Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дипломацията е по-ефективна от армията

Войната в Украйна и разширяване на мащабите на военните действия, обявената частична мобилизация от руския президент Владимир Путин и какъв е риска за България, ЕС и света коментира в програма "Точно днес"  геополитическият анализатор проф. Марин Русев.

 Според него, на пръв поглед, от декларативна гледна точка нещата се влошават, от една друга гледна точка - нещата си вървят в един разумен за всеки здравомислещ човек завършек, който няма как да не се нарича крах на съвременната кремълска клика. 

"Тук бих искал да направя една уговорка, че изключително вредно за България  е смесването на понятията "анти - Русия" и "анти-Кремъл" - това са две различни неща. Според мен Русия е една от люлките на цивилизацията, едно уникално общество, в същото време Кремъл и по-точно Путин  го съсипва в момента" - каза проф. Русев.

Той коментира, че първите мъже на държавата са длъжни да правят изказвания и анализи, но от по-глобална гледна точка това са неща , свързани с изречението "буря в чаша вода" , защото в крайна сметка ние от гледна точка на нашата сигурност едва ли може да направим, така че да защитим само с вътрешен ресурс нашата страна. 

"Дипломацията може да свърши повече работа, отколкото армията. В този смисъл едва сега се виждат ползите от това, че България въпреки силната вътрешна обществена съпротива на голяма част от българското общество, която и до днес е силна, все пак е част от западния свят, защото няма как да си представим другата ситуация- да сме извън него "- добави проф. Марин Русев. 

Относно това доколко е реален рискът за националната сигурност коментира: 

"Между думите риск, опасност и заплаха границата е много тънка. Такива тежки изречения от рода на едното го има, другото го няма и в същото време се казва "засега" , това значи, че ние правим синоптична оценка на времето към настоящия момент. Има голяма степен на многословие. Изказват се твърде много неспециалисти" . 

Проф. Русев добави още, че всичко зависи от това дали страната ни ще бъде лоялен съюзник не на общата история, а на политиката насочена към това, което представлява заплаха за съвременното общество. Експертът уточни още, че едва ли има човек или политик, който би подкрепил референдум, провеждащ се в територия, която не притежаваш. 

"Това е референдум в  условията на присъствие на чужда държава във все още призната друга държава. Руснаците изпуснаха момента да направят референдум, когато беше върхът на тяхната инвазия. Тогава може би щяха да имат "по-справедливи" основания да държат на това да правят референдум на територия, която са окупирали. 

Към момента в нито една от споменатите 4 административни области Русия не държи  на 100 % територия. Напротив - в някои от тях владеенето е около 50% ", коментира проф. Русев и  даде пример, че не може едновременно Луганск и Лиман да бъдат обект на един и същи резултат от референдум, тъй като се отнася за територия, която нито Русия, нито сепаратистките власти притежават. 

Според него мобилизацията, която обяви Русия е опасно, ненужно и неефективно упражнение, което само отлага лошия край на руската инвазия. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл


По публикацията работиха: Христина Йорданова, Яница Марова

БНР подкасти:

Още от категорията

Лицата в Кабинета, ще изпълняват приоритетите на ГЕРБ

Намаляват или се увеличават  шансовете за съставяне на правителство след срещата на номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски с ДПС - коментар и анализ от политолога Георги Киряков.  "Наблюдава се тенденцията да се акцентира върху сходствата между партиите, но да не се набляга върху това, което ги разделя  и по специално в разговорите..

публикувано на 09.12.22 в 15:26

Нараства вероятността за предсрочни избори

Обречени ли са опитите за съставяне на правителство с първия мандат? Разговорите на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС професор Николай Габровски засега не дават подкрепа, ще се случи ли развръзка? Политологът Иво Инджов в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив заяви, че развръзка в днешния ден няма да има. „Факт е, че тези..

публикувано на 09.12.22 в 10:08
Красен Станчев

Частният сектор се развива доста добре, има ръст от 3%

Докато политическите совалки за съставяне на кабинет вървят, депутатите творят в пленарна зала. Изненадващо идеята на БСП за обвързване на минималната работна заплата със средната за страната беше подкрепена на първо четене от всички политически сили. Какво означава реално това за икономиката? Отговорите търсим от икономиста  Красен Станчев . Красен..

публикувано на 09.12.22 в 10:04

Лекарите вместо да преглеждат пациенти, подреждат хартия

Увеличаващата се административна работа на общопрактикуващите лекари затруднява работата им, а от това страдат пациентите. Работата с хартиените документи отнема времето на лекаря или негов сътрудник. Това са един до два часа работно време на ден, за които могат да бъдат прегледани от 5 до 10 пациенти. Това заяви пред Радио Пловдив д-р..

публикувано на 09.12.22 в 08:21

Реформите за приемането в Шенген изглеждат невъзможни

Важните реформи, за да бъде приета страната ни в Шенген, изглеждат невъзможни в близка перспектива, тъй като нямаме стабилно правителство, а за да се случат е необходимо  широко мнозинство. Това коментира политологът Милен Любенов малко след като стана ясно, че България и Румъния получиха отказ от присъединяване към пространството...

публикувано на 08.12.22 в 16:44