Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България няма интерес да се махне правото на вето в ЕС

България се противопоставя на едно от огласените наскоро от германския канцлер Олаф Шолц предложение в програмата му за дългосрочна реформа на ЕС – това за отпадането на единодушието при предложения, които са част от външната политика на Евросъюза.

„България няма интерес от премахване на правото на вето. То й дава на нея и на други по-малки държави по-голяма тежест в ЕС, отколкото реално имат. Без нейно съгласие много въпроси не могат да се решат. Това са няколко сфери, които изрично са посочени в Лисабонския договор. Те трябва да се решават само с консенсус. Например в сферата на данъчната политика, хармонизацията в социалната закрила, някои клаузи от правосъдие и вътрешни работи, общата външна политика, за която стана дума, и политиката за сигурност, и, разбира се, всички присъединителни процедури за приобщаване на нови държави. Затова България е против“ – заяви в интервю за Радио Пловдив журналистът от в. „Сега“ Светослав Терзиев.

„Големите държави като Германия, Франция и Италия при отмяната на ветото ще придобият по-голяма тежест. Защото при квалифицирано мнозинство се иска 55% от държавите-членки да подкрепят дадено решение (това са 15 страни от 27) и те да представляват поне 65% от населението на ЕС. Естествено че големите държави ще добавят най-голяма тежест в населението. Малките държави имат по-голяма тежест в бройката на държавите. Видно е, че при тази формула по-големите държави ще имат по-силен глас“ – счита Светослав Терзиев.


БНР подкасти:

Още от категорията

Приключва сагата с почистването на река Марица в Пловдив

От години продължава сагата с почистването на коритото на река Марица в Пловдив. На няколко пъти бе обявявана обществена поръчка за избор на фирма. Стигна се до обжалвания и нови процедури, обявено бе и частично бедствено положение след наводенията.  Вече има избрана фирма и се очаква процедурите да започнат възможно по-бързо, каза в следобедната..

обновено на 29.02.24 в 16:11

При нови избори ПП-ДБ ще бъдат от четвърто до шесто място

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес постави срок – 8-ми март за споразумение с ПП-ДБ за ротацията. В противен случай следват избори две в едно. От своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори, че „се правят моноспектакли“ с цел предсрочни избори. Премиерът Николай Денков коментира, че за тях определянето на регулаторите е..

публикувано на 29.02.24 в 16:05

Правителството ще оцелее, алтернатива няма

"Не можем да се оплачем от скука на политическата сцена - меморандуми, коалиционни споразумения, всичко, което върви под угрозата избори две в едно. Това, което наблюдаваме, е една перманентна битка на консенсус. Той е принудителен, но трябва да бъде търсен от политиците." Това заяви социологът от агенция "Насока" Елена Дариева. По думите й, сега се..

публикувано на 29.02.24 в 10:50

4 двойки ще си кажат "Да" на високосния 29 февруари

29 февруари е особена дата в календара, тъй като се случва веднъж на четири години. Въпреки че самият високосен ден не се свързва с много суеверия, някои хора вярват, че събитията на тази дата могат да имат специално значение или да доведат до уникален последици. Със сигурност за желаещите да сключат брак на датата 29 февруари, тя ще..

публикувано на 29.02.24 в 10:43

Среща в Пловдив за изборите за ЕП: "Провери и гласувай!"

В Пловдив днес ще се проведе обучение за проверка на факти за млади хора , които ще гласуват за първи път.  Събитието "Провери и гласувай! ", което организира Бюрото на Европейския парламент в България ще е в   конферентната зала на хотел Пълдин КООП .  В него ще се включат ученици от последен клас и студенти от начален курс. Доц. Ралица..

публикувано на 29.02.24 в 09:58