана за най-вероятна, е, че кралят просто не може да остави жена си сама в двора, като знае нейното свободно поведение и е смутен от слуховете за поредица любовници. 

Каквато и да е причината обаче, Луи VII тръгва заедно с Алиенор за Йерусалим. Случилото се в последствие става причина двамата да се разделят, а само няколко седмици след това бившата кралица на Франция да се превърне в бъдеща кралица на Англия.

Всички епизоди от подкаста "Великите европейци" можете да чуете тук:


БНР подкасти:

Още от категорията

Проф. Димо Чешмеджиев в "Срещите" тази събота

Тази събота с проф. Димо Чешмеджиев си говорим за митовете и истините в българското Средновековие.  Романтичната възхвала у нас е бол, но както казват разни знаещи мъже, ако мечтаете за общество, в което истината е на първо място и митовете се пренебрегват не очаквайте много от homo sapiens.  Слушайте, може и да ви е интересно! В събота -..

публикувано на 24.03.23 в 11:45

Опера Diva ще се играе премиерно в Пловдив

Спектакълът  - опера в танц обединява четири от най-популярните опери  създавани някога - “Норма”, “Тоска”, “Травиата” и “Мадам Бътерфлай”.Това, което ги свързва, е избора и съдбата на главните героини да платят с живота си любовта към един мъж, и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост. Държавна опера Пловдив съобщава, че..

публикувано на 24.03.23 в 10:15

"Имаме поща за Вас" показва картички в Балабановата къща

Колекция от над 180 картички от своя фонд представя за първи път Общински институт „Старинен Пловдив“ в Балабановата къща.  Изложбата „Имаме Поща за Вас“ е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив“ през 1969 г., и 18 април – Международния ден за опазване на..

публикувано на 24.03.23 в 07:00

Любен Хранов показва "Осъзнати сънища" в "Лабиринт"

Пловдивският художник Любен Хранов ще представи най-новите си творби от 24 март до 14 април в галерия "Лабиринт", откриването е в 18 ч. Изложбата озаглавена "Осъзнати сънища" е едва втората самостоятелна изява в областта на живописта на младия автор, но платната му покоряват зрителя с мощ и изключително цветоусещане. Всяко едно от тях отваря нови..

публикувано на 24.03.23 в 06:43

Самостоятелна изложба на Христо Бозуков в галерия „Артистика“

Изложбата „SPACE TRANSIT“ се открива във вторник, на 28 март, от 18.30 часа.  Художникът показва 36 картини, които комуникират с абстрактни вселени от мисли, емоции и чувства. От известно време, Христо Бозуков живее в Нидерландия, като голяма част от творбите за тази изложба са правени там. В картините се виждат светове с графитени..

обновено на 23.03.23 в 16:22