Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Трябва незабавно свикване на КСНС към президента

| обновено на 23.09.22 в 13:32

Указът на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация не е изненада за експертната общност. Това бе очаквано предвид пораженията, които започнаха да търпят руските окупационни  войски в Украйна. Същевременно, успешното настъпление на украинските сили продължават и това именно принуди Путин, под настойчивите искания на „ястребите“ в руското общество, да се реши на тази стъпка.
 

Така коментира пред Радио Пловдив променената ситуация генералът от резерва Съби Събев, преминал през цялата командна структура на армията и заемал ключови постове, включително и в тогавашния Генерален щаб на БА.

Посочените за мобилизация 300 хиляди  резервисти вероятно няма да са само толкова, защото според изтекла информация, има една секретна час в президентския указ, където е са визирани един милион.  А това вече означава, че Русия провежда сериозна мобилизация, коментира ген. Събев.

Влиянието върху нас е, че нарастват рисковете, не само за България, а за всички страни по източния фланг на НАТО, но засега непосредствена заплаха от нападение няма.

По отношение заплахите му с ядрено оръжие, руският президент обаче е предупреден много ясно от американска страна да не се опитва да прибягва до някаква ядрена опция.  Поради това Путин най-вероятно няма да посмее да го стори. 

Иначе, азбучно правило е, че щом повече войски се насочват към фронтовата линия, това означава ескалация на военния конфликт. Затова, можем да очакваме в следващите седмици и месеци точно това да се случи.

От българска страна – категорично трябва да се свика Консултативния съвет по национална сигурност от президента. След това, координирано със органите на НАТО, страната ни да набележи и предриеме адекватни предохранителни мерки.

Една от тях е проверка на мобилизационната система на страната, както и охраната на въздушното и морското пространство на България.

Превантивните мерки вече са задължителни,  не можем да стоим безучастно и да се правим, че нищо сериозно не се случва.

Що се отнася до незаконните референдуми в окупираните украински области под диктовката на Русия, то целта без съмнение е след фиктивните им положителни резултати, те да бъдат обявени за изконни руски територии.  Това ще даде формалното позволение на Русия открито  да обяви  война на Украйна под фалшивия претекст, че е завзела руски земи.

Именно затова досега не се говореше за война, а т.нар. „Специална операция“, понеже практически няма чужди войски, навлезли на руска територия.

Това, че си е обикновена война обаче дори и обикновените руснаци го разбраха отдавна  и днес наблюдаваме уникална сериозна съпротива срещу обявената мобилизация от страна на руските мъже и младежи. 

Очаквам критично нарастване на напрежението в руското общество, което може да избие в доста нежелани посоки за самия Владимир Путин и неговият режим.  

Руските загуби в жива сила достигнаха вече 56 хиляди души. Ака осе вземат предвид ранените и войниците извън строя, общите им загуби могат да достигнат около 150 хиляди души.  И ще продължат да нарастват. 

В отговор на мобилизацията, рязко ще се увеличи западната военна помощ за Украйна. А ако Путин все пак официално обяви война на Украйна, това означава, че украинската страна ще има пълното право да нанася военни удари по всяка точка на цялата руска територия, обобщава генерал Съби Събев. 


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Изборите в България се "американизират"

Въвеждането на хартиено и машинно гласуване и споровете кое е по коректно „американизира“ процедурите по изборите в България, смята политологът Димитър Димитров, член на Централната избирателна комисия. Той обясни: „Демократите в САЩ обикновено гласуват по пощата, в плик, предварително, докато републиканците се нареждат чинно и гласуват в..

обновено на 02.12.22 в 17:28

Искат да разрушат доверието в машините както в бюлетините

Това, което се случва сега, не е връщане на хартиената бюлетина и преминаване към смесено гласуване, а е унищожаване изцяло на машинния вот. Машините, които ще се използват, са превърнати в обикновени принтери, заяви в предаването "Ден след ден" депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков . Той обясни, че няма да се вземат под внимание..

публикувано на 02.12.22 в 16:32

Върнахме правото на хората да избират как да гласуват

"Това, което направихме вчера, е да върнем правото на хората на избор дали да гласуват с хартия или с машина, каза за Радио Пловдив Десислава Трифонова, депутат от ГЕРБ-СДС. „Истерични спекулации на колегите от "Продължаваме промяната“ нарече тя, твърденията, че с промените в Изборния кодекс се цели подмяна на вота на избирателите. По думите и хората..

обновено на 02.12.22 в 16:29

Деца от уязвими групи обогатяват знания с творчество

В последната рубрика на Радио Пловдив и Изпълнителната агенция „Програма за образование“ представяме проекта „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив чрез подобрен достъп до образование, заетост и здраве“. Той се финансира от оперативните програми „Наука и образование за интелигентен растеж и „Развитие на човешките..

публикувано на 02.12.22 в 11:10

Натискът за ръст на заплатите завлича бизнеса в сивия сектор

За 29-ти пореден път, Търговско-промишлената палата ще раздаде годишните си награди за най-високи постигнати бизнес резултати.  Отличените фирми в Класацията на БТПП "Топ 100" са определени въз основа на критерии, показващи устойчивост и успешно управление.  В интервю за Радио Пловдив председателят й Цветан Симеонов заяви, че отличените компании..

публикувано на 01.12.22 в 16:04