Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигата край Трилистник се скъса заради 20-годишно безхаберие

Снимка: Пловдив прес, архив

18 дни след наводнението в село Трилистник, община Марица, все още се отстраняват пораженията от водата, каза в интервю за програма "Точно днес" кметът на селото Мирчо Петров.

"Преди 2-3 месеца асфалтирахме улица, защото там живеят млади семейства с общо 8 деца, които скоро си купиха къщи. За съжаление тези домове и още 120 къщи бяха залети от реката. Снощи дарител докара бяла техника, децата от тези къщи ме питаха: "Чичо кмете, защо пусна водата по нашата улица?". Разплаках се и не можах да им отговоря", разказа емоционално кметът.

Петров обясни, че в Трилистник инфраструктурата е сравнително нова, но въпреки това са наводнени над 120 къщи, като водата е стигала на около 1,5 метра. 

"Близо 200 камиона имущество сме изхвърлили, защото вече е негодно. Сега петък и събота пак ще има извозване, защото е замърсено имуществото", обясни кметът на селото. 

Мирчо Петров подчерта, че ръководството на община "Марица" заедно с кмета Димитър Иванов са били на място още от първите часове на наводнението. Днес независима комисия ще описва щетите. "Още не е ясен размерът на пораженията, но ще са поне по 20 000 лв. на къща", смята кметът. 

Той допълни, че в Трилистник без дом е само едно семейство с 2-ма ученици в 5 и 8 клас. Семейството е настанено в 2 фургона за живеене с всичко необходимо.

"Още първия ден много хора дойдоха да ни помагат. Доброволци имаше от Търново, Смолян. Водата толкова бързо дойде, че буквално вадихме хората от домовете им. Пожарникар, който се връщаше от дежурство, прецени, че не може така да се вадят хората и с трактор ги вадеше", разказа кметът.

По думите му, първият проблем е изсушаването на домовете. "Дървата и пелетите на хората са мокри, изгорели електроуреди. Вчера раздавах 100 бройки перални, печки, хладилници дарение от фирми. Вчера ОбС гласува по 500 лв. на всички наводнени домове и по 1000 лв. на 7 доброволци. Дезинфекцирано е цялото село", обясни Мирчо Петров.

Като основна причина за наводнението в Трилистник се сочи скъсаната дига на река Стряма.

"Дигата е скъсана заради 20-годишното безхаберие, не от 100-годишна вълна. Не знаят кой отговаря за дигата - "Напоителни системи" ли, "Басейнова дирекция" ли. Аз съм от 19 години кмет, усилията ми са насочени най-вече да спася хората от наводнението", коментира кметът и допълни, че преди 6 години чрез медиите успял да предизвика спешен ремонт на 2 участъка на дигата, но трябвало на още 4. 

"Очаквам промяна, но се опасявам, че по-нататък нещата ще се повторят... Трябва да се промени начинът на поддържане на река Стряма", е категоричен кметът на Трилистник.

Цялото интервю на Елена Крушкова с кмета на Трилистник е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

публикувано на 21.05.24 в 11:19

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38