Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-уязвими сме от фалшивите новини за войната в Украйна

Национална ни политика в голяма степен е антиевропейска

Конференция с кръгла маса на тема: „Войната в Украйна и европейската (дез)интеграция половин година по-късно“ се провежда днес и утре в ПУ „Паисий  Хилендарски”. Организатор е „Жан Моне център за високи постижения“ към вуз-а. Подобен формат се проведе само месец след началото на руската агресия и нападението над Украйна. 

В програма "Точно днес"   събеседник е д-р Тодор Галев, директор "Научни изследвания" в Центъра за изследване на демокрацията - София. Той ще говори в своя доклад по темата: „Дезинформационните наративи за войната в Украйна в българските медии и използването им за местни политически цели“ 

Лекторите ще споделят факти още и по темата: "Войната в Украйна: дезинформация, фалшиви новини и „пропаганда на омразата“ в борбата за спечелване на умовете и сърцата на българите и европейците"

Д-р Галев каза, че отдавна се занимават и изследват руското политическо и икономическо влияние в Европа. То от своя страна е свързано с хибридните заплахи и дезиноформация от руски източници, които се разпространяват в медиите в Европа и България и страните от региона. 

"Следим основните наративи в българските медии, на седмична база, както и това, кои са най-споделяни новини в социалните медии", поясни д-р Галев. Той съобщи, че миналата седмица най-често споделяни са новините за това, че няма украинско настъпление, а руските войски отстъпват тактически. Друг наратив е, че Западът използва Украйна да разпали война с Русия. Отчетено е и ниво на публикации, че Украйна внася за Европа заразено жито, но този акцент е изчезнал бързо от седмицната активност.

"Наративите свързани с енергийната криза се тиражират само от български източници, и те са в голяма степен неверни, като този например, че зимата ще седим без ток, заради новите цени на енергоносителите", заяви д-р Галев. Той пресмята, че в социалните мрежи подобен тип неистини събират от 15 000 до 40 000 интеракции, което сочи 30 000 споделяния и лайквания на наблюдаваните 50 статии.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23