Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министър Сашо Пенов обеща помощ за наводнената гимназия в Карлово

| обновено на 15.09.22 в 14:23

Има точна оценка на щетите за Професионалната гимназия по жп транспорт  - Карлово.

Ще помогнем за цялостното възстановяване на учебния процес, каза министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов, който откри новата учебна година в пострадалото училище от наводненията през август.

"Според конкретната ситуация ще предприемем действия, които да подобрят училищната среда", каза министърът, но не уточни точната сума, необходима за предоляване на щетите.

Проф. Сашо Пенов коментира в Карлово още, че напълно организирано е превозването на 201 деца от пострадалите от наводненията карловски села.  Имаше проблем, но вече фирма "Магистрали" е ангажирана и децата днес са на училище. Превозът е осигурен, потвърди проф. Пенов.

В момента транспортно дружеството е ангажирано и няма да има проблем занапред.

Най-голямото предизвикателство пред новата учебна година, с изключение на кризата в Карловско с наводненията , е това как ще се развият нещата с предстояща ковид пандемия, ако има такава, каза още проф. Пенов. Той съобщи, че становището на МОН е максимално присъствие в училище, за да могат децата да възстановят социалните си контакти.
Смятам, че могат да се използват и добрите практики на електронното обучение. Днес оповестих, че ще имаме нова платформа дигитална раница, която дава възможност да се ползват безплатни уроци от учителите, да се следи нивото на знанията, което ще е достъпно за цялата страна.

Галерия

Още от категорията

МПС-та вече нямат достъп до част от бул. "Ал. Стамболийски"

Вече е затворена част от ключовия бул. „Александър Стамболийски“ в Пловдив. Спряно е движението от кръстовището с ул. „Димитър Талев“ до продължението на бул. „Македония“, съобщават от общината.  Причината е подготовката за изграждането на южния обходен колектор. Създадена е временна организация на движението, която се очаква да продължи до 15..

обновено на 05.12.22 в 16:12

Държавната помощ за щетите в карловско трябва да продължи и догодина

Над 180 хиляди кв. метра пътища и улици са съсипани след наводнението в Карловско, разрушени са 21 мостове, както на общински пътища, така и вътре в населените места. Тежко пострадали и разрушени са 37 улици с обща дължина над 20 километра и площ около 75 хиляди кв. м. Общината очаква финансовата подкрепа от държавата да продължи през цялата..

обновено на 05.12.22 в 16:12

"Генератори за Украйна" събра 535 000 лв, потеглят на 12.12.

534 710 лева събра кампанията „Генератори за Украйна“, която стартира вечерта на 26-ти ноември и приключи днес на обяд, съобщи инициаторът й и пловдивски издател Манол Пейков.  До момента са платени 118  генератора с различна мощност на стойност 347 хиляди лева  и са получени като дарение още 9. С останалите малко над 187 хиляди лева ще бъдат..

публикувано на 05.12.22 в 15:07

Социалното предприятие откри втори магазин в Пловдив

Социалното предприятие за хора с увреждания в Пловдив откри в кв. „Капана“ втори собствен физически магазин. Единственият майстор в България по стъклодухане Иван Станев, който е част от предприятието, спази традицията и счупи за късмет една стъклена играчка. Ръчно рисувани коледни стъклени играчки, картини, текстил, сувенири с емблематични за..

публикувано на 05.12.22 в 13:58

Хулиган потроши спирка на градския траспорт

За пореден случай на вандалски прояви по спирките н градския транспорт съобщи пловдивската полиция.   Млад пловдивчанин е арестуван за грубо хулиганство на автобусна спирка. Той строшил стъклопакета на  стоянка в ж.к. „Тракия“, но бил забелязан от полицейски патрул и веднага арестуван. Срещу него е образувано бързо производство.  При друг инцидент..

обновено на 05.12.22 в 13:39