Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ескалира рискът конфликтът Русия-Украйна да стане глобален

Три сценария след обявената от Владимир Путив частична мобизация в Русия открои докторът по политология и експерт по сигурност и управление на кризи Искрен Иванов.

Първият е Западът да продължи да снабдява с оръжие Украйна и тя да се опита да предприеме нова контраофанзива в отгово на частичната военна мобилизация. Вторият е малко по- рискован,  ако се стигне до инцидент в АЕЦ "Запорожие" или Русия прибегне до употреба на тактическо ядрено оръжие. Третият сценарий са вътрешни безредици в самата Русия, които да повлияят на взимането на решения, но съм песимист, защото знаем, че в руската история се случват много малко безкръвни преврати, обикновено смяната на властта става с революции.

След предрешените референдуми, рискът нараства, защото след тях, западните оръжия ще са вече на руска територия, а Путин се закани да използва всякакви възможни средства и подчерта, че това не е блъф, подчерта политологът. 

"Тогава може да има по- сериозна ескалация, защото Русия загуби ли тази война, губи изяло авторитета си на сила"

Най- вероятният сценарий след това е НАТО да влезе във войната.

"Опасно е, че колкото повече се ожесточава конфликтът, толкова ескалира вероятността той да стане глобален" 

Критични са следващите три месеца и тогава ще видим кой от тези три сценария ще се реализира, прогнозира Искрен Иванов.

За България действително няма пряка военна опасност. Но има три предизивикателства - енергийното обезпечаване на зимата, второто е има ли вмешателства на чужди разузнавателни служби у нас и третото е борбата с дезинформацията, обобщи политическият анализатор.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Лицата в Кабинета, ще изпълняват приоритетите на ГЕРБ

Намаляват или се увеличават  шансовете за съставяне на правителство след срещата на номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски с ДПС - коментар и анализ от политолога Георги Киряков.  "Наблюдава се тенденцията да се акцентира върху сходствата между партиите, но да не се набляга върху това, което ги разделя  и по специално в разговорите..

публикувано на 09.12.22 в 15:26

Нараства вероятността за предсрочни избори

Обречени ли са опитите за съставяне на правителство с първия мандат? Разговорите на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС професор Николай Габровски засега не дават подкрепа, ще се случи ли развръзка? Политологът Иво Инджов в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив заяви, че развръзка в днешния ден няма да има. „Факт е, че тези..

публикувано на 09.12.22 в 10:08
Красен Станчев

Частният сектор се развива доста добре, има ръст от 3%

Докато политическите совалки за съставяне на кабинет вървят, депутатите творят в пленарна зала. Изненадващо идеята на БСП за обвързване на минималната работна заплата със средната за страната беше подкрепена на първо четене от всички политически сили. Какво означава реално това за икономиката? Отговорите търсим от икономиста  Красен Станчев . Красен..

публикувано на 09.12.22 в 10:04

Лекарите вместо да преглеждат пациенти, подреждат хартия

Увеличаващата се административна работа на общопрактикуващите лекари затруднява работата им, а от това страдат пациентите. Работата с хартиените документи отнема времето на лекаря или негов сътрудник. Това са един до два часа работно време на ден, за които могат да бъдат прегледани от 5 до 10 пациенти. Това заяви пред Радио Пловдив д-р..

публикувано на 09.12.22 в 08:21

Реформите за приемането в Шенген изглеждат невъзможни

Важните реформи, за да бъде приета страната ни в Шенген, изглеждат невъзможни в близка перспектива, тъй като нямаме стабилно правителство, а за да се случат е необходимо  широко мнозинство. Това коментира политологът Милен Любенов малко след като стана ясно, че България и Румъния получиха отказ от присъединяване към пространството...

публикувано на 08.12.22 в 16:44