Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилизацията в Русия е заради референдумите в Украйна

Снимка: БГНЕС

Обявената от руския президент Владимир Путин частична военна мобилизация е в пряка връзка с предстоящото провеждане на референдуми в четири области на Украйна - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области. 

Допитванията ще се проведат от 23 до 27 септември. Цeлтa нa Пyтин e дa уĸpeпи присъствието си, зaявявaйĸи, чe тoвa вeчe e теритopия нa Роcия.

Това заяви пред Радио Пловдив експертът по национална сигурност  Йордан Божилов

По думите му, няма как да се направи референдум и да се попитат хората спокойно в обстановка на война. 

Изходът от тези референдуми е предопределен. Ще се обяви някакво решение на местни жители, че тези територии се присъединяват към Русия. Тя ще ги приеме, обясни Божилов.

Той е категоричен, че нито една западна страна няма да приеме това. Смята, че такива държави като Китай и Турция, които подкрепят Русия, също няма да приемат резултатите от такива референдуми, тъй като това е в противорачие с международното право. 

Войната в Украйна - все по-интензивна и разрушителна

Никой вече няма съмнение, включително и в Русия, че това е война, а не специална операция, както първоначално беше обявено, каза Божилов. 

Той подчерта, че речта на руския президент е била много интересна. Експертът обърна внимание, че Путин е обявил частичната военна мобилизация в подкрепа на искането на министерството на отбраната и на Генералния щаб. 

Русия изпитва трудности по отношение на удържането на територии. Руската страна изпитва затруднения най - вече с високоточни оръжия, отбеляза Йордан Божилов. Той се позова на анализи, според които над 2500 ракети от новите модели са изстреляни, а това на практика е на ръба на допустимото в един такъв конфликт. Затова Путин е поставил задача за ускорено производство на оръжия.

Експертът обърна внимание и на мобилизираните резервисти - те са хора, които са се откъснали от армията, изгубили са тренинг, опит. Някои от тях, може би, нямат въобще понятие от високоточни оръжия. 

За тази операция, която Путин и руското ръководство обмислят, не са необходими такива оръжия. Нужно е конвенционално оръжие. 

Затова според Божилов, се очакват много повече жертви и разрушения и боевете да прерастнат в интензивна война с всички негативи от това. 

Интервюто на Емил Костов с Йордан Божилов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29