Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломацията е по-ефективна от армията

Войната в Украйна и разширяване на мащабите на военните действия, обявената частична мобилизация от руския президент Владимир Путин и какъв е риска за България, ЕС и света коментира в програма "Точно днес"  геополитическият анализатор проф. Марин Русев.

 Според него, на пръв поглед, от декларативна гледна точка нещата се влошават, от една друга гледна точка - нещата си вървят в един разумен за всеки здравомислещ човек завършек, който няма как да не се нарича крах на съвременната кремълска клика. 

"Тук бих искал да направя една уговорка, че изключително вредно за България  е смесването на понятията "анти - Русия" и "анти-Кремъл" - това са две различни неща. Според мен Русия е една от люлките на цивилизацията, едно уникално общество, в същото време Кремъл и по-точно Путин  го съсипва в момента" - каза проф. Русев.

Той коментира, че първите мъже на държавата са длъжни да правят изказвания и анализи, но от по-глобална гледна точка това са неща , свързани с изречението "буря в чаша вода" , защото в крайна сметка ние от гледна точка на нашата сигурност едва ли може да направим, така че да защитим само с вътрешен ресурс нашата страна. 

"Дипломацията може да свърши повече работа, отколкото армията. В този смисъл едва сега се виждат ползите от това, че България въпреки силната вътрешна обществена съпротива на голяма част от българското общество, която и до днес е силна, все пак е част от западния свят, защото няма как да си представим другата ситуация- да сме извън него "- добави проф. Марин Русев. 

Относно това доколко е реален рискът за националната сигурност коментира: 

"Между думите риск, опасност и заплаха границата е много тънка. Такива тежки изречения от рода на едното го има, другото го няма и в същото време се казва "засега" , това значи, че ние правим синоптична оценка на времето към настоящия момент. Има голяма степен на многословие. Изказват се твърде много неспециалисти" . 

Проф. Русев добави още, че всичко зависи от това дали страната ни ще бъде лоялен съюзник не на общата история, а на политиката насочена към това, което представлява заплаха за съвременното общество. Експертът уточни още, че едва ли има човек или политик, който би подкрепил референдум, провеждащ се в територия, която не притежаваш. 

"Това е референдум в  условията на присъствие на чужда държава във все още призната друга държава. Руснаците изпуснаха момента да направят референдум, когато беше върхът на тяхната инвазия. Тогава може би щяха да имат "по-справедливи" основания да държат на това да правят референдум на територия, която са окупирали. 

Към момента в нито една от споменатите 4 административни области Русия не държи  на 100 % територия. Напротив - в някои от тях владеенето е около 50% ", коментира проф. Русев и  даде пример, че не може едновременно Луганск и Лиман да бъдат обект на един и същи резултат от референдум, тъй като се отнася за територия, която нито Русия, нито сепаратистките власти притежават. 

Според него мобилизацията, която обяви Русия е опасно, ненужно и неефективно упражнение, което само отлага лошия край на руската инвазия. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл


По публикацията работиха: Христина Йорданова, Яница Марова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35