Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорт #БезОтпадъци завладява учебните заведения в страната

| обновено на 27.09.22 в 17:16
2
Снимка: Личен архив

Деца от училища и детски градини от цялата страна ще спортуват “на чисто”, в рамките на осмото издание на Европейски ден на спорта в училище, което ще се състои на 30-ти, този петък. Кампанията се осъществява ежегодно в над 40 държави, а координатор за България е сдружение „BG Бъди активен“, със седалище в Пловдив.

Над 600 училища от България се очаква да участват в инициатива, като ще предложат на учениците си различни състезания, демонстрации, групови тренировки и забавни игри, посветени на здравословния живот и опазването на околната среда. Откриващото деня събитие, тази година, ще се проведе в ПГ по МСС "Пейо К. Яворов", град Гоце Делчев. Училището бе избрано, от координаторите, във връзка с доброто му представяне в изданието от миналата година.

Тази година, кампанията "Ден на спорта в училище", привлича вниманието към две изключително важни теми - нуждата от повече активно време в ежедневието на деца и младежи и опазването на средата от замърсяване с отпадъци. Допълнителната тема на тазгодишното издание, заложена от организаторите като предизвикателство към участващите учебни заведения, е под мотото Спорт #БезОтпадъци. Преподавателите ще бъдат поканени да работят с най-малките по важни  въпроси свързани с разделното събиране на отпадъците, рециклирането и ролята на всеки един от нас за състоянието на околната среда.

 „Щастливи сме, че през тази година нашата работа и опит ще вдъхновят училищата извън границите на страната ни. Добрият пример на сдружението ни и участващите български учебни заведения с темата за опазване на средата, ще бъде разпространен до над 7 000 училища от Стария континент чрез специално ръководство носещо заглавието Going Green in Sport“, разказва Ласка Ненова, основател на сдружението.

„Вече повече от 5 години, работим с преподаватели в детски градини, училища и гимназии,  като ги ангажираме целогодишно с различни кампании и инициативи, посветени на зеленото образование. Смятам, че спортът и образованието играят ключова роля за промяната на поведението и отношението към средата, а именно работата с децата в най-ранна възраст може да доведе до дългосрочни резултати в тази посока. Сдружението ни е разработило и специални наръчници по проблемите с чистотата, разделното събиране и рециклиране, в подкрепа на учителите“, казва още тя.

Ежегодно кампанията "Ден на спорт в училище" намира подкрепа в лицето на институции, популярни лица, медии и общественици. Видео към участниците изпрати българският еврокомисар Мария Габриел, която за втора поредна година подкрепи кампанията.

Учебните заведения, които желаят да се присъединят към кампанията, все още могат да го направят в сайта на сдружение „BG Бъди активен“.

Сдружението - координатор отново е осигурило награди за училищата, които покажат най-голяма ангажираност в кампанията. В сайта на организацията са представени и критериите за оценка, и класиране на учебните заведения. Най-активните училища ще бъдат отличени през месец ноември на специална церемония.

Николета Янева, от сдружение „BG Бъди активен“, гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

платена публикация
Как да изберем перфектните брачни халки?

Сватбеното пътешествие не започва с медения месец. То започва още в момента на заветното “Да!” и продължава докато не завърши и медения месец, а може и след това. Част от това пътешествие на любовта е изборът на перфектните брачни халки за нас и партньора ни, а това е важна стъпка, която не бива да се пренебрегва с лека ръка. Изборът на халки може да..

публикувано на 19.04.24 в 15:19

„Алтер его” - идваме, слагайте усмивките!

Само един гост ще имаме в „Алтер его“ тази събота или по-скоро – гостенка, която при нас се чувства като у дома си! Водещият и неговото алтер его ще хосрещнат в студиото Албена Пейкова, с която имат дългогодишно радио сътрудничество.  Очаквайте скечове и смехомаратони в едно по-лежерно издание на нашия радио-пърформанс. Иначе казано,..

публикувано на 19.04.24 в 10:14

Марица е на победа от десета поредна титла

Отборът на Марица (Пловдив) се доближи само на една победа до спечелването на десета поредна титла в Националната волейболна лига за жени. „Жълто-сините“ записаха втори пореден успех във финалния плейоф в първенството, след като надиграха ЦСКА с 3:0 (25:19, 25:23, 25:15) гейма като домакини и във втората среща от финалната серия, която се играе до три..

публикувано на 19.04.24 в 09:44

Финалът за Купата следващия сезон ще е на стадион "Христо Ботев"

Известни промени ще има в Нормативната уредна на БФС и за турнира за Купата на България, която е под шапката на ПФЛ. Основната е свързана с мястото на провеждане на финала. Очаква се от следващия сезон 2024/25 битката за отличието да се премести на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Подобно намерение „Колежа“ да приеме финала имаше и сега, но това няма..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Локомотив губи Евандро за 3 мача

Старши треньорът на Локо Пд Александър Томаш ще трябва да се справя със сериозни кадрови проблеми преди последния мач от редовния сезон за смърфовете. Специалистът няма да може да разчита на контузения Евандро, както и на наказаните Ивайло Иванов и Петър Андреев. Големият удар за черно-белите ще бъде липсата на бразилския полузащитник, който се..

публикувано на 18.04.24 в 18:00