Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите европейци - Алиенор Аквитанска, втора част

Вторият кръстоносен поход през 1147 е пълен провал. Немският крал Конрад и френският Луи II, с когото е и кралица Алиенор, са разбити. 

Луи стига до Антиохия, при Раймонд дьо Поатие, чичо на Алиенор и нейна юношеска любов. Двамата пак се залепят един за друг, а Луи мига отстрани. Един монах пише, че Алиенор се държи не като кралица, а като курва и слуховете раждат „черна легенда“. Алиенор всъщност иска да прекрати брака си и когато Луи казва, че тръгват към Йерусалим и жена му трябва да го последва, тя заявява, че иска прекратяване на брака заради близка родствена връзка. 

Да, те са трети братовчеди, но това не е тайна още при венчавката. Все пак, те тръгват за Йерусалим, но не стигат, а се връщат по море, на отделни кораби. Когато се събират в Италия, вече и Луи иска да се разделят. Минават за благословия от папата, но той разпорежда да продължат да спят в едно легло. Така се ражда втората дъщеря, но нещата се влошават и през 1152 църковен съвет анулира брака. Момичетата остават при баща си, той изтегля войските си от Аквитания и Алиенор се връща към щастливото битие на херцогиня. Щастливо на теория, защото, още преди да стигне до Поатие, тя преживява два опита за отвличане. 

Алиенор е апетитна хапка заради огромната си и богата земя. В