Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МК обяви обществена поръчка за ремонта на Концертна зала

| обновено на 28.09.22 в 12:00


Министерствотото на културата обяви обществена поръчка за дългоочаквания основен ремонт и реконструкция на Концертната зала в град Пловдив и превръщането й в мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции на Държавна опера – Пловдив.
 

Заданието включва цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство, изграждане на нова оркестрина, както и на три подвижни сценични платформи. Чрез тях, освен основната зрителска зала и сцена, ще могат да се правят различни амфитеатрално разположени конфигурации.

Върху главната фасада север на Концертната зала, към площада, ще бъде разположена фасадна видео стена с размери 9,65/9,65 м. На нея на живо ще се излъчват част от спектаклите на Филхармонията. 

Предвижда се не само редизайн на зритлеските столове, а и увеличаване на местата в залата от досегашните 611 на 698.

Общата сума на поръчката е 12 108 815 лева . Тя включва всички разходи, необходими за извършване на ремонта в съответствие с техническия проект, както и непредвидени разходи 10 % в размер на близо 1 милион лева без ДДС.

Прогнозният срок за изпълнение е  най- малко 180 и най- много 360 календарни дни.

Сградата на Концертна зала е самостоятелен обект, двуетажна, с пълноценно изграден сутерен, а Община Пловдив предоставя безвъзмездно за управление на пловдивската опера недвижим имот – публична общинска собственост с площ от 244.85 кв. м , който също е в обхвата на предстоящия ремонт. Става дума за бившия ресторант въвъ вътрешния двор на Партийния дом, на чието място ще се изгради зала за малки представления.

От Министерството на културата съобщават, че вече има  одобрен инвестиционен проект във фаза „Технически проект“ иима и  издадено Разрешение за строеж от Главния архитект на Община Пловдив.

Крайният срок за подаване на оферти е 26 октомври.

Дългочаканата новина бе посрещната в Пловдив със сдържан оптмимизъм.

Директорът на операта Нино Найденова възкликна "Най- после!" и добави, че от страна на операта министерството е получило пълното съдействие да изработи заданието, но смяната на политическите кабинети много бави процедурите. Тя изрази опасения, че парите за ремонта могат и да бъдат загубени, ако има обжалвания.

Инж. Любозар Фратев от Фондация "Дом за пловдивската опера" благодари на екипа на министерството, че е коригирал намерението на предишния министър на културата , който лансира идеята поръчката да се направи от самата опера. Фратев също изрази надежда заданието е направено така, че да няма обжалване и най- после да се осъществи ремонта на Концертна зала, която от години пустее и и се руши.

Концертна зала е строена през 60- тте години на миналия век и бе дом на Филхармонията, но през 2016 година беше затворена заради нуждата от спешен ремонт. От тогава се правят неуспешни опити да бъде реконструирана.


БНР подкасти:

Още от категорията

Последната изложба на Стамен Карамфилов е в Стария град

Ретроспективна  изложба на Стамен Карамфилов, която е последната в творческия път на автора, представят Фондация „Изкуството през вековете“ и Читалище „Иван Вазов“ в Стария град.  В изложбата са показани творби в техника енкаустика от два творчески периода на художника – преди и след като той губи зрението си. Стамен Карамфилов е роден през..

публикувано на 09.12.22 в 06:45

Среща с алпиниста Жеко Вътев в НБ „Иван Вазов“-Пловдив

Инициативата „Аптека за душата“ организира среща с алпиниста Жеко Вътев, който ще представи четирите върха – Матерхорн /Европа/, Алпамайо /Америка/, Ама Даблам и Хан Тенгри /Азия/. Той е единственият българин, който ги е изкачил. Срещата е от 18 ч. в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. Жеко Вътев се занимава с алпинизъм повече от..

публикувано на 09.12.22 в 06:42

Във Велинград представят оригинали на Салвадор Дали

В продължение на 4 месеца във Велинград гостуват оригинали на Салвадор Дали. Изложбата с ксилографии на гениалния испански художник е подредена в Художествената галерия на града, а творбите илюстрират 100 стиха от „Божествена комедия“ на Данте. Сюрреалистът работи 9 години, за да създаде рисунките, уточняват от общината. Изложбата гостува..

публикувано на 08.12.22 в 10:42

Емил Атанасов открива изложба "Билет за някъде"

Изложба живопис на Емил Атанасов се открива тази вечер в пловдивската галерия „Етерна“. Авторът е озаглавил изложбата си „Билет за някъде“, но нарочно не уточнява каква е дестинацията. „ Аз съм непоносим художник, безкомпромисно искрен в картините си “ – твърди Емил Атанасов. „Билет за някъде“, „Светията е малкият враг“, „Изгаряне..

обновено на 08.12.22 в 06:50

Изложба плакат в Дома на културата

Тържествената церемония по награждаване на премираните участници в V-тия Национален ученически конкурс „Плакат – Костадин Отонов“ ще се проведе днес в Дома на културата „Борис Христов“. След церемонията ще се състои и официалното откриване на изложба „Енергията на настоящето и бъдещето“, в която ще бъдат показани първите 50 конкурсни плаката..

публикувано на 08.12.22 в 06:49