Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МК обяви обществена поръчка за ремонта на Концертна зала

| обновено на 28.09.22 в 12:00


Министерствотото на културата обяви обществена поръчка за дългоочаквания основен ремонт и реконструкция на Концертната зала в град Пловдив и превръщането й в мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции на Държавна опера – Пловдив.
 

Заданието включва цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство, изграждане на нова оркестрина, както и на три подвижни сценични платформи. Чрез тях, освен основната зрителска зала и сцена, ще могат да се правят различни амфитеатрално разположени конфигурации.

Върху главната фасада север на Концертната зала, към площада, ще бъде разположена фасадна видео стена с размери 9,65/9,65 м. На нея на живо ще се излъчват част от спектаклите на Филхармонията. 

Предвижда се не само редизайн на зритлеските столове, а и увеличаване на местата в залата от досегашните 611 на 698.

Общата сума на поръчката е 12 108 815 лева . Тя включва всички разходи, необходими за извършване на ремонта в съответствие с техническия проект, както и непредвидени разходи 10 % в размер на близо 1 милион лева без ДДС.

Прогнозният срок за изпълнение е  най- малко 180 и най- много 360 календарни дни.

Сградата на Концертна зала е самостоятелен обект, двуетажна, с пълноценно изграден сутерен, а Община Пловдив предоставя безвъзмездно за управление на пловдивската опера недвижим имот – публична общинска собственост с площ от 244.85 кв. м , който също е в обхвата на предстоящия ремонт. Става дума за бившия ресторант въвъ вътрешния двор на Партийния дом, на чието място ще се изгради зала за малки представления.

От Министерството на културата съобщават, че вече има  одобрен инвестиционен проект във фаза „Технически проект“ иима и  издадено Разрешение за строеж от Главния архитект на Община Пловдив.

Крайният срок за подаване на оферти е 26 октомври.

Дългочаканата новина бе посрещната в Пловдив със сдържан оптмимизъм.

Директорът на операта Нино Найденова възкликна "Най- после!" и добави, че от страна на операта министерството е получило пълното съдействие да изработи заданието, но смяната на политическите кабинети много бави процедурите. Тя изрази опасения, че парите за ремонта могат и да бъдат загубени, ако има обжалвания.

Инж. Любозар Фратев от Фондация "Дом за пловдивската опера" благодари на екипа на министерството, че е коригирал намерението на предишния министър на културата , който лансира идеята поръчката да се направи от самата опера. Фратев също изрази надежда заданието е направено така, че да няма обжалване и най- после да се осъществи ремонта на Концертна зала, която от години пустее и и се руши.

Концертна зала е строена през 60- тте години на миналия век и бе дом на Филхармонията, но през 2016 година беше затворена заради нуждата от спешен ремонт. От тогава се правят неуспешни опити да бъде реконструирана.


БНР подкасти:

Още от категорията

Дигитални картини на Силвия Стратиева кацнаха на Луната

Две дигитални картини на българския художник Силвия Стратиева кацнаха на Луната, пренесени от космическия кораб „Одисей“. Те бяха включени в проекта "Лунен кодекс".  Късно снощи световните информационни агенции съобщиха, че космическият кораб "Одисей", построен и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines се е приземил в близост..

публикувано на 23.02.24 в 12:56

Статутът на наградите "Христо Г. Данов" е важна провокация

"Националната награда "Христо Г. Данов" се радваше при създаването си в продължение на години на голям авторитет. Сега предлаганите промени отнемат част от този авторитет. Предложено е да отпадне критиката, което като позиция на Пен клуба, ми се струва недопустимо - критическите позиции са естествена и неотделима част от цялостния литературен процес"...

публикувано на 23.02.24 в 11:22

Тази събота в "Срещи" разговор с журналиста Росен Тахов

Тази събота в предаването "СРЕЩИ" Людмила Сугарева разговаря с Росен Тахов по  книгата му "Легенди и истини в българската история". Един разговор  за нас българите.  На какво вярваме повече - на легендите или на истините? Слушайте, разговорът е любопитен.

публикувано на 23.02.24 в 10:18

Отварят за посещения и сграда "Ирини" от 18 април 2024 г.

С директора на ОИ "Старинен Пловдив" доц. Елена Кантарева каним децата и родителите на традиционните работилници за мартеници в Стария град, които ще се проведат тази събота и неделя. Входът е свободен. Работилничките ще се провеждат в къща Стамболян и в къщата на д-р Стоян Чомаков на ул. "Съборна". Говорим и за Епископската базилика, която попада..

публикувано на 23.02.24 в 09:38

Жена - истории за Вселени

В поредния епизод на рубриката ни "Жена - истории за Вселени" ви срещаме с Моника Балаян. Фокусираме разговора си вържу Жената, нейния вътрешен свят и мир, дълбочината на душевността й, необятната Вселена на нейната същост! Всичко, по думите на нашата събеседничка обаче, можем да съберем в думата Обич - най - присъщата, най - смислената и описваща..

обновено на 22.02.24 в 12:19