Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Стоянов открива Есенния технически панаир

Днес се открива 76-ото издание на Есенния технически панаир в Пловдив. 

Зелената икономика, свързана с енергийна ефективност и енергоспестяващи технологии,  ще е водеща тема на изложението.  Участват производители и търговци от областта на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, информационните и дигиталните технологии,  машиностроенето, строителството, химическата промишленост и транспорта. 

В откриването на изложението ще участва служебният министър на икономиката Никола Стоянов. 

"Има стагнация заради поредицата от кризи, но повече тя се усеща при българските фирми. Имаме участие на компании от 12 държави. За сравнение през 2019 г. броят им беше 18 или това е повече от половината. Изключително силно е участието на Италия, Чехия, Полша, Индия.

Тези държави акцентират върху интересни електробуси, сектор ИТ. Отчетениа е и газовата криза заради войната между Украйна и Русия, но все още фирмите са в свободно маркетингово мислене за зелена енергия. Сега участват с малки продукти. 

Има и иновации, насочени към дроновете, екологията", коментира главният директор на Международен панаир – Пловдив Иван Соколов в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отварят пещерата "Добростански бисер" за посетители на 1 май

Пещерата „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.  Това е един от най-посещаваните обекти в Родопа планина, тя се намира на 5 км. от асеновградското с. Добростан.  Там живее малка колония прилепи. Голяма част от обекта е зает предимно от сталагмити и сталактони, а измежду тях са разположени и т. нар. "Синтрови езера". Със..

публикувано на 20.04.24 в 09:15

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия

„За свят без кръвоизливи“ е мотото на велопоход в подкрепа на хората с хемофилия, който ще се проведе в Пловдив.  След старт в 11 ч. на пл. „Съединение“ всички участници ще се насочат по ул. „Стефка Николова“ и преминат по велоалеята на бул. „Марица-юг“, за да достигнат финала пред спортния комплекс на УХТ зад хангарите на Гребния канал. За..

публикувано на 20.04.24 в 08:12

Историческият музей в Пловдив показва експонати, свързани с Априлското въстание

По повод 148-мата годишнина от Априлското въстание, избухнало на 20 април по стар стил, в експозиция „Българско възраждане“  /Къща "Георгиади"/  Регионален исторически музей - Пловдив представя   изложбата „Април 1876 Пловдивското съзаклятие“. Освен разказ в табла за Пловдивския революционен комитет музеят ще изложи рядко показвани..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пазарджик е домакин на инициативата "Цветя за смет"

За поредна година община Пазарджик организира инициативата за разделно събиране на отпадъци под мотото „Цветя за смет“. За времето от 9.00 до 12.00 ч. в 6 определени пункта хората могат да предават излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, акумулатори и батерии, хартия, пластмаса, разделно събран текстил, годни за повторна..

публикувано на 20.04.24 в 07:46

В Асеновград започва празникът "Златна ябълка"

В Асеновград започва уникалният празник „Златна ябълка“.  В църквата „Успение Богородично“ в кв. „Горни Воден“ ще бъде отслужена света литургия. Според вярванията, в този храм Света Богородица сътворява чудо за тези, които се помолят за рожба. Традицията изисква жените, които имат репродуктивни проблеми, да изслушат молитвата пред чудотворната..

публикувано на 20.04.24 в 07:31