Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Санирайте жилищата, защото отоплението ще е все по- скъпо

Д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност “ЕнЕфект“, коментира в предаването „Ден след ден“ мерките за пестене на енергия, които се объсждат в различните страни, включително в България", и на ниво ЕС

Тенденцията за увеличаване на цените енергията през тази година няма да спре, категоричен е той в прогнозата си. 

"Поне двойно по- високи ще са сметките за отопление, затова махнете от домовете си всякакви стари и много харчещи уреди - маслени радиатори, „духалки“ и печки с реотани. Най- ефективно в момента е отоплението с климатик с термопомпа".

Драгомир Цанев смата, че в краткосрочен, но в по- дълъг план най- добрият съвет е да се върви към по- голяма енергийна ефективност на жилищните сгради и в бизнеса.  Трябва да се засили натискът върху държавата да подпомага прилагането на енергоефективни мерки и да защити уязвимите потребители.

По думите му сме загубили много от спирането на програмата за саниране на сгради, защото това е несравнимо по - добро решение от индивидуалното саниране.  

"Жилищната политика у нас е сложна и много от мерките се възприемат като непопулярни от страна на политиците, но който, каквото и даде на гражданите под формата на подпомагане за компенсиране на увеличението или инвестиции в енергийно обновяване на сградите, ще спечели", каза Цанев.

По отношение на мерките за пестене на енергия, които се прилагат в Европа, а някои  - като душ за 5 минути, звучат екзотично, експерът определи, като необходими в консуматорските общества и отправени към промяна на поведенчески модели, което не е лесно.

"Ние имаме много сериозен опит да пестим енергия, за съжалинение някои от мерките ни връщат във времената на режим -и, които искаме да забравим. Но в западните държави става дума за дисциплиниращ ефект. И  5-10% от потребяваната енергия да се спести, това е много важно".

Трябва да си признаем, че сме разточителни, свикнали сме климатиците ни да се 20 градуса през лятото, а зимата на 25 градуса. А трябва да е  точно обратното, защото то е и по- здравословно и пести електричество, акцентира енергийният експерт.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Реформите за приемането в Шенген изглеждат невъзможни

Важните реформи, за да бъде приета страната ни в Шенген, изглеждат невъзможни в близка перспектива, тъй като нямаме стабилно правителство, а за да се случат е необходимо  широко мнозинство. Това коментира политологът Милен Любенов малко след като стана ясно, че България и Румъния получиха отказ от присъединяване към пространството...

публикувано на 08.12.22 в 16:44
Десислава Кабурова и българският евродепутат Асим Адемов в Брюксел

Награда за млад фермер на Европа отиде в Мало Конаре

Десислава Кабурова от пазарджишкото село Мало Конаре спечели награда за „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ по време на Осми я конгрес на младите фермери в белгийската столица Брюксел. 35-годишната българка е агроном по професия и потомствен фермер. Тя спечели сред претендентите от 16 европейски държави с проекта..

публикувано на 08.12.22 в 16:18

България е изпълнила всички условия за членство в Шенген

На заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел  министрите на вътрешните работи на страните членки на евросъюза трябва да вземат окончателно решение за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Решението за разширяването на Шенгенското пространство  коментираме с бившия външен министър  Ивайло Калфин...

публикувано на 08.12.22 в 15:17

Почти всички заведения са ангажирани за 8.12. и 1.01.

За студентския празник и за Нова година нашите търговски обекти в Пловдив не страдат от липса на клиенти. Заради ранните записвания почти всички заведения са ангажирани, особено нощните клубове за 8 декември. Това заяви в предаването "Ден след ден" Еню Енев , председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Тракия". Той уточни, че в..

публикувано на 08.12.22 в 14:32

Работата по „Античния форум на Филипопол“ започва напролет

Реставрацията на „Античния форум на Филипопол – изток и юг“ ще започне още през пролетта след като преди дни от Националния институт за недвижимо и културно наследство издадоха положително становище и беше съгласувана документацията за обекта. Това стана ясно от думите на археолога доц. Иво Топалилов в предаването „Точно днес“ на Радио..

обновено на 08.12.22 в 13:16