Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България к исторически успех над Южна Африка за Купа Дейвис

Националният ни отбор по тенис се класира за плейофите за влизане в Световна група I през 2023 г.одина

Донски и Лазаров подпечатаха победата над Южна Африка
Снимка: БФТенис

България извоюва историческа първа победа над Южна Африка в турнира за Купа "Дейвис". Мъжкият ни национален отбор поведе с 3:0 и си осигури успеха в минималния формат на мача от Световна група II в София.

Убедителният успех на националите ни беше подпечатан в срещата на двойки, която се проведе в два дни. С нея беше открита програмата във вчерашния втори ден от двубоя на червена настилка в Националния  тенис център в Борисовата градина, но заради дъждовното време беше прекъсната в събота по обед и подновена едва тази сутрин.

Почти 24 часа по-късно дуетът Александър Донски и Александър Лазаров се наложи с 6:3, 7:6 (6) над Лейтън Кронйе и Рейвън Клаасен (бивш №7 в света на двойки). Играта беше спряна при 5:5 гейма във II сет вчера, като първоначалният план беше при възможност да бъде подновена още снощи. След близо пет часа, в които дъждът почти не спря, супервайзърът Ясин Лахдар от Тунис взе решение двата отбора да се завърнат на централния корт днес в 10:00 часа.

При възобновяването на играта атмосферните условия предложиха почти зимен климат с температури около и под 10 градуса по Целзий. И двете двойки удържаха подаванията си и се стигна до тайбрек. След разменени минипробиви в него българските национали стигнаха до мачбол при 6:5 и до още един при 7:6, реализиран с ас от Лазаров.

Така нашият отбор не загуби нито един сет в мача срещу РЮА, след като в първия ден в петък Димитър Кузманов победи Лейтън Кронйе с 6:3, 6:1, а Александър Лазаров разгроми Филип Хенинг с 6:0, 6:1.

Въпреки регламента на международната федерация по тенис (ITF), изискващ двубоите за Купа "Дейвис" да включват поне четири отделни мача, повече срещи на сингъл няма да се играят заради форсмажорните обстоятелства през целия уикенд и протоколния характер на потенциалните следващи двубои.

Знаменитата победа изпраща България в плейофите за влизане в Световна група I през 2023 г.одина. Следващият мач на националите ще бъде в началото на март, като предстои жребий да определи съперника ни.

Досега българските тенисисти бяха играли два пъти срещу южноафриканците и имаха две загуби - с по 1-4 през 1993 г. на клей в София и през 2019 г. на твърд корт в Кейптаун. Република Южна Африка е бивш носител на Купа "Дейвис", триумфирал като шампион в световното отборно първенство през 1974 г.

По публикацията работи: Йордан Данчев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

DOG FEST този уикенд в Пловдив

Тази събота и неделя Пловдив ще бъде под знака на първия по рода си нечуван и невиждан до сега фестивал за четириноги любимци и техните хора. Събитието се организира от  Български Киноложки Клуб и ще се проведе на територията на Plovdiv Stage Pаrk. Костадин Шанков, председател на Български киноложки клуб сподели акценти от програмата, която к акто..

публикувано на 26.06.24 в 17:57
Легендата Георги Василев

Георги Василев - сребърен медалист от Мексико 1968

Легендарният футболист  Георги Василев и р оден на 09.06.1945 година в Демирхисар, Гърция. Той е единственият пловдивски футболист със сребърен медал от олимпийски игри, извоюван в Мексико през 1968 година. Започва да тренира футбол през 1959 година в град Гоце Делчев. До 1963 г. играе за „Пирин“. След това преминава в „Локомотив“ (Пловдив) и носи..

публикувано на 26.06.24 в 17:55

Великолепието на света утре в центъра на Пловдив

За всички малки любознайковци и любители на пътешествията това лято ще бъде вълшебно и различно, стига да искат да се потопят във “Великолепието на света”. Това е и заглавието на най-новата поредица детски научни работилници, които стартират от утре /27 юни/ и ще се провеждат в центъра на Пловдив. Фабрика за знания е домакин на събитието, а първото от..

публикувано на 26.06.24 в 16:44

"Вердер" купи вратаря Стефан Смърколев

Стефан Смъркалев ще продължи кариерата си в немския елитен "Вердер" (Бремен). Талантливият вратар премина медицински прегледи и подписа договора си с „бременските музиканти“. През миналия сезон "Вердер" завърши на 9-о място в Бундеслигата.  През следващия сезон роденият през 2007 година вратар ще играе за втория отбор на тима от Бремен. Очаква..

публикувано на 26.06.24 в 15:43

"Ботев" победи с 5:2 "Черно море" в контрола

"Ботев" победи "Черно море" с 5:2 и записа втора победа в контролите. Мачът се игра във формат от 4 полувремена от по 30 минути. Антъни Уджа, Кристиан Нвачукву на два пъти, Емануел Уме и Мартин Секулич вкараха за „жълто-черните“. За "Черно море" точни бяха Исмаил Иса и Мартин Милушев от дузпа. Следващата приятелска среща на „канарчетата“ е в петък..

публикувано на 26.06.24 в 09:40