Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3300 деца в Пловдивско прекрачиха за първи път училищния праг

Новата учебна година беше открита тържествено във всичките 192 училища в Пловдив и областта. Първият звънец удари за над 54 хиляди и 200 ученици, а това е с 500 повече от миналата година. Първокласниците са 3300. 

В 14 училища в Пловдивско ремонтите продължават, но това няма да пречи на учебния процес. В първия учебен ден в Езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив беше открит СТЕМ-център. Лентата преряза заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. 

Учебната година започна присъствено с много усмивки, радост и положителни очаквания. С най - много вълнения я посрещнаха първокласниците:

Аз ще имам нови книги, куп тетрадки и перца. – Знам цялата азбука, но не ги чета много доре. – Можем да научим много неща. – И щом този ден приключи, ще очаквам с нетърпение да разбера утре какво ще се случи.

От утре девет паралелки от пловдивското училище „Душо Хаджидеков“, което остана без покрив заради пожар, ще учат във втора база на самото училище. Останалите ще се обучават в училище „Климент Орхидски“. 

Заради ремонти в сградите, възпитаниците на Търговската гимназия и гимназията по битова техника започват учебната година в други училища.

По повод инициативата „Дарения за наводнените села, вместо цветя“ десетокласничката Елица Алексиева коментира:

Донесла съм пари и ще помогна с каквото мога. Но също така, и както повелява тредицията, съм донесла и цветя за моята класна.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пожела:

Нека да бъдем вдъхновени, здрави, успешна учебна нова година!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Затварянето на Бетонния мост се отлага за лятото

Бетонният мост ще бъде затворен след 15 юни и трябва да е готов за Коледа . Договореност за това е постигната с ръководството на НКЖИ,  съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Идеята е да се работи през летните месеци, когато трафикът е по-малък, заради отпуските. Кукленско шосе пък се очаква да бъде завършено след 45 дни и да поеме трафика от..

обновено на 29.03.24 в 10:52

Осигуриха 1,3 млн.лв. за емблематичните културни събития в Пловдив

През 2024 Фондация „Пловдив 2019“ ще инвестира 1 300 000 лв. в големите събития на града.  Управителният съвет на Общинска фондация „Пловдив 2019“ е гласувал увеличение с 300 хиляди лева на бюджета на програма „Фестивали и големи събития“ в Пловдив, като по това перо за тази година се отделят общо 1 милион и 300 хиляди лева. За нея бяха получени..

обновено на 29.03.24 в 10:52

Смолян и Брезово подкрепиха Фонда за развитие на летище "Пловдив"

Още две общини станаха членове на Фонда за развитие на летище Пловдив. Решение да влязат в него взеха общинските съветници на Смолян и Брезово.Така общините, които подкрепят развитието на аепорта стават 11. Досега членове бяха Пловдив, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение и Садово, както и три  частни дружества – Пампорово..

публикувано на 29.03.24 в 10:51

Земетресение стресна Девин и околността

Три земетръсни труса се усетиха тази сутрин в Девин. По думите на кмета първият трус е усетен към 8:30 часа, последвал и втори, като и двата са били доста силни. Малко преди 9:00 часа е имало и трети трус, но доста по-лек.  По данни на Националния Институт по геофизика, геодезия и география на БАН  трусът е регистриран в 08:38 ч. със сила 3,8 по..

обновено на 29.03.24 в 10:45

Искат свалянето на председателя на ОбС в Пазарджик

В пазарджишкият общински съвет е внесено искане за отстраняване на председателя на местния парламент Найден Шопов от ГЕРБ. Предложението е на общинския съветник от коалиция „Заедно за силна община“ с мотив, че Найден Шопов, въпреки че е бил кандидат за поста, е участвал в гласуването за председател на общинския съвет, което е конфликт на интереси...

обновено на 29.03.24 в 10:09