Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стопанска независимост няма, свързаността дава просперитет

В момента, когато България обявява своята независимост, страната се намира в икономически подем, но определението "икономическо чудо" е по - скоро ласкаещо и малко пресилено, казва в предаването "Точно днес" професорът по Стопанска история Пенчо Пенчев.

Според него независимо от тава какво говорят политиците и тогава и сега, икономическият подем не се дължи на някаква специфична стопанска политика, а на световната конюнктура и ние не сме изключение.  Тогава цените на селскостопарските продукти, и в частност на житото, нарастват на международните пазари, а голяма част от българите произвеждат жито и доходите им също растат.

"Въпреки това за драстично забогатяване на може да си говори, ние просто бягаме заедно с останалите, но сме в задната част на групата".

Проф. Пенчев подчерта, че в онези години не е имало голяма икономическа пречка от васалнотото ни положение спрямо Турция, даже напротив- ползвали сме големите и пазари.

Той припомни историята с национализацията на компанията на "Източните железници", непосредствено преди обявяването на Независимостта. Компанията е била добре организирана, с малък и добре организиран, неполитизиран персонал. Когато става БДЖ и много често вече се случват политически назначения, тя става неефективна и започва да тежи на бюджета. Това, че става българска и национална звучи много гордо, но  в икономичиеки смисъл не са съвсем така нещата.

По думите му икономическа независимост няма. Хората стават богати благодарение на икономическата им свързаност. Ако някой се стреми към тотална независимост и само към собствените си интереси се стига до нещо, което виждаме твърде близо до границите ни. 

Трябва да се внимава с употребата и злоупотребата на тези думи. Независимостта е повече празник на политиците, които се самовъзвеличават в известна степен

За миналото си ние знаем много повече имена на политици, отколкото на предприемачи,много повече имена на военни, отколкото на учени, а според мен по- добре би било обратното, казва професорът.

По отношение на тезата, че само икономическа мощ дава и политическа независимост проф. Пенчев коментира " не икономическа мощ е необходима, а стопански просперитет, който да засегне всеки български гражданин и да му даде възможност да реализира мечтите си. Икономическа мощ ми звучи много милитаристично, особено в днешния ден"

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33
Елена Дариева

Новото в кампанията за вота е включването на кметове в листите

Политическите прогнози и анализи в програма "Точно днес" правим със социолога Елена Дариева , от агенция "Насока". Тя открои в началото, че големият въпрос за доверието е ключов за избирателната активност, както и за решаването на другия въпрос, как ще се състави управляващо мнозинство в 51-то Народно събрание.  Социологът отбеляза, че наближават..

публикувано на 26.09.24 в 10:26