Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертният кабинет е по- добър вариант от служебния, смята политологът

Има възможност за формиране на експертен кабинет

неговияМинус на такова правителство е, че отговорностите се делегират на експерти, а те не са избрани от хората".

Изборите възпроизведоха това, което се случи на предните два вота. Трендът е тревожен – показва отдръпване на избирателите и гласуване на твърдите ядра, коментира за Радио Пловдив политологът Явор Сидеров.

Според него е тревожна ситуацията за сформирането на ново правителство, предивд досегашните изявления на политическите лидери, чертаещи червени линии. "Хоризонтът за коалиране е стеснен, но има възможност това да бъде заобиколено с програмен или експертен кабинет", заяви Сидеров, като уточни, че тове не е прогноза, а просто хипотеза.

"Никой не желая да поеме политическата отговоност и въпросът е дали ще отидем отново на сужебен кабинет или ще се намери формула, която да не е най-добрата, но поне да е приемлива".

Анализаторът смята, че трябва да се притегли кое е по-лошото – дали кабинетт без политическа отговорност или нов цикъл на предсрочни избори, на които ще гласуват още по-малко хора.

Той беше категоричен, че Бойко Борисов има морално задължение да опита да състави правителство, защото именно ГЕРБ поиска вота на недоверие, с който беше сввален предишния кабинет. Затова, смята Сидеров, Борисов трябва да направи всичко възможно и да е на висотата на отговорностите си. "Контактите групи за преговори с парламентарно представените партии, които лидерът на ГЕРБ лансира днес показват, че е готов на максимално широка диалогичност и представителност".

Явор Сидеров поясни, че кабинет може да блъде съставен под удобоното определение „евроатлантизъм“, защото то очертава всичко и нищо. "Смятам, че най-вероятно ще се стигне до преговори със всички, но по нетърпящите отлагане проблеми ще се определят конкретни общи позиции и те ще се реализират в някакъв определен хоризонт от време. Затова ще трябва да има някава форма на съглашение между парламентарните партии", каза политологът.

Той добави, че Борисов днес е декларирал, че няма да премиер, министър или депутат. "Изпълнява се едно ит исканията на ПП. Така че може и други политици  от други формации да направят стъпка назад". 

Твърде много станаха служебните правителства и това не е добра практика за управление, според Явор Сидеров. В заключение анализаторът поясни още веднъж, че експертният кабинет е по-добър вариант от случебния. "При експертен експертен кабинет политическите лидери минават на заден план. Това е всъщност неговият минус  - отговорностите се делегират на експерти, а те не са избрани от хората".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20