Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Очаква ни рецесия и висока инфлация догодина

Рецесия, рекорден дефицит и изключително висока инфлация очакват България в началото на следващата година. Това прогнозира икономистът Красен Станчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

По думите му рецесията ще е по-ниска от тази през 2009 г., когато тя беше 5% от БВП. През 2023 г. се очаква тя да бъде около 2% от БВП. Инфлацията на годишна база у нас пък ще е 15% при 10% за ЕС.

„Бюджетният дефицит се очертава да е колкото е средно бюджетният дефицит между 1991 и 1998 година, т.е.  7%, което означава вероятност от дългова спирала, ако не се съкратят разходи.

Парламентът може да спре някои проинфлационни неща, които са свързани с промените в ДДС, за бензини и нафта и т.н.

Рекордния дефицит и изключително високата инфлация догодина, означават, че страната ни няма да успее да изпълни в обозримо бъдеще два от критериите за влизане в еврозоната“, обясни Красен Станчев.

Той добави, че очаква по-тежка зима от тази на 2008 – 2009 г. и уточни, че служебният кабинет е имал възможност да направи редица неща за стабилизирането на икономиката.

„Служебното правителство може да намали разходите, да увеличат предвидимостта в икономиката, т.е. там където има договори за изпълнение, примерно за концесии – те би трябвало да се увеличат. Възможно е да се даде зелена светлина на спрени инвестиции.

Това не се прави в момента, а можеше да се почне от спряната концесия за шистов газ и се стигне до инвестиции в алтернативни доставки на енергийни ресурси, да спести неинвестиционни разходи от бюджета, които ще бъдат преди всичко за заплати на държавната администрация, да се промени дизайна на социалните помощи, така че да отиват към онези, които наистина се нуждаят.

Онова, което те направиха е да обявяват нова линия на бедността.“, коментира Станчев.  


БНР подкасти:

Още от категорията

Реформите за приемането в Шенген изглеждат невъзможни

Важните реформи, за да бъде приета страната ни в Шенген, изглеждат невъзможни в близка перспектива, тъй като нямаме стабилно правителство, а за да се случат е необходимо  широко мнозинство. Това коментира политологът Милен Любенов малко след като стана ясно, че България и Румъния получиха отказ от присъединяване към пространството...

публикувано на 08.12.22 в 16:44
Десислава Кабурова и българският евродепутат Асим Адемов в Брюксел

Награда за млад фермер на Европа отиде в Мало Конаре

Десислава Кабурова от пазарджишкото село Мало Конаре спечели награда за „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ по време на Осми я конгрес на младите фермери в белгийската столица Брюксел. 35-годишната българка е агроном по професия и потомствен фермер. Тя спечели сред претендентите от 16 европейски държави с проекта..

публикувано на 08.12.22 в 16:18

България е изпълнила всички условия за членство в Шенген

На заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел  министрите на вътрешните работи на страните членки на евросъюза трябва да вземат окончателно решение за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Решението за разширяването на Шенгенското пространство  коментираме с бившия външен министър  Ивайло Калфин...

публикувано на 08.12.22 в 15:17

Почти всички заведения са ангажирани за 8.12. и 1.01.

За студентския празник и за Нова година нашите търговски обекти в Пловдив не страдат от липса на клиенти. Заради ранните записвания почти всички заведения са ангажирани, особено нощните клубове за 8 декември. Това заяви в предаването "Ден след ден" Еню Енев , председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Тракия". Той уточни, че в..

публикувано на 08.12.22 в 14:32

Работата по „Античния форум на Филипопол“ започва напролет

Реставрацията на „Античния форум на Филипопол – изток и юг“ ще започне още през пролетта след като преди дни от Националния институт за недвижимо и културно наследство издадоха положително становище и беше съгласувана документацията за обекта. Това стана ясно от думите на археолога доц. Иво Топалилов в предаването „Точно днес“ на Радио..

обновено на 08.12.22 в 13:16