Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България няма интерес да се махне правото на вето в ЕС

България се противопоставя на едно от огласените наскоро от германския канцлер Олаф Шолц предложение в програмата му за дългосрочна реформа на ЕС – това за отпадането на единодушието при предложения, които са част от външната политика на Евросъюза.

„България няма интерес от премахване на правото на вето. То й дава на нея и на други по-малки държави по-голяма тежест в ЕС, отколкото реално имат. Без нейно съгласие много въпроси не могат да се решат. Това са няколко сфери, които изрично са посочени в Лисабонския договор. Те трябва да се решават само с консенсус. Например в сферата на данъчната политика, хармонизацията в социалната закрила, някои клаузи от правосъдие и вътрешни работи, общата външна политика, за която стана дума, и политиката за сигурност, и, разбира се, всички присъединителни процедури за приобщаване на нови държави. Затова България е против“ – заяви в интервю за Радио Пловдив журналистът от в. „Сега“ Светослав Терзиев.

„Големите държави като Германия, Франция и Италия при отмяната на ветото ще придобият по-голяма тежест. Защото при квалифицирано мнозинство се иска 55% от държавите-членки да подкрепят дадено решение (това са 15 страни от 27) и те да представляват поне 65% от населението на ЕС. Естествено че големите държави ще добавят най-голяма тежест в населението. Малките държави имат по-голяма тежест в бройката на държавите. Видно е, че при тази формула по-големите държави ще имат по-силен глас“ – счита Светослав Терзиев.


Още от категорията

Ще е политическо чудо, ако за 7 дни Габровски направи кабинет

Хирургът проф. д-р Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ - СДС за премиер. Днес той получи от президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство, който трябва след 7 дни  да предложи структура и състав на кабинет или да върне мандата неизпълнен.  Според политолога Даниел Смилов н е е изключено човек без политически опит, какъвто е..

публикувано на 05.12.22 в 15:47
Светослав Терзиев

България не реши проблемите с корупцията по високите нива

Трудно време и за една от важните за България външнополитически цели - приемането в общността без контрол на вътрешните граници Шенген. Нидерландия - по-категорично, а Австрия - не толкова, вече дадоха знак, че няма да одобрят българската кандидатура на срещата на Съвета на Европейския съюз на 8 декември.  С журналиста от вестник „Сега“ Светослав..

публикувано на 05.12.22 в 14:55

Правителствата се избират в страната, но се свалят в София

Уважението към избирателите е един от мотивите, които водят, когато се взимат партийните решения, включително когато се взима решение а номинацията за премиер. В този смисъл е логично лидерът, в случая Бойко Борисов, да е натоварен с това очакване, но и близката история показва, че това не е задължително, коментира час преди връчването на мандата на..

публикувано на 05.12.22 в 10:58

Политиците трябва повече да внимават как говорят за Шенген

„Политиците трябва да внимават повече какво говорят. Неприемането ни в Шенген не е краят нито на Еврочленството за България, нито за други облаги, които получаваме от ЕС“. Това коментира в предаването „Точно днес“ председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов по повод шамара "Шенген" и реакциите на политиците на вестта, че..

публикувано на 05.12.22 в 10:54

Канят посетители в Комплекса за ранно детско развитие

Фондация "За Нашите Деца" ще проведе "Ден на отворените врати" в Комплекса за ранно детско развитие -  Пловдив.   Събитието ще стартира в 10:00 ч. с разходка из сградата на адрес ул. Димитър Цончев № 11 и среща-разговор.  Ще се презентира работата на фондацията, както и ще се проведат срещи със специалисти и експерти.  Може да се разгледат..

публикувано на 05.12.22 в 05:54