Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Между 16 и 17 % ще се увеличат пенсиите от 1-ви октомври

Христина Христова
Снимка: БГНЕС

От първи октомври предстои да бъдат преизчислени пенсиите у нас. Средствата бяха предвидени в актуализацията на бюджета, направена през лятото. Основната цел е да компенсира изоставането на най-отдавна отпуснатите пенсии у нас. Ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати до 31-ви декември 2021 година включително. 

На какво могат да разчитат хората от следващия месец за пенсионните си доходи- за това разговаря Неда Велкова в предаването "Ден след ден"  с бившия социален министър Христина Христова. 

Тя обясни, че идеята на преизчислението е да се намали огромната разлика между старите и по-скоро отпуснатите пенсии, които при еднакви осигурителни условия са с много различни стойности. 

Според Христова начинът, по който се прави преизчислението, се отдалечава от основния принцип на пенсионноосигурителната система в България- осугурителното право да съответства на осигурителния принос на човека. Тя предвижда, че крайна сметка много от пенсионерите ще бъдат разочаровани, тъй като увеличение ще е получат една трета от тях.

"Някои от хората, които в периода 2010- 2012-2015 са получили своите пенсии, ще имат съвсем малки увеличения, а такива, които са се пенсионирали след този период, няма да имат такова. Дори при някои може да се получи по-малка пенсия. Разбира се, те трябва да са спокойни, защото никой няма да получи по-ниската пенсия, а ще се получава сума в размера от месец септември 2022 година"- коментира Христова. 

Тя разясни, че преизчислението става, като има един базисен размер на пенсията. При всички отпуснати пенсии преди 2008 година ще ползва средния осигурителен доход, с който ще започва преизчисляването - умножение на средния осигурителен доход с индивидуалния коефициент от 2007 година. За всяка следваща година ще се умножава с това, което е по-високо- ръста на средния осигурителен доход или ръста на инфлацията. 

Повечето минимални пенсии са дотирани от държавата, защото при изчилсяването им се е получил размер, по-малък от минималния гарантиран. Те няма да получат увеличение. 

Колкото по-скоро се е пенсионирал един човек, толкова по-малко увеличение ще получи, защото тогава осигурителният доход е бил сравнително висок, което определя един по-голям размер на получената пенсия. Най-голямо увеличение могат да очакват пенсиониралите се преди 2008 година.

Христина Христова посочи, че според нея като цяло по отношение на публичните финанси сме в сложна ситуация. 

"Мисля, че ще имаме ситуация на проблеми в бюджета още при последното тримесечие на тази година. Сега имаме излишък в бюджета, но като започнат усилените плащания през октомври, ноември и декември най-вероятно ще излезем на дефицит" - прогнозира тя.

Интервюто на Неда Велкова с Христина Христова може да чуете в прикачения звуков файл. 
БНР подкасти:

Още от категорията
Владо Перев

Културният център е триумф на българската дипломация

В Скопие бе открит официално български културно-информационен център. За събитието от днес и за  атаките срещу български културни центрове в Република Северна Македония в програма "Ден след ден" говори  журналистът от Скопие Владимир Перев.  " Откриването беше при извънредни мерки за сигурност. В центъра на Скопие имаше повече полиция, от когото са..

публикувано на 25.11.22 в 16:47

Пловдив се включва в протест срещу насилието над жени

В международния ден за елиминиране на насилието над жени Пловдив се присъединява към протеста „Нито една повече!“, който ще се проведе от 18.30 часа пред Централна поща и ще протече под надслов „Жени, Живот, Свобода!“. Целта е да насочи вниманието към проблема с насилието над жените, който често пъти остава скрит за обществото. Това..

обновено на 25.11.22 в 15:42

Въпросът не е кой да управлява, а ще го има ли Панаира въобще

Георги Гергов получи пълен контрол над Панаира, придобивайки акциите на Община Варна в  "Пълдин туринвест". Това стана въпреки волята на Общинския съвет в Пловдив чрез своя представител в „Пълдин туринвест“, който гласува против апорта на варненските акции. Общината обаче има само недостатъчната сила на своите 25%, които вече се стопиха до 22 на сто от..

публикувано на 25.11.22 в 14:51

Българите от РСМ трябва да бъдат изслушани в ЕП

Преди дни Фондация „Българска памет“ стартира нова социално-информационна кампания „От двете страни на границата“, която е в подкрепа на добросъседството между България и РС Македония.  Инициативата цели да насочи общественото внимание към необходимостта от правилна и ангажирана държавна политика за  добросъседство и приятелство между държавите,..

публикувано на 25.11.22 в 14:03

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела, но предвид липсата на представителни фигури на левицата в местния парламент градското ръководство вече коментира кои ще бъдат кандидатите за общински съветници, както и кмет, на предстоящите местни избори догодина. Това заяви пловдивският депутат Иван Петков в предаването „Точно..

публикувано на 25.11.22 в 11:06