Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С тази кампания избирателната активност гони ново дъно

| обновено на 27.09.22 в 16:52

И в тази предизборна кампания продължи тенденцията политиците да говорят повече едни на други с взаимни нападки и обвинения, а не с гражданите по техния дневен ред, коментира в предаването "Точно днес" социологът Боряна Димитрова. 

Всяка от формациите проведе кампания, насочена към твърдите ядра. Всеки лидер се среща със своите симпатизанти и говори настървено и изобличително именно на тях. Много по- малко чухме какво ще направят, за да разрешат настоящите кризи. Друга отличителна черта е все - голямо радикализиране на собствените привърженици и в същото време всяка една от политическите партии заявява, че е достатъчно национално отговорна, за да работи за съставяне на правителството.  Как ще се реши тази "магическа" формула предстои да видим в дните след изборите, каза социологът.

Тя отбеляза, че всички изследвания показват печален за партиите факт, че в хода на кампанията те мобилизират, а демобилизират привърженици. Избирателната активност намалява с близо 10 %  в края на кампанията, сочат междинните резултати от проучване на "Алфа рисърч", което все още е на терен.

Не бихме се изненадали, че на тези избори ще има нов анти рекорд на броя хора, които ще отидат до урните, прогнозира Боряна Димитрова.

"Това винаги води до една по- ниска легитимност на избрания парламент и показва нежеланието на избирателите да общуват по този начин с политиците и наказателно поведение към тях. На трето място показва, че има един много съществен дефицит на представяне в рамките на тази кампания."

Не по- малък е дефицитът на българските политически партии, в сравнение с последните примери от Швеция и Италия, където всяка партия се бори за своя резултат, но се знае и в каква конфигурация с други би участвала в управлението.

По думите на Боряна Димитрова избирателите пращат следното послание - "Ние положихме нашето усилие, време е политиците да направят своето. И ако няма съществени стъпки, това е едно самоубийство от страна на партийната политическа система"

България, така както е тръгнала през последната година, в доста дълъг времеви отрязък се управлява без парламент, без политически партии, без санкциониране на ключови решения, които се вземат. 

"Това показва доста сериозен ерозиращ завой към други, доста по- авторитарни форми на управление, които нито гражданите, нито самите политически партии желаят. Но последните доста лековато  и неразумно абдикират от парламентарната форма на управление и това трябва да ни е съществения извод, тогава, когато политическите партии не са на висотата на своите отговорности."

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

2% е разликата между ГЕРБ и ПП в Пловдив в навечерието на вота

Между 40 и 42% избирателна активност в Пловдив-град прогнозира социологическата агенция "Неохрон" в оповестено днес проучване на нагласите на пловдивчани. Интервюирани са 655 пълнолетни граждани между 26 и 29 септември чрез телефонни интервюта с полустандартизиран въпросник. Извадката е представителна за пълнолетното население на града, като..

публикувано на 30.09.22 в 15:58

Галъп: ГЕРБ - СДС с 9,2% пред Продължаваме промяната

Ниска степен на предвидимост по отношение на изборите в неделя показва моментната снимка – няколко дни преди вота. Известно е, че в следващите дни тепърва ще решат стотици хиляди гласоподаватели.  Очаква се в изборите да участват около и под 2.6 милиона души (около 39% от официалния списък, като почти пренебрежима част от тях се очаква да..

публикувано на 30.09.22 в 11:06

Тренд: Възраждане може да стане трета политическа сила

Между шест и осем партии биха влезли в 48-ото Народно събрание, ако изборите са днес. Това показва национално представително проучване за електоралните нагласи, проведено от агенция „Тренд“.  Изследването, по поръчка на в-к „24 часа“, е реализирано в периода между 21 и 27 септември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице” с таблет..

публикувано на 30.09.22 в 11:02

Алфа Рисърч: 6 сигурни партии в 48-я парламент и 2 под въпрос

Денят, който поставя финал на предизборната кампания, формулира горещите теми на времето около изборните нагласи, състоянието на обществената среда и прогнозите за съдбата на политическите партии, предопределена от мъдростта и емоциите на избирателите. Последните анализи на Социологическа агенция „Алфа Рисърч“ коментираме с Геновева Петрова...

публикувано на 30.09.22 в 10:40

1300 полицаи охраняват изборите в Пловдив и областта

Общо 1300 служители на МВР ще се грижат за охраната и реда в Пловдивска област по време на изборите на 2 октомври. В 13-те районни управления са създадени оперативни групи за своевременна проверка на информация за противообществени прояви и престъпления, постъпила на тел. 112 или в дежурната част на съответната структура.  Още от 13 септември..

публикувано на 29.09.22 в 12:58