Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Пазарджик подменят уличното осветление с ново

В Пазарджик започва пълна подмяна на старото улично осветление. В следващите няколко месеца ще бъдат монтирани 5 500 нови, енергоспестяващи осветителни тела. 

Подмяната на старото осветление беше планирана да се финансира по Плана за възстановяване, но поради невъзможност това да се случи, Общината премина към вариант ЕСКО договор. Кметът Тодор Попов уточни, че договорът е на стойност 1 218 514 лв. 

"Договорът е сключен за проектиране, доставка и инсталиране на системата за контрол и наблюдение на уличното осветление, подмяна на съществуващите осветителни тела със съвременни светодиодни осветители, мониторинг на потреблението и авторски надзор. Финансирането е от външна компания, с ангажиментите на общината за покриване на разходи чрез месечни вноски, които ще се плащат от икономисани разход на електроенергия", обясни кметът.

Подмяната на осветителните тела гарантира 60 процента по-ниски сметки за улично осветление. 


Още от категорията

МПС-та вече нямат достъп до част от бул. "Ал. Стамболийски"

Вече е затворена част от ключовия бул. „Александър Стамболийски“ в Пловдив. Спряно е движението от кръстовището с ул. „Димитър Талев“ до продължението на бул. „Македония“, съобщават от общината.  Причината е подготовката за изграждането на южния обходен колектор. Създадена е временна организация на движението, която се очаква да продължи до 15..

обновено на 05.12.22 в 16:12

Държавната помощ за щетите в карловско трябва да продължи и догодина

Над 180 хиляди кв. метра пътища и улици са съсипани след наводнението в Карловско, разрушени са 21 мостове, както на общински пътища, така и вътре в населените места. Тежко пострадали и разрушени са 37 улици с обща дължина над 20 километра и площ около 75 хиляди кв. м. Общината очаква финансовата подкрепа от държавата да продължи през цялата..

обновено на 05.12.22 в 16:12

"Генератори за Украйна" събра 535 000 лв, потеглят на 12.12.

534 710 лева събра кампанията „Генератори за Украйна“, която стартира вечерта на 26-ти ноември и приключи днес на обяд, съобщи инициаторът й и пловдивски издател Манол Пейков.  До момента са платени 118  генератора с различна мощност на стойност 347 хиляди лева  и са получени като дарение още 9. С останалите малко над 187 хиляди лева ще бъдат..

публикувано на 05.12.22 в 15:07

Социалното предприятие откри втори магазин в Пловдив

Социалното предприятие за хора с увреждания в Пловдив откри в кв. „Капана“ втори собствен физически магазин. Единственият майстор в България по стъклодухане Иван Станев, който е част от предприятието, спази традицията и счупи за късмет една стъклена играчка. Ръчно рисувани коледни стъклени играчки, картини, текстил, сувенири с емблематични за..

публикувано на 05.12.22 в 13:58

Хулиган потроши спирка на градския траспорт

За пореден случай на вандалски прояви по спирките н градския транспорт съобщи пловдивската полиция.   Млад пловдивчанин е арестуван за грубо хулиганство на автобусна спирка. Той строшил стъклопакета на  стоянка в ж.к. „Тракия“, но бил забелязан от полицейски патрул и веднага арестуван. Срещу него е образувано бързо производство.  При друг инцидент..

обновено на 05.12.22 в 13:39