Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани се отказват от пелетите, искат климатици

Интересуват ли се от пловдивчани към безплатните климатици, вместо печки на твърдо гориво? Отказват ли се от безплатните пелетни камини заради високите цени на пелетите? За изпълнението на програмата за „Чистия въздух“ – интервю на Антоанета Петричанска с Анести Тимчев, заместник-кмет по екологията в Пловдив.

Анести Тимчев заяви, че заради покачващата се цена на пелетите, които вече стигат 1000 лева на кубик, за 15 работни дни в Община Пловдив са постъпили около 90 заявления за промяна на предварително заявените желания за начина на отопление по програмата „Чистия въздух“.

„Някои са поискали по-мощен климатик, други са се отказали от пелети“, каза още заместник-кметът.

По проект „Чистия въздух“ са подписани 58 договора за отопление с камина на пелети, 44 за получаване на камина с водна риза, десет за отопление с пелетен котел, а също и 258 за климатици.

Анести Тимчев е категоричен, че Община Пловдив няма да връща пари по проекта „Чистия въздух“.

„Парите от един вид отопление, ще преминат към друг вид отопление. За сега е така. Ако желаещите да бъдат с климатици, са повече от заявените предварително, средствата предвидени за пелетите ще отидат при климатиците“, обясни заместник-кметът.

Проектът продължава и през 2023 година, а от 2024 година започва неговия втори етап, който ще даде възможност на още близо 7000 пловдивчани да получат безплатни отоплителни уреди.

Цялото интервю с Анести Тимчев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03

Най-логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП

Позициите на парламентарно представените партии по време на консултациите при президента Румен Радев може да дадат предимства или да доведат до загуби, в зависимост от резултата на парламентарния процес. В момента никой не може еднозначно да определи какво ще се случи в парламента, тъй като това ще бъде резултат от сблъсъка на всички тези..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив. Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от..

публикувано на 27.06.24 в 11:20

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25