Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите европейци - Алиенор Аквитанска, втора част

Вторият кръстоносен поход през 1147 е пълен провал. Немският крал Конрад и френският Луи II, с когото е и кралица Алиенор, са разбити. 

Луи стига до Антиохия, при Раймонд дьо Поатие, чичо на Алиенор и нейна юношеска любов. Двамата пак се залепят един за друг, а Луи мига отстрани. Един монах пише, че Алиенор се държи не като кралица, а като курва и слуховете раждат „черна легенда“. Алиенор всъщност иска да прекрати брака си и когато Луи казва, че тръгват към Йерусалим и жена му трябва да го последва, тя заявява, че иска прекратяване на брака заради близка родствена връзка. 

Да, те са трети братовчеди, но това не е тайна още при венчавката. Все пак, те тръгват за Йерусалим, но не стигат, а се връщат по море, на отделни кораби. Когато се събират в Италия, вече и Луи иска да се разделят. Минават за благословия от папата, но той разпорежда да продължат да спят в едно легло. Така се ражда втората дъщеря, но нещата се влошават и през 1152 църковен съвет анулира брака. Момичетата остават при баща си, той изтегля войските си от Аквитания и Алиенор се връща към щастливото битие на херцогиня. Щастливо на теория, защото, още преди да стигне до Поатие, тя преживява два опита за отвличане. 

Алиенор е апетитна хапка заради огромната си и богата земя. В Блоа принц Тибо V Измамника иска да я отвлече, но тя бяга. Умна е обаче, праща съгледвачи и разбира за засада на Жофроа Плантагенет. Алиенор заобикаля засадата, стига до Поатие и пише писмо с предложение за брак до друг Плантагенет - Анри или Хенри, както е известен като крал на Англия. Тя не само познава Хенри от двора, но го е набелязала за съпруг - независимо дали наистина са имали връзка. Тя е на около 30, той - 10 години по-млад, но е истински Плантагенет - красив мъж, силен характер, своенравен, упорит, луд по жените, умен и образован. Само 8 седмици след развода на Алиенор, в Поатие има сватба. Луи II е е тройно изигран и бесен - като сюзерен на Алиенор не е уведомен за сватбата, като мъж знае, че тя не е случайна, а като владетел вижда как династията на Капитингите губи Аквитания за сметка на Плантагенетите. 

Две години по-късно, Хенри става крал Хенри II на Англия, а Алиенор - кралица, която ражда 6 сина и три дъщери. Отношенията между тях са сложни - обичат се, но донякъде, дават си сметка, че бракът им е основан повече на политически изгоди. През следващите 15 години Алиенор ражда 9 деца и няма време, а и желание за изневери, докато Хенри се развихря. Общо взето, той пази приличие, аферите му са кратки и не се афишират, Алиенор научава за тях, но се прави на разсеяна. В същото време Хенри я уважава и има огромно доверие към нея като партньор в управлението. Той не само разчита на Алиенор за укротяване на проблемите в нейната Аквитания, а известно време двамата дори си поделят функциите - когато той е на континента, тя е в Англия и обратно. Постепенно обаче започват да се виждат все по-рядко, Хенри е въвлечен в сложни политически дела, а и не може да се насити на всички останали жени. Сътрудничеството между краля и кралицата изчезва, за да се превърне постепенно в съперничество.

Алиенор Аквитанска има изключително силен коз - синовете си, които в един момент ще предявят правата си за наследство. Времето за вадене на този коз идва сред 1170, когато Хенри залюбва прекрасната Розамунда Клифърд. Този път няма дискретност, той прави за нея замък и я показва на официални места. Алиенор е бясна и настройва срещу баща им Хенри Младият крал и любимеца си Ричард, наречен по-късно Лъвското сърце. 

Следват години на техни бунтове, а самата Алиенор, която се оттегля в Аквитания, плете интригите оттам, като замесва в тях и краля на Франция. Като правило, Хенри потушава бунтове на синовете си и им прощава, за да се разбунтуват скоро пак. Той си дава сметка, че Алиенор е в основата на цялата работа и в един момент, когато тя, облечена в мъжки дрехи, язди към Париж да се скрие, той я залавя и затваря. Но не си представяйте, че я хвърля в мръсна и тясна килия на хляб и вода. Алиенор има кралски условия на живот във всички замъци, в които прекарва следващите 16 години, а Хенри дори я взима на различни мисии. 

Първо той смята да се разведе, но умни съветници го убеждават, че не е препоръчително, за да не изтърве Аквитания, огромен коз в съперничеството с Франция. Но през 1189 година Хенри II умира, преди това си е отишъл и Хенри, Младият крал, така че властта остава за Ричард. Той праща да освободят майка му, но тази забележителна жена, докладват пратениците, вече е свободна и се разпорежда в Англия от негово име. На 65 Алиенор става пръв съветник и помощник на Ричард във всички политически и лични дела до смъртта му. Тя му намира прекрасна съпруга, в която дори той, известен хомосексуалист, се влюбва, макар че нямат деца. Тя го пази от интригите на братята му. Тя укорява самия папа Целестин III, че не предприема нищо, когато Ричард, на връщане от кръстоносен поход, е пленен и държан като затворник за откуп от императора на Свещената римска империя. 

„Аз, Алиенор, с гнева Божий кралица на Англия, херцогиня на Нормандия, графиня на Анжу, нещастна майка“ - така започва нейното писмо. А после прави изумително пророчество за разпад на католическото единство, което се сбъдва след 3 века, когато Хенри VIII създава англиканската църква. Истинска майка-вълчица, която се бие за своето любимо вълче - такава е Алиенор Аквитанска до последно. Дори след нелепата смърт на Ричард и, въпреки че знае огромните недостатъци на малкия си син, Джон Безземния, тя до последно му предава важни уроци. 

В последните години се оттегля в любимия манастир Фонтевро, където научава за провала на Джон и настъплението на французите към Руан, което значи - край на англо-анжуйското кралство, на което е отдала 48 години от живота си. Алиенор е бясна, но безсилна, получава инфаркт и ляга в гроба, при мъжа си Хенри II и сина си Ричард Лъвското сърце. По време на френските метежи 6 века по-късно, вандали, които се наричат революционери, разбиват гробницата и разпръсват костите, така че днес над абатството витае само неукротимия дух на Алиенор Аквитанска, най-забележителната жена на цялото европейско Средновековие.

Всички епизоди от подкаста "Великите европейци" можете да чуете тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив...

обновено на 20.04.24 в 10:12
Японската вишна, известна още като сакура

Завърши петият международен конкурс за хайку “Мая Любенова”

Журито и тази година беше в състав Антоанета Николова, Гергана Янинска и Владислав Христов. Петото издание се превърва в едно от най-успешните, в историята на конкурса. Получените 600 творби бяха разпределени в две секции - англоезична и българска. Съответно в секцията „англоезична“ бяха представени 389 хайку, в секцията „българска“ 211..

обновено на 19.04.24 в 18:51

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24