Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внесоха подписката за референдум на Белащица за сливане с Пловдив

Подписката с искане за референдум за отделянето на село Белащица от Община „Родопи“ вече е внесена в Oбщинския съвет. 

Това потвърди председателят на местния парламент Георги Цанков, който категорично се обяви против това искане и заяви, че няма да подкрепи подобно решение. 

„Ясно е, че проблемът с кариерите в Белащица е невъзможно да бъде разрешен изцяло на местно равнище и който обещае това, просто ще излъже“, заяви Цанков и допълни:

Болно ми е от позицията на някои от жителите на Белащица, че за тях Община „Родопи“ е мащеха – напротив, в доста отношения те живеят по-добре от пловдивчани и го знаят. Не отричам също, че проблема с кариерите в Белащица е основен и болезнен. Нека обаче заедно да помислим за разумни и законни мерки и решения, освен да действаме изцяло емоционално и първосигнално.

Според председателя на ОбС „Родопи“ вече няколко мандата пловдивските кметове се заиграват с общините „Родопи“ и „Марица“, когато не могат да решат собствените си проблеми. „Това правеха и Славчо Атанасов, и Иван Тотев, прави го и сега действащият кмет Здравко Димитров. Никой не може да ме убеди, че град Пловдив има интерес да присъедини Белащица и да налее в селото десетки милиони, камо ли да разреши проблема с кариерите. Някой помислил ли е как ще се отпусне бюджет на това село, ако то попадне в пловдивския район „Южен“, при положение, че бюджетите на районните кметства в Пловдив са минимални“, коментира Георги Цанков и попита:

„Разумен човек може ли да вярва, че управата на гр. Пловдив ще построи в Белащица канализация, детска градина, училище, при положение, че не го е сторила и до днес в някои от своите квартали?! На последните избори настоящата градска управа дойде на власт с обещанието да построи в града 12 нови детски градини през мандата си, и сега когато е към своя край колко от тях са построени? Как да ни убеди някой, че Белащица изведнъж ще се превърне в първостепенен приоритет?“ - пита Георги Цанков. 

Според Съветник №1 е настъпил момента, извън емоциите жителите на общината заедно с администрацията да обсъдят какво реално може да се направи за Белащица, вместо да се действа отчаянои под въздействието на популизъм, обслужващ частни интереси. 

„Най-лесно ми е, ако бях популист, като дългогодишен общински съветник и председател на ОбС да внеса предложение, с което да се забранява движението на камионите. Питам обаче, какво правим и свършили ли сме изобщо някаква работа, когато това решение бъде например върнато от областната администрация или когато един ден концесионерите осъдят общината за него?“, даде пример Георги Цанков.

Цанков припомни и позицията си, че гласът на хората ще се чува много по-силно от страна на държавата, ако например всички, които живеят в селото, се регистрират в него. 

Един министър в решенията и поведението си ще бъде много по-прецизен, ако знае, че става дума например за 6 или 7 хиляди, а не за 2000 човека. Ето едно лесно нещо, което можем да свършим, вместо точно сега да се делим -  допълни председателят на местния парламент на „Родопи“.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Прокуратурата разследва катастрофата в Сопот

Районната прокуратура в Пловдив разследва случая за катастрофата с пострадалото 15-годишно момиче в Сопот. Момичето беше ударено във вторник сутринта от 18-годишна, взела книжка преди месец.  18-годишна прегази ученичка в Сопот Шофьорката не e употребила алкохол и наркотици.  Прегазеното момиче е в болница, предстоят й операции...

публикувано на 08.05.24 в 16:52

Затвориха изненадващо бул. „Хаджи Димитър” за месец

Затварянето на пловдивския булевард от днес до 8 юни се налага, за да бъде довършена така наречената шахта, която всъщност се оказа причината да не може все още да се отвори за движение подлеза „Модър-Царевец“. Затварянето на булеварда, което не бе оповестено предварително, обаче затрудни придвижването на граждани, особено с градския..

обновено на 08.05.24 в 16:06

Имунизират по желание бременните жени срещу коклюш

От 9 май 2024 г. до 31 юли 2024 г. се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш, гласи заповед на министъра на здравеопазването.  Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции, сред които и РЗИ Пловдив, да организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни..

публикувано на 08.05.24 в 16:04

Съставиха 600 глоби за неправилно паркиране в Пазарджик

Близо 600 глоби за неправилно паркиране са съставени по време на съвместната акция между община Пазарджик и МВР, която се проведе през април. Това съобщи на редовната си пресконференция кметът на община Пазарджик Петър Куленски.  Той уточни, че 309 фиша са съставили общински служители и 283 фиша – полицаи, или общо 592 глоби.  Акция срещу..

публикувано на 08.05.24 в 15:45

НАП санкционира детски център в Пловдив, не издавал касови бонове

Акт за административно нарушение ще бъде съставен на Детски център в Пловдив, тъй като не издавали касови бонове при плащанията на родителите, ползващи услугата. Контролните действия на данъчните инспектори от НАП са извършени в два детски центъра – единия в Пловдив, другия в столицата, като и двата обекта са собственост на свързани фирми.  От..

публикувано на 08.05.24 в 15:38