Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Импулсивна реакция води до трагедията с битото дете

Прегряване на психиката на жената е в основата на жестокото насилие

И на 27-ми септември лекарите се борят за живота на 2- годишно дете, жертва на жестоко насилие. След разказа на институциите за поредния случай на насилие, научаваме експертното мнение на психиатъра д-р Веселин Герев, за причините за агресията на осиновителката на детето.

Д-р Герев каза: "Впечатление прави, че всичко до един момент в отглеждането на детето е било наред, но пък травмите са несъвместими със здравия разум. Ако жената е натрупала напрежение, много е възможно - това напрежение да е избило под формата на импулсивна реакция към детето."

"Агресията превръща човека в животно и той няма възможност практически да установи какво прави, агресивният нападател извършва действието импулсивно", каза Герев по повод нахапванията по тялото на детето. Той припомни случая с медицинската сестра, която биеше бебе в отделение, тогава се установи, че това е станало вследствие на бърнаут синдром.

"Не се знае дали това дете е плакало преди агресията, защото точно детският плач е най-провокиращият сигнал към психиката на човек, след това в скалата е ревът на лъв", посочи психиатърът. Той поясни, че това е т. нар. късо-съединителна реакция.

"Физическата агресия е импулсивен акт, чак след като приключва малтретирането на детето, осиновителката осъзнава какво е направила, и измисля лъжлива версия, че то е паднало и сега мълчи пред разследващите и лекарите", смята д-р Герев. По думите му може да е имало и употреба на антидепресанти, които в комбинация с топлото време навън, са могли да доведат до подобна реакция. 

Герев поясни, че към майката ще има наказателно преследване, защото тя може да осъзнава това, което извършва, в случая към детето - тя е показала импулсивно поведение.

Още от категорията
Владо Перев

Културният център е триумф на българската дипломация

В Скопие бе открит официално български културно-информационен център. За събитието от днес и за  атаките срещу български културни центрове в Република Северна Македония в програма "Ден след ден" говори  журналистът от Скопие Владимир Перев.  " Откриването беше при извънредни мерки за сигурност. В центъра на Скопие имаше повече полиция, от когото са..

публикувано на 25.11.22 в 16:47

Пловдив се включва в протест срещу насилието над жени

В международния ден за елиминиране на насилието над жени Пловдив се присъединява към протеста „Нито една повече!“, който ще се проведе от 18.30 часа пред Централна поща и ще протече под надслов „Жени, Живот, Свобода!“. Целта е да насочи вниманието към проблема с насилието над жените, който често пъти остава скрит за обществото. Това..

обновено на 25.11.22 в 15:42

Въпросът не е кой да управлява, а ще го има ли Панаира въобще

Георги Гергов получи пълен контрол над Панаира, придобивайки акциите на Община Варна в  "Пълдин туринвест". Това стана въпреки волята на Общинския съвет в Пловдив чрез своя представител в „Пълдин туринвест“, който гласува против апорта на варненските акции. Общината обаче има само недостатъчната сила на своите 25%, които вече се стопиха до 22 на сто от..

публикувано на 25.11.22 в 14:51

Българите от РСМ трябва да бъдат изслушани в ЕП

Преди дни Фондация „Българска памет“ стартира нова социално-информационна кампания „От двете страни на границата“, която е в подкрепа на добросъседството между България и РС Македония.  Инициативата цели да насочи общественото внимание към необходимостта от правилна и ангажирана държавна политика за  добросъседство и приятелство между държавите,..

публикувано на 25.11.22 в 14:03

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела, но предвид липсата на представителни фигури на левицата в местния парламент градското ръководство вече коментира кои ще бъдат кандидатите за общински съветници, както и кмет, на предстоящите местни избори догодина. Това заяви пловдивският депутат Иван Петков в предаването „Точно..

публикувано на 25.11.22 в 11:06