Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Съдът решава дали да остави в ареста "мама Айше", пребила осиновеното си дете

| обновено на 28.09.22 в 14:18

В 15 ч. Районният съд в Пловдив ще разгледа и ще се произнесе по искането на прокуратурата за постоянно задържане в ареста на майката, заподозряна за извършено грубо насилие над осиновеното си дете. 

Анка Михайлова, позната още като Айше, е обвинена за причиняване на груби травми на момиченцето, на възраст година и девет месеца, от които то продължава да е в състояние на опасност за живота, намиращо се в момента под грижата на лекарите в УМБАЛ „Св. Георги“.  

То е в състояние на кома, като по тялото му бяха открити множество тежки травми, сред които мозъчно-черепна и следи от ухапвания.

Осиновителката твърдяла пред лекари, че детето паднало от спалнята, но медицинските специалисти смятат, че травмите са резултат от жесток побой на детето от страна на майката.

Според прокуратурата, майката е нанесла на невръстното дете  „тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, като деянието е извършено в условията на домашно насилие“.  

В рамките на процеса, се очаква да бъде огласена съдебно-медицинската и психиатрична експертиза, поръчана от прокуратурата за да се изясни психичното състояние на жената. 

До тук се стигна, след нейните признания,  че е хапала детето по лицето и тялото, в опит, по думите и,  да го го свести, след като момиченцето е изпаднало в кома.  

Първоначална експертиза доказа, че очертанията от зъбната захапка на майката отговарят на отпечатъците по тялото на бебето. 

В съдебната зала ще се прецени дали осиновителката на детето е в психическо състояние да отговаря за постъпките си, както и дали извършеното е умишлено.

За такова престъпление  Наказателният кодекс предвижда от 3 до 15 години затвор.

Още от категорията

Фалшификаторът Иван Богоев остава в ареста

Апелативният съд Пловдив отхвърли жалбата на фалшификатора Иван Богоев срещу задържането му под стража и окончателно го остави в ареста. Богоев е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за изработване и разпространение на фалшиви документи в България и в страни от ЕС. Богоев искаше да излезе от ареста срещу парична..

публикувано на 08.12.22 в 16:39

Радослав Начев е новият зам.-шеф на пловдивската полиция

Със заповед на министъра на вътрешните работи на длъжността з аместник-директор на пловдивската полиция е назначен комисар Радослав Начев.   Днес официално той бе представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Радослав Начев е роден през 1983 г. в Пловдив. През 2007 г. завършва специалност..

обновено на 08.12.22 в 13:16

Разбита е престъпна група за кучешки боеве и залагания

При мащабна полицейска акция криминалисти от Пловдив, Пазарджик и Панагюрище разкриха престъпна група, организирала нелегални боеве с кучета и съпътстващи ги незаконни залагания .  След разследване и проследяване полицаите събрали данни за организацията, както и мястото, където се провеждат незаконните турнири. За битките с кучета от..

обновено на 08.12.22 в 13:14

Тежки присъди за убийството на клошаря до Джумаята

Пловдивският окръжен съд наложи тежки присъди на двамата убийци на клошаря  в градинката на Джумая джамия през миналото лято.  Цанко Петрунов получи 17 г. затвор при първоначален строг режим, а съучастникът му Кирил Стоянов – 15 г. лишаване от свобода, също при първоначален строг режим.   Трагичният инцидент стана на 7 юли миналата година,..

публикувано на 08.12.22 в 13:08

ОбС гласува продажбата на акциите на "Градски транспорт"

С 26 гласа за, 12 против и 6-ма въздържали се Пловдивският общински съвет реши да продаде акциите на общината си във фалиралото дружество " Градски транспорт"  на бизнесмена Георги Самуилов .  ОбС решава дали да продаде акции от "Градски транспорт" Делът на общината  е по-малко от 3 процента и отива във фирмата  " Петрол Енерджи "..

обновено на 08.12.22 в 10:44