Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата обвини майката на битото осиновено дете в Пловдив

| обновено на 27.09.22 в 12:18

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняема 41-годишна жена с инициали А. М. за причиняване на тежка телесна повреда на дете, осиновено от нея. Жената е задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Районна прокуратура – Пловдив ще иска „задържане под стража“ спрямо нея.   

От прокуратурата уточняват, че вечерта на 23 септември в болницата е постъпило момиче на 1 година и 9 месеца, с травми по главата и тялото, синини и следи от ухапвания. Детето е доведено жената, която живее в "Столипиново" и се грижи сама за него.

След извършени прегледи и изследвания, с оглед установените травматични увреждания, лекарите са подали сигнал на тел. 112, поясни районният прокурор Чавдар Грошев:

"Детето е било в безсъзнание със синини с различна давност и следи от ухапвания. След прегледа се е установило, че има и повече травматични увреждания - черепно-мозъчна травма, разкъсвания на бял дроб...Образувано е досъдебно производство. Наблюдаващият прокурор е преценил, че има достатъчно доказателства и е постановил майката да бъде задържана до 72 часа. Делото е образувано за това, че е причинена тежка телесна повреда на малолетно лице в условията на домашно насилие". 

Назначена е медицинска експертиза на детето защото трябва да се изясни в детайли как са причинени тежките травми , допълни прокурор Атанас Илиев                                                                                           
"Обясненията на майката , държа да подчертая, че са извън процесуални, детето е паднало. Впоследствие тя, за да го свести, го била хапала. Както разбирате, тая съвкупност от обяснения доведе до това, че назначихме съдебно-психиатрична и психологична комплексна експертиза на майката, за да преценим нейното психично състояние. Заключението на експертизата ще бъде факт утре". 

Според свидетелските показания няма данни жената да се е държала агресивно с дъщеричката си. Това потвърдиха и от социални грижи, които са  проследили целия процес на осиновяването. Надя Танева заяви: 
"До момента няма никакви сигнали, никога до момента не са се чували някакви шумове, които да са притеснителни от апартамента. Ние сме абсолютно озадачени защо и как са се случили тези неща. Тепърва и ние ще разберем".
Другият въпрос, който ще се изяснява, е дали жената действително е  живеела сама, както твърди, подчертаха от прокуратурата. Разследването продължава 

По случая е проведена кореспонденция с отдел „Закрила на детето“ и социалните служби в гр. Пловдив. 


По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама загинали и двама тежко ранени на бул. "Руски"

Двама души загинаха в тежък пътен инцидент в Повдив тази нощ, други двама са в тежко състояние в болница. Около 3.30 ч. на бул. „Руски“, в близост до кръстовището с бул. 6-ти септември“, джип "Рейндж Ровър", който идвал от Централна гара, навлязъл по велоалеята между двете ленти и се блъснал последователно в няколко чинара.  От удара колата се..

обновено на 13.05.24 в 07:14

Информационна кампания по директни плащания в Пловдив и Пазарджик

Заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов ще открие информационната кампания по директни плащания в Пловдив. Срещата ще се проведе в Конгресния център на  Международен панаир Пловдив.  Следобед Иван Капитанов ще проведе информационна среща със земеделски производители и в Пазарджик. По време на срещите експертите ще представят..

обновено на 13.05.24 в 07:14

Екоактивисти подготвят петиция за чистотата на въздуха

Гражданското обединение “Дишай България” и Екологично сдружение „За Земята“ подготвят национална петиция за прозрачност за състоянието и проблемите на официалната система за мониторинг на качеството на въздуха. В Пловдив активисти на двете организации ще се срещнат и ще разговарят с граждани на ул. „Княз Александър Батемберг“, срещу стълбите..

обновено на 13.05.24 в 07:14

С близо 20 % са се увеличили ягодовите насаждения в Кричим

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 % спрямо 2020 г. Земеделските стопани от района са първи в производството и предлагането на ягоди на пазара. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на 2-рото издание на фестивала на ягодата в гр. Кричим. Тя обясни, че през последните години..

обновено на 13.05.24 в 07:13

17-годишно момиче е в УМБАЛ "Св. Георги" след ПТП-то при с. Върхари

17-годишно момиче е настанено за лечение в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, след като пострада при тежка катастрофа по главния път от Кърджали към ГКПП Маказа, в района на село Върхари.  На този етап няма повече информация за състоянието й.  Общо четирима са приети за лечение в болници. Трима от тях са настанени в Отделението по анестезиология и..

публикувано на 12.05.24 в 16:49

Свързани новини

Много тежко остава състоянието на осиновеното бито дете

Детето, което е приемът в УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив със съмнение за побой, остава в изключително тежко състояние.    Това съобщава пред Радио Пловдив Надя Танева, директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив. Тя припомни, че майката го е завела в болницата и то остава в кома. От „Социално подпомагане“..

обновено на 27.09.22 в 16:22

Дете е прието в болница в Пловдив след побой от осиновителката си

Дете на година и половина е прието в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив в тежко състояние след побой, нанесен от майка му. Оказва се, че момиченцето е осиновено през миналата година, а приемната му майка - 41-годишна жена от "Столипиново", твърди, че раните по тялото му са от падане от леглото. Лекарите обаче са на мнение, че травмите са след нанесен побой...

обновено на 27.09.22 в 06:33