Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мобилизацията в Русия е заради референдумите в Украйна

Снимка: БГНЕС

Обявената от руския президент Владимир Путин частична военна мобилизация е в пряка връзка с предстоящото провеждане на референдуми в четири области на Украйна - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области. 

Допитванията ще се проведат от 23 до 27 септември. Цeлтa нa Пyтин e дa уĸpeпи присъствието си, зaявявaйĸи, чe тoвa вeчe e теритopия нa Роcия.

Това заяви пред Радио Пловдив експертът по национална сигурност  Йордан Божилов

По думите му, няма как да се направи референдум и да се попитат хората спокойно в обстановка на война. 

Изходът от тези референдуми е предопределен. Ще се обяви някакво решение на местни жители, че тези територии се присъединяват към Русия. Тя ще ги приеме, обясни Божилов.

Той е категоричен, че нито една западна страна няма да приеме това. Смята, че такива държави като Китай и Турция, които подкрепят Русия, също няма да приемат резултатите от такива референдуми, тъй като това е в противорачие с международното право. 

Войната в Украйна - все по-интензивна и разрушителна

Никой вече няма съмнение, включително и в Русия, че това е война, а не специална операция, както първоначално беше обявено, каза Божилов. 

Той подчерта, че речта на руския президент е била много интересна. Експертът обърна внимание, че Путин е обявил частичната военна мобилизация в подкрепа на искането на министерството на отбраната и на Генералния щаб. 

Русия изпитва трудности по отношение на удържането на територии. Руската страна изпитва затруднения най - вече с високоточни оръжия, отбеляза Йордан Божилов. Той се позова на анализи, според които над 2500 ракети от новите модели са изстреляни, а това на практика е на ръба на допустимото в един такъв конфликт. Затова Путин е поставил задача за ускорено производство на оръжия.

Експертът обърна внимание и на мобилизираните резервисти - те са хора, които са се откъснали от армията, изгубили са тренинг, опит. Някои от тях, може би, нямат въобще понятие от високоточни оръжия. 

За тази операция, която Путин и руското ръководство обмислят, не са необходими такива оръжия. Нужно е конвенционално оръжие. 

Затова според Божилов, се очакват много повече жертви и разрушения и боевете да прерастнат в интензивна война с всички негативи от това. 

Интервюто на Емил Костов с Йордан Божилов е в звуковия файл. 

Още от категорията

Ще е политическо чудо, ако за 7 дни Габровски направи кабинет

Хирургът проф. д-р Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ - СДС за премиер. Днес той получи от президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство, който трябва след 7 дни  да предложи структура и състав на кабинет или да върне мандата неизпълнен.  Според политолога Даниел Смилов н е е изключено човек без политически опит, какъвто е..

публикувано на 05.12.22 в 15:47
Светослав Терзиев

България не реши проблемите с корупцията по високите нива

Трудно време и за една от важните за България външнополитически цели - приемането в общността без контрол на вътрешните граници Шенген. Нидерландия - по-категорично, а Австрия - не толкова, вече дадоха знак, че няма да одобрят българската кандидатура на срещата на Съвета на Европейския съюз на 8 декември.  С журналиста от вестник „Сега“ Светослав..

публикувано на 05.12.22 в 14:55

Правителствата се избират в страната, но се свалят в София

Уважението към избирателите е един от мотивите, които водят, когато се взимат партийните решения, включително когато се взима решение а номинацията за премиер. В този смисъл е логично лидерът, в случая Бойко Борисов, да е натоварен с това очакване, но и близката история показва, че това не е задължително, коментира час преди връчването на мандата на..

публикувано на 05.12.22 в 10:58

Политиците трябва повече да внимават как говорят за Шенген

„Политиците трябва да внимават повече какво говорят. Неприемането ни в Шенген не е краят нито на Еврочленството за България, нито за други облаги, които получаваме от ЕС“. Това коментира в предаването „Точно днес“ председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов по повод шамара "Шенген" и реакциите на политиците на вестта, че..

публикувано на 05.12.22 в 10:54

Канят посетители в Комплекса за ранно детско развитие

Фондация "За Нашите Деца" ще проведе "Ден на отворените врати" в Комплекса за ранно детско развитие -  Пловдив.   Събитието ще стартира в 10:00 ч. с разходка из сградата на адрес ул. Димитър Цончев № 11 и среща-разговор.  Ще се презентира работата на фондацията, както и ще се проведат срещи със специалисти и експерти.  Може да се разгледат..

публикувано на 05.12.22 в 05:54