Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обсъдиха подписката за референдума в Белащица

Решението остава под въпрос

Следобед в сградата на община Родопи започна съвместно заседание на всички комисии в Общинския съвет, а темата бе внесената подписка за референдума за отделяне на село Белащица и присъединяването му към община Пловдив. 

Подписката от 490 души, придружена от писмо на инициативния комитет, е внесена в деловодството на община Родопи на 21 септември, каза председателят на ОбС Георги Цанков. Заседанието е само част от процедурата, следва проверка от ГРАО дали имената, ЕГН-та и подписите са истински, обясни той.

Георги Цанков, който е и председател на 6-мата съветници от групата на МК „Обединени земеделци“, допълни, че те са против отделянето на Белащица от община Родопи:

"Смятам, че мястото на Белащица не е в община Пловдив. През годините имаме чудесни примери като селата Прослав и Коматево, които сега са към Пловдив. Всеки може да се разходи и да прецени сам какво се е променило, откакто те са квартали на Пловдив". 

От БСП и партньорите им също са против отделянето на Белащица. Кера Тошева, председател на групата съветници МК „За доброто на община Родопи“, в която влизат 9 съветници, коментира, че не е съгласна с аргументите на инициативния комитет. 

"Многократно в ОбС сме декларирали подкрепа за затварянето на кариерите за инертни материали над Белащица. Не е вярно, че общината е мащеха за селото - доста проекти са започнати, за асфалтиране на улици са заложени за развитието на Белащица. Не мисля, че община Родопи не си е свършила работата по отношение на Белащица", каза Кера Тошева. 

На този етап от другата най-голяма група в ОбС – Родопи, ГЕРБ, в която също влизат 9 съветници, отказаха коментар. Общинският лидер на партията Запрян Янков, който живее в Белащица, коментира, че проблемът е много деликатен и се повдига всеки път преди избори:

"Трябва всеки жител трябва да си зададе въпроса какво печели и какво губи Белащица, ако се отдели от Родопи и се присъедини към Пловдив. Запознат съм със становището на съветниците от ГЕРБ, те ще изчакат становището на ГРАО и тогава ще вземат решение".

От ДПС също се въздържаха от коментар по същество, а защо, обясни лидерът на ДПС в общината и зам.-кмет Неази Таир. 

"До становище още не се е стигнало. Ще изчакат проверката на ГРАО". 

От най-малката група – тази на ЗС „Ал. Стамболийски“, подкрепиха отделянето на Белащица с аргумента, че по принципите на демокрацията, щом жителите искат, имат право да инициират референдум и да се отделят. 

Инициативата за отделяне на Белащица от община Родопи и присъединяването на му към община Пловдив започна през май т. г., след като част от жителите на селото обявиха, че кредитът им на доверие към община Родопи е изчерпан. 

Причините според инициативния комитет са няколко – въпреки обещанията не са спрени действащите кариери за добив на инертни материали над селото, въпреки мащабното строителство не се работи по изграждане на водопроводна мрежа, а Белащица е от най-големите финансови донори към бюджета на общината. 
Според инициативния комитет основните ползи за жителите на селото да станат част от втория по големина град в България са ежедневно сметосъбиране, ползване на градски транспорт, както и изграждане на път, който да свърже селото с р-н Южен. 
Още от категорията

ОУП на Пловдив е приет законно, Ангел Стоев няма да го връща на ОбС

Общият устройствен план на Пловдив е приет в съответствие със закона, включително и по отношение на изискуемото мнозинство за вземане на решение с ¾ от всички общински съветници, гласи заключението на Областната администрация. В този смисъл няма основание да се очаква, че областният управител Ангел Стоев ще го върне за ново разглеждане,..

обновено на 09.12.22 в 14:05
Снимката е илюстративна

Апартамент в Пловдив беше опожарен от електрическо одеяло

Електрическо одеяло причини пожар в апартамент на бул. „Александър Стамболийски“ в пловдивския район „Южен“. Пострадали при инцидента няма.  Обитателката на дома – младо момиче, успяло да се събуди и да напусне навреме жилището. Реакция само минути по-късно е могла да бъде фатална за живота й – съобщават от противопожарната служба в града. При..

публикувано на 09.12.22 в 12:51

Община Пловдив и УНСС подписаха меморандум за сътрудничество

Кариерното развитие, професионалната реализация на студенти и разработването на общи проекти в сферата на публичната администрация са част от областите, в които ще си партнират в бъдеще Университетът за национално и световно стопанство и Община Пловдив.  Документът за сътрудничество беше подписан от ректора на вуза проф. д-р Димитър Димитров и и.д...

публикувано на 09.12.22 в 12:10

Катастрофа със загинал блокира пътя Пловдив - Карлово за четири часа

Един човек е загинал и един е ранен при катастрофа на главния път Пловдив - Карлово . Челният сблъсък между кола и товарен автомобил е станал около 10.40 ч. в участъка между селата Граф Игнатиево и Труд, съобщават от пловдивската полиция.  По първоначални данни БМВ с хърватска регистрация навлязло в насрещната лента и се блъснало челно в камион..

обновено на 09.12.22 в 11:34

Пак строшиха с камъни стъклата на градски автобус в Пловдив

Поредно нападение върху автобус от градския транспорт на Пловдив. Снощи в Шекер махала с камъни е обстрелвана  колата, движеща се по автобусна линия №11. Инцидентът е станал, когато автобусът е минавал край училище „Панайот Волов“. Пострадали няма. Счупено е едно средно странично стъкло на превозното средство – съобщи Костадин Тотков от..

публикувано на 09.12.22 в 11:16