Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Кентавър" е по-заразен, но не е твърде смъртоносен

Подвариантът "Кентавър" на Ковид-19 беше регистриран с вчерашна дата на територията на България. Какъв е той, колко сме засщитени и как протича заболяването са въпросите, които разискваха в предаването "Точно днес" Паолина Комсалова и епидемиологът д-р Христиана Бацелова. 

"Този нов подвариант на варианта Омикрон е BA.2.75 на линията BA.2 . Тази линия беше определена от Световната здравна организация като вариант на тревожност- под наблюдение, което означава, че учените наблюдават как се държи този подвариант. На този етап в България преобладава ВА.5, но това, което показаха данните от Индия, където беше засечен Кентавър, е, че той много бързо надделя  над  ВА.5. Очакваме това да се случи и в България " - обясни д-р Бацелова.

Тя учточни също, че новият подвариант се разпространява лесно и е неприятното, че има данни за избягване на антителния имунен отговор, който е в резултат на имунен отговор на В-клетките. От друга страна Т-клетките успяват да предотвратят тежко протичане на заболяването. 

Отговорът на въпроса, който си задаваме при всеки нов вариант- дали сме предпазени от предишни преболедувания и ваксини, в този случай не може да бъде категоричен, но все пак не можем да кажем, че "Кентвър" заобикаля напълно имунната ни система. 

"Въпреки характеристиките си на избягване на имунния отговор, ваксинацията с адаптираните ваксини си остава най-сигурната протекция срещу този нов субвариант " - коментира епидемиологът и припомни, че за да се сложат те, е нужно човек да е ваксиниран по първична ваксинационна схема. 

Кото проблем за лекия развой на ситуацията, д-р Бацелова посочи ниските нива на ваксинация в България, включително на деца. Според нея е сериозна предпоставка за безпрепятстваното разпространение на новите подварианти и произтичащите от това опасности, макар че няма данни да се очакват много смъртни случаи.

Интервюто може да чуете в пркачения звуков файл.

Още от категорията
Владо Перев

Културният център е триумф на българската дипломация

В Скопие бе открит официално български културно-информационен център. За събитието от днес и за  атаките срещу български културни центрове в Република Северна Македония в програма "Ден след ден" говори  журналистът от Скопие Владимир Перев.  " Откриването беше при извънредни мерки за сигурност. В центъра на Скопие имаше повече полиция, от когото са..

публикувано на 25.11.22 в 16:47

Пловдив се включва в протест срещу насилието над жени

В международния ден за елиминиране на насилието над жени Пловдив се присъединява към протеста „Нито една повече!“, който ще се проведе от 18.30 часа пред Централна поща и ще протече под надслов „Жени, Живот, Свобода!“. Целта е да насочи вниманието към проблема с насилието над жените, който често пъти остава скрит за обществото. Това..

обновено на 25.11.22 в 15:42

Въпросът не е кой да управлява, а ще го има ли Панаира въобще

Георги Гергов получи пълен контрол над Панаира, придобивайки акциите на Община Варна в  "Пълдин туринвест". Това стана въпреки волята на Общинския съвет в Пловдив чрез своя представител в „Пълдин туринвест“, който гласува против апорта на варненските акции. Общината обаче има само недостатъчната сила на своите 25%, които вече се стопиха до 22 на сто от..

публикувано на 25.11.22 в 14:51

Българите от РСМ трябва да бъдат изслушани в ЕП

Преди дни Фондация „Българска памет“ стартира нова социално-информационна кампания „От двете страни на границата“, която е в подкрепа на добросъседството между България и РС Македония.  Инициативата цели да насочи общественото внимание към необходимостта от правилна и ангажирана държавна политика за  добросъседство и приятелство между държавите,..

публикувано на 25.11.22 в 14:03

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела, но предвид липсата на представителни фигури на левицата в местния парламент градското ръководство вече коментира кои ще бъдат кандидатите за общински съветници, както и кмет, на предстоящите местни избори догодина. Това заяви пловдивският депутат Иван Петков в предаването „Точно..

публикувано на 25.11.22 в 11:06