Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 16 и 17 % ще се увеличат пенсиите от 1-ви октомври

Христина Христова
Снимка: БГНЕС

От първи октомври предстои да бъдат преизчислени пенсиите у нас. Средствата бяха предвидени в актуализацията на бюджета, направена през лятото. Основната цел е да компенсира изоставането на най-отдавна отпуснатите пенсии у нас. Ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати до 31-ви декември 2021 година включително. 

На какво могат да разчитат хората от следващия месец за пенсионните си доходи- за това разговаря Неда Велкова в предаването "Ден след ден"  с бившия социален министър Христина Христова. 

Тя обясни, че идеята на преизчислението е да се намали огромната разлика между старите и по-скоро отпуснатите пенсии, които при еднакви осигурителни условия са с много различни стойности. 

Според Христова начинът, по който се прави преизчислението, се отдалечава от основния принцип на пенсионноосигурителната система в България- осугурителното право да съответства на осигурителния принос на човека. Тя предвижда, че крайна сметка много от пенсионерите ще бъдат разочаровани, тъй като увеличение ще е получат една трета от тях.

"Някои от хората, които в периода 2010- 2012-2015 са получили своите пенсии, ще имат съвсем малки увеличения, а такива, които са се пенсионирали след този период, няма да имат такова. Дори при някои може да се получи по-малка пенсия. Разбира се, те трябва да са спокойни, защото никой няма да получи по-ниската пенсия, а ще се получава сума в размера от месец септември 2022 година"- коментира Христова. 

Тя разясни, че преизчислението става, като има един базисен размер на пенсията. При всички отпуснати пенсии преди 2008 година ще ползва средния осигурителен доход, с който ще започва преизчисляването - умножение на средния осигурителен доход с индивидуалния коефициент от 2007 година. За всяка следваща година ще се умножава с това, което е по-високо- ръста на средния осигурителен доход или ръста на инфлацията. 

Повечето минимални пенсии са дотирани от държавата, защото при изчилсяването им се е получил размер, по-малък от минималния гарантиран. Те няма да получат увеличение. 

Колкото по-скоро се е пенсионирал един човек, толкова по-малко увеличение ще получи, защото тогава осигурителният доход е бил сравнително висок, което определя един по-голям размер на получената пенсия. Най-голямо увеличение могат да очакват пенсиониралите се преди 2008 година.

Христина Христова посочи, че според нея като цяло по отношение на публичните финанси сме в сложна ситуация. 

"Мисля, че ще имаме ситуация на проблеми в бюджета още при последното тримесечие на тази година. Сега имаме излишък в бюджета, но като започнат усилените плащания през октомври, ноември и декември най-вероятно ще излезем на дефицит" - прогнозира тя.

Интервюто на Неда Велкова с Христина Христова може да чуете в прикачения звуков файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Брестовица отново протестира заради водата, пълна с манган

Жителите на село Брестовица готвят поредни протести заради качеството на водата, която от години е замърсена с манган и е негодна за ползване. След предупредителна акция утре в центъра на селото, на 24 април те се заканват да затворят и пътища в областта.  От четири години за промишлени нужди се ползава водата от водоноски, за битовите всяко..

публикувано на 16.04.24 в 12:59
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18
Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб

Корупционните скандали обезличават партиите

В политическото пространство у нас няма "мръсни" и "чисти" политици. Репликата е на политолога Боян Стефанов, член на Младежкия консервативен клуб. След като ЦИК започна регистрацията на партиите  и коалициите, които ще участват в изборите 2 в 1, той коментира, че корупционните скандали  не учудват никого.  "Може би за голяма част от..

публикувано на 15.04.24 в 16:42