Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вносни ябълки подбиват цената на родното производство

Известният агроексперт Красимир Кумчев, който е един от най-големите производители на ябълки, се отказва да гледа този плод и изкоренява градините си. Причината е, че ябълки от Италия и Полша подбиват цената на родното производство. Това обясни Кумчев в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив, който в стопанството си в Рогош е отгледал през последните 40 години триста милиона килограма ябълки.
„Рогош беше ябълковата столица на България. Вече няма нищо. Това беше краят на моята ябълкова приказка“, написа във фейсбук Красимир Кумчев.

Пред Радио Пловдив той обясни, че българските производители иска едно единствено нещо – да имат еднакви конкурентни условия с колегите им от другите страни от ЕС.

„Полските ябълки пристигат за 40-45 стотинки на килограм. Като махнем цената за опаковката и транспортните разходи, те се продават за 20 стотинки на килограм. Ако полският производител не е субсидиран, няма как първокласна ябълка да се докара до България за 40-45 стотинки. Трябва или да се изравнят субсидиите в целия ЕС, или да няма субсидии. Ако няма субсидии в ЕС българското селско стопанство ще отлепи от дъното, защото имаме трите основни фактора - плодородни почви, слънце и вода“, каза още Красимир Кумчев.

Може ли България да си позволи такива субсидии?

Красимир Кумчев е категоричен, че тук става дума за спасяване на производството. Защото към изкореняване на градините вече преминават и производителите в цялата страна.

„Аз получавам информация и от дунавските овощари, от районите на Айтос, Карнобат и къде ли не, изкореняват се масово черешови градини, праскови, сливи, кайсии, лозя. Българският производител е поставен пред дилемата – да продаде насажденията си или да ги изкорени“, обясни още Кумчев.

Той припомни, че при влизането на страната ни в ЕС е записано, че през 2017 година субсидиите в целия ЕС ще бъдат изравнени.

„Сега сме 2022 година, минали са пет години от този срок, който самия ЕС е фиксирал. Сега на нас ни се казва, че през 2027 година ще бъдат изравнени субсидиите на 80%“, коментира още Кумчев.

Цялото интервю с Красимир Кумчев можете чуете в звуковия файл.


Още от категорията
Владо Перев

Културният център е триумф на българската дипломация

В Скопие бе открит официално български културно-информационен център. За събитието от днес и за  атаките срещу български културни центрове в Република Северна Македония в програма "Ден след ден" говори  журналистът от Скопие Владимир Перев.  " Откриването беше при извънредни мерки за сигурност. В центъра на Скопие имаше повече полиция, от когото са..

публикувано на 25.11.22 в 16:47

Пловдив се включва в протест срещу насилието над жени

В международния ден за елиминиране на насилието над жени Пловдив се присъединява към протеста „Нито една повече!“, който ще се проведе от 18.30 часа пред Централна поща и ще протече под надслов „Жени, Живот, Свобода!“. Целта е да насочи вниманието към проблема с насилието над жените, който често пъти остава скрит за обществото. Това..

обновено на 25.11.22 в 15:42

Въпросът не е кой да управлява, а ще го има ли Панаира въобще

Георги Гергов получи пълен контрол над Панаира, придобивайки акциите на Община Варна в  "Пълдин туринвест". Това стана въпреки волята на Общинския съвет в Пловдив чрез своя представител в „Пълдин туринвест“, който гласува против апорта на варненските акции. Общината обаче има само недостатъчната сила на своите 25%, които вече се стопиха до 22 на сто от..

публикувано на 25.11.22 в 14:51

Българите от РСМ трябва да бъдат изслушани в ЕП

Преди дни Фондация „Българска памет“ стартира нова социално-информационна кампания „От двете страни на границата“, която е в подкрепа на добросъседството между България и РС Македония.  Инициативата цели да насочи общественото внимание към необходимостта от правилна и ангажирана държавна политика за  добросъседство и приятелство между държавите,..

публикувано на 25.11.22 в 14:03

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела, но предвид липсата на представителни фигури на левицата в местния парламент градското ръководство вече коментира кои ще бъдат кандидатите за общински съветници, както и кмет, на предстоящите местни избори догодина. Това заяви пловдивският депутат Иван Петков в предаването „Точно..

публикувано на 25.11.22 в 11:06