Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Разчистването на Каравелово и Богдан напредва


Няколкостотин доброволци и десетки тежки и малки машини се включиха в съботния ден в разчистването на пострадалите от водната стихия в карловско села Каравелово и Богдан. Очакванията обаче за хиляди доброволци, които да окажат помощ на място не се оправдаха. Според областния управител на Пловдив Ангел Стоев причината е кампанията "Да почистим България заедно", която е фокусирала усилията на хората в почистването на собствените им градове и пространства. 

Стоев призова утре повече доброволци да се възползват от хубавото време и да помогнат на пострадалите села. 

200 бяха доброволците в село Каравелово, като в рамките на деня те работиха в 20 къщи, както и в читалището. Някои от тях ще останат и утре. 150 души помагаха в Богдан, като от тях 62-ма са   студенти.  За пореден ден във възстановителните дейности се включиха и 55-ма военни. С десетки багери, булдозери и самосвали продължи разчистването на деретата, речните корита и се изграждат временни мостовете. И в трите села електричество има, но няма улично осветление заради отнесените от водната стихия стълбове. Само в Богдан те са 150. Водата е възстановена на 50%, като предстои ремонт на мрежата. 

За утре е създадена организация за работата като на място са координаторите от армията и заместник-кметове на община Карлово Данка Зидарова-Люртова и Николай Цветков и кметовете на селата. „Призовавам още веднъж хората с добри сърца да се притекат на помощ и утре, за да използваме хубавото време и да приключим максимално бързо с почистването
на къщите на пострадалите домакинства“, заяви още Ангел Стоев.


Още от категорията

Пострадалите от наводнението в Карловско получават пари от даренията

От днес собствениците на пострадалите от наводнението имоти (от първа до четвърта група съгласно решението на Общински съвет - Карлово) започват да получават по сметските си средствата от дарителската кампания.  В предишните две седмици пострадалите семейства подадоха пълния набор документи за изплащане на определените суми от дарителската сметка..

обновено на 05.12.22 в 06:45

Затварят по обяд част от бул. "Ал. Стамболийски" в Пловдив

Заради подготвителни строителни дейности по изграждането на южния обходен колектор предстои въвеждането на временна организация на движението в участък от бул. „Александър Стамболийски“.  Около обяд се предвижда да бъде затворена пътната отсечка от кръстовището с ул. „Димитър Талев“ до продължението на бул. „Македония“, съобщават от ОП..

обновено на 05.12.22 в 06:45

Грейва коледната елха в Смолян

Светлините на коледна елха в Смолян ще грейнат тази вечер от 17.30 часа на пл. „Свобода“ в Стария център.  Празничен поздрав за всички присъстващи ще направят деца от ЦПЛР-ОДК и детска градина „Зорница“, които заедно с кмета Николай Мелемов ще включат светлините на коледното дърво.  Малки и големи ще могат да направят своя празнична снимка с Дядо..

обновено на 05.12.22 в 06:45

Ден на отворени врати в Комплекса за ранно детско развитие

Фондация "За Нашите Деца" ще проведе "Ден на отворените врати" в Комплекса за ранно детско развитие -  Пловдив.   Събитието ще стартира в 10:00 ч. с разходка из сградата на адрес ул. Димитър Цончев № 11 и среща-разговор.  Ще се презентира работата на фондацията, както и ще се проведат срещи със специалисти и експерти.  Може да се разгледат..

публикувано на 05.12.22 в 05:54

Тържествено запалват светлините на елхата в "Западен"

Кметът на „Западен“ Димитър Колев кани всички жители на района на тържественото запалване на светлините на Коледната елха. То ще се състои тази вечер, от 18 часа, в парк „Ружа“. Деца от детските градини в район „Западен“ и ученици от СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ ще представят празнична програма.  Най-малките гости на тържеството ще бъдат..

публикувано на 05.12.22 в 05:51