Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доставят 46 фургона за 30 семейства, останали без дом след наводненията

| обновено на 23.09.22 в 16:21
Снимка: Радио Пловдив, Яница Марова

46 фургона за 30-те семейства от наводнените карловски села, които искат да бъдат настанени в тях, ще бъдат доставени съвсем скоро. Най- много са фургоните за Богдан, което беше и най-пострадалото от наводнението село. Това заяви областният управител на Пловдив Ангел Стоев след среща с кметовете на Каравелово, Богдан, Слатина и Карлово. 

Той уточни, че някои от семейства ще получат по два или три фургона, тъй като са многочислени. Очаква се хората да бъдат настанени вв фургоните между 3 и 7 октомври. „Годни са за живот и към момента в тях живеят военнослужещи за по-продължително време. Няма да настаним хората в железни бараки“, увери Ангел Стоев. 

Фургоните са собственост на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Ангел Стоев увери, че вече улиците са разчистени и предстои да започне полагането на ВиК системата и да бъдат захранени с вода и къщите, покрай деретата. Престои да бъдат доставени още 4 тира с вода. 

Отхвърлен е вариантът фургоните да се поставят в дворовете на къщите.

"Всяко село ще определи едно или две места, където ще бъдат поставени фургоните, за да може да бъдат едновременно захранени с ток, с вода и да им се осигури канализация. Малките фургони са 3 на 6 метра, височина 2,40, като вътре има оборудвана кухня, има сервизно помещение, тоест баня с тоалетна, и спалня, като моя оптимистичен вариант е фургоните да бъдат доставени и хората да бъдат настанени в седмицата между 3-ти и 7 октомври".

Продължава обследването на най-засегнатите