Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стартират проявите за Европейската нощ на учените

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“  дава официален старт на проявите за Европейската нощ на учените, 23 септември. 

Партньор на висшето училище е Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ), който ще направи официално откриване на Нощта на своя територия една седмица по-късно – на 30 септември. 

Тази година проектът „К-ТРИО “ обединява представители на академичните среди, изкуството, образованието и индустрията под мотото „Научните изследвания и иновациите са ключът за бъдещето, което искаме.“

На официалната церемония днес от 16:00 до 17:00 ч. ректорът на Академията – проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ще открие тазгодишното издание в рамките на традиционния „Европейски корнер“ и ще представи проектите на АМТИИ. 

По същото време в голямата зала на висшето училище ще бъде изнесен концерт под надслов „Среща на световете“, а в Зеленото училище се открита изложбата „Графични проекции“. 

До 30 септември ще се проведат майсторски класове и уъркшопи на място в училищата в Пловдив със STEM и STEAM  центрове. Фокусът във всички класове на специалистите от АМТИИ ще бъде приложението на новите технологии в изкуството. 

Живка Танчева разговаря с доц. д-р Весела Казашка, организатор и инициатор на Нощта на учените в Пловдив, може да чуете повече от звуковия файл по темата. 

Още от категорията

Разкриха група фалшификатори на документи с мрежа от Пловдив до Германия

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми трима души за разпространение на фалшиви документи. Групата е действала от началото на годината, на територията на  Пловдив и други градове в страната, както и в страни от ЕС и по-конретно в Германия. Изработвани са фалшиви лични карти, шофьорски книжки и задгранични паспорти. До момента е..

публикувано на 02.12.22 в 16:02

От 5 декември затварят част от бул. "Александър Стамболийски"

Заради подготвителни строителни дейности по изграждането на южния обходен колектор предстои въвеждането на временна организация на движението в участък от бул. „Александър Стамболийски“.  От понеделник, 5 декември, около обяд се предвижда да бъде затворена пътната отсечка от кръстовището с ул. „Димитър Талев“ до продължението на бул. „Македония“,..

публикувано на 02.12.22 в 15:37

Протест настоя Ангел Стоев да спре новия ОУП на Пловдив

Над 150 пловдивчани протестираха пред Областната администрация срещу приетия от Пловдивския ОбС нов  Общ устройствен план на Пловдив, който дава възможност за строителство върху 30% от терен с обща площ 81 дка в парк „Отдих и култура“. С плакати „Да спасим зеленото сърце на Пловдив“, „Г-н областен управител, спасете една 70-годишна..

обновено на 02.12.22 в 14:14

Нова техника получи ОП "Чистота" в Пловдив

Първите 8 нови машини за почистването на улиците в Пловдив бяха показани в базата на общинското предприятие „Чистота“. Директорът на предприятието Димитър Георгиев обясни, че са закупени контейнеровози, мотосметачни машини, миячна машина, два 16-кубикови сметовози, а до края на месеца чакат още един 7-кубиков сметовоз, който да чисти..

обновено на 02.12.22 в 14:14

Чертаят модерна визия за Зоопарка, предстои ли рестарт?

Заместнки- кметът Пламен Райчев  обсъди идеите за рестарт на строителството на  Зоопарка в Пловдив с екипа проектанти, натоварени със задачата. Според новия проект зоологическата градина ще е обрудвана с най- модерни тахнолии за отглеждане на животните. Вратите на клетките ще се отварят дистанционно за хранене, а датчици в оградните панели на..

публикувано на 02.12.22 в 13:07