Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Реставрират за 170 000 лева стария часовник в Пещера

Министерството на културата ще съфинансира реставрирането на Стария часовник в град Пещера.  Архитектурният паметник на културата  е построен през втората половина на XVII век. Последно, сградата е била реставрирана преди шест десетилетия. 

Предвидената сума от министерството на културата за реставрирането на Стария часовник е малко под 117 хиляди лева.

Според подписания договор с кмета на Пещера Йордан Младенов общината трябва да осигури 50 хиляди лева, с които ще се инсталира художествено осветление.

Старият часовник е от важно значение за района и е част от туристическите забележителности. 

Реставраторските дейности на архитектурния паметник на културата ще запазят автентичния му облик, а новата осветителна инсталация ще допринесе за атрактивния му вид.

Още от категорията

Пострадалите от наводнението в Карловско получават пари от даренията

От днес собствениците на пострадалите от наводнението имоти /от първа до четвърта група/ съгласно решението на Общински съвет - Карлово/ започват да получават по сметските си средствата от дарителската кампания.  В предишните две седмици пострадалите семейства подадоха пълния набор документи за изплащане на определените суми от дарителската сметка..

публикувано на 05.12.22 в 06:13

Затварят по обяд част от бул. "Ал. Стамболийски" в Пловдив

Заради подготвителни строителни дейности по изграждането на южния обходен колектор предстои въвеждането на временна организация на движението в участък от бул. „Александър Стамболийски“.  Около обяд се предвижда да бъде затворена пътната отсечка от кръстовището с ул. „Димитър Талев“ до продължението на бул. „Македония“, съобщават от ОП..

публикувано на 05.12.22 в 06:10

Ден на отворени врати в Комплекса за ранно детско развитие

Фондация "За Нашите Деца" ще проведе "Ден на отворените врати" в Комплекса за ранно детско развитие -  Пловдив.   Събитието ще стартира в 10:00 ч. с разходка из сградата на адрес ул. Димитър Цончев № 11 и среща-разговор.  Ще се презентира работата на фондацията, както и ще се проведат срещи със специалисти и експерти.  Може да се разгледат..

публикувано на 05.12.22 в 05:54

Тържествено запалват светлините на елхата в "Западен"

Кметът на „Западен“ Димитър Колев кани всички жители на района на тържественото запалване на светлините на Коледната елха. То ще се състои тази вечер, от 18 часа, в парк „Ружа“. Деца от детските градини в район „Западен“ и ученици от СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ ще представят празнична програма.  Най-малките гости на тържеството ще бъдат..

публикувано на 05.12.22 в 05:51

Грейва коледната елха в Смолян

Светлините на коледна елха в Смолян ще грейнат тази вечер на пл. „Свобода“ в Стария център.  Празничен поздрав за всички присъстващи ще направят деца от ЦПЛР-ОДК и детска градина „Зорница“, които заедно с кмета Николай Мелемов ще включат светлините на коледното дърво.  Малки и големи ще могат да направят своя празнична снимка с Дядо Коледа и..

публикувано на 05.12.22 в 05:49