Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демокрацията е процес, а не само избори

Една съществено важна страна на живота ни като общество и едно от измеренията на приключилите избори- политиците като част от нашия обществен живот и дали не е време психиатрията да се занимае с тях- това бе тема на разговора между Антоанета Петричанска и психиатъра Цветеслава Гълъбова в предаването "Ден след ден".

Според нея се намираме в абсурдна ситуация и на обществото може да се постави диагноза- психопатизация или сътояние на социално нечувствително поведение, а политиците страдат от политическа шизофрения.  

"Нашите политици живеят в паралелна реалност, а както знаем паралелните прави не се пресичат. Добре си живеят. Сега им развалихме рахатлъка, че често ги викаме на избори и точно в това се състои проблемът. Те не общуват с хората. Постоянно някой друг им е виновен за резултатите, които имат. Отворете си очите и вижте какво реши народът, уважаеми политици! Народът не Ви иска с кухите и празни обещания, които давате през няколко месеца. Време е политиците да анализират причините за изборните резултати! " - призова Гълъбова.

Тя припомни, че демокрацията е процес, а не е само избори и направи аналогия с нейната професионална сфера, където, когато нещо не работи, се сменя, докато се намери правилното лечение. Демокрацията ни ще навърши една Христова възраст и като имаме предвид колко млади на тези години не знаят какво да правят с живота си, по нейно мнение няма нищо изненадващо.

"Силно се надявам след тези избори политиците да се обърнат към себе си и тези познати лица да минат в периферията. Да обучават нови хора на политика, какво могат да предложат, ако има нещо за оправяне, да се оправи, да се образоват,да четат политическа история. Да си зададат въпроса имам ли достатъчно чест, за да мисля, когато натискам бутона. Ако моралните категории не са приоритет, ще загинем . Намалели сме с 850 000 хиляди души за последните 10 години! - припомни Цветеслава Гълъбова. 

Освен демографската катастрофа, тя вижда и друг много сериозен проблем- чудото с дрогираните и пияни шофьори. Смята, че никой не работи по това. Кампанията определя като от типа "те толкова си могат". Според нея явно политиците не разпознават това като проблем, живеят в паралелна вселена и им липсва емоционална интелигентност. 

На въпроса как да тълкуваме тези 63 % негласували, тя отговори, че очевдино не искаме да ни управляват тези хора. Вероятно хората искат да ги управляват служебни правителства, защото вярват, че крадат по-малко. 

"Ако на нашите политици не им харесва материала, нека отидат другаде. Друг народ няма как да се внесе" - каза психиатърът. 

Относно обвиненията към президента за сегашната ситуация, тя коментира:

"Ако хората, които постоянно изпращат упреци към Радев, се замислят, ще си дадат сметка, че той няма интерес да се товари със служебни правителства. Сега сме в състояние на всевъзможни кризи, защо му е да управлява? Всички, които го обвиняват, вероятно проектират своите желания върху него и мислят какво биха наоравили, ако са на негово място"- смята Гълъбова. 

Що се касае до това дали е реалистично да ни управлява служебен кабинет, тя коментира, че  конституцията изрично казва какво се прави в такъв случай. Припомни също, че в предизборната капмания се наричаха как ли не, слагаха всякакви линии и сега, ако трябва да ги прекрачат, според нея това ще се отрази зле на възпритията на техния електорат. След всички разменени епитети психиатърът не изрази убеденост ,че ще могат да го напрвят. Тя твърди, че засега Не градят мостове, а ги рушат. 

По коментирание неведнъж въпрос за това дали ,когато се явяват за доверие на хората, политиците трябва да минават психологически тестове, отговори:

"Официално няма как да се постави такова изискване, но определено смятам, че партиите трябва да правят вътрешен подбор. Най-добре е да се обучават за политици, да изучават местно самоуправление, да познават законите, да учат реторика, социална психология, политология, социология. Политиката е професия и човек трябва да влиза в нея подготвен ". 

Според нея в парламента трябва да има качествени юристи - 70 %, а останалите да са икономисти. Останалите специалисти трябва да помагат, но законотворчеството е акт за подготвени кадри. 

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50