Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МК обяви обществена поръчка за ремонта на Концертна зала

| обновено на 28.09.22 в 12:00


Министерствотото на културата обяви обществена поръчка за дългоочаквания основен ремонт и реконструкция на Концертната зала в град Пловдив и превръщането й в мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции на Държавна опера – Пловдив.
 

Заданието включва цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство, изграждане на нова оркестрина, както и на три подвижни сценични платформи. Чрез тях, освен основната зрителска зала и сцена, ще могат да се правят различни амфитеатрално разположени конфигурации.

Върху главната фасада север на Концертната зала, към площада, ще бъде разположена фасадна видео стена с размери 9,65/9,65 м. На нея на живо ще се излъчват част от спектаклите на Филхармонията. 

Предвижда се не само редизайн на зритлеските столове, а и увеличаване на местата в залата от досегашните 611 на 698.

Общата сума на поръчката е 12 108 815 лева . Тя включва всички разходи, необходими за извършване на ремонта в съответствие с техническия проект, както и непредвидени разходи 10 % в размер на близо 1 милион лева без ДДС.

Прогнозният срок за изпълнение е  най- малко 180 и най- много 360 календарни дни.

Сградата на Концертна зала е самостоятелен обект, двуетажна, с пълноценно изграден сутерен, а Община Пловдив предоставя безвъзмездно за управление на пловдивската опера недвижим имот – публична общинска собственост с площ от 244.85 кв. м , който също е в обхвата на предстоящия ремонт. Става дума за бившия ресторант въвъ вътрешния двор на Партийния дом, на чието място ще се изгради зала за малки представления.

От Министерството на културата съобщават, че вече има  одобрен инвестиционен проект във фаза „Технически проект“ иима и  издадено Разрешение за строеж от Главния архитект на Община Пловдив.

Крайният срок за подаване на оферти е 26 октомври.

Дългочаканата новина бе посрещната в Пловдив със сдържан оптмимизъм.

Директорът на операта Нино Найденова възкликна "Най- после!" и добави, че от страна на операта министерството е получило пълното съдействие да изработи заданието, но смяната на политическите кабинети много бави процедурите. Тя изрази опасения, че парите за ремонта могат и да бъдат загубени, ако има обжалвания.

Инж. Любозар Фратев от Фондация "Дом за пловдивската опера" благодари на екипа на министерството, че е коригирал намерението на предишния министър на културата , който лансира идеята поръчката да се направи от самата опера. Фратев също изрази надежда заданието е направено така, че да няма обжалване и най- после да се осъществи ремонта на Концертна зала, която от години пустее и и се руши.

Концертна зала е строена през 60- тте години на миналия век и бе дом на Филхармонията, но през 2016 година беше затворена заради нуждата от спешен ремонт. От тогава се правят неуспешни опити да бъде реконструирана.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25