Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Английската искат едносменен режим на обучение

| обновено на 07.10.22 в 09:59

Ученици от Езикова гимназия „Пловдив“ настояват за преминаване на едносменен режим на обучение. В момента учебните занятия в училището се осъществяват на две смени, което означава, че в повечето дни, голяма част от учениците се прибират вкъщи едва след 20 часа. В същото време в Езикова гимназия „Пловдив“ има осигурени достатъчно кабинети, които позволяват преминаване към едносменен режим на обучение. Каква е причината това да не се случва?

В Езикова гимназия „Пловдив“ се обучават 1326 ученици. Директорът Николай Радев потвърди, че в училището са направени допълнителни класни стаи и проблем с броя на кабинетите няма, те са достатъчно, за да се премине към едносменен режим на работа. Причините обаче това да не се случва са две.

„Първата причина е, че все още нямаме готовност от Община Пловдив да подсигурят достатъчно автобуси, тъй като законът изисква при едносменен режим да започваме най-рано в 8 часа. Това означава, че близо 2500 ученици на ЕГ „Пловдив“ и на ЕГ „Иван Вазов“ трябва да се извозват от различни точки на града до гимназиите“, обясни директорът на Английската.

Той смята, че няма вариант учениците от гимназията да започват по-късно, тъй като това ще означава, че занятията им ще продължат до 16 часа.

„Всички родители ще протестират, че децата им няма да могат да се подготвят за следващия ден. А и огромна част от нашите ученици участват в извънкласни дейности, които са извън училище. Това просто е невъзможно“, каза Николай Радев и допълни, че училището ще премине на едносменен режим на работа, когато Община Пловдив успее да осигури достатъчно автобуси. Затова ръководството на училището вече е водило разговори с администрацията.

Другата причина ЕГ „Пловдив“ да не преминават към една смяна, е заповедта на МЗ, с която се изисква да се осигури двусменен режим на обучение, заради пандемията от коронавирус.

Заместник-кметът на Пловдив Тодор Чонов обясни, че общо учениците в двете училища са 2400, а заедно с учителите и друг персонал, техният брой е още по-голям. Което в известна степен може да постави на сериозно изпитание възможността те да бъдат превозвани едновременно до учебните заведения. Тодор Чонов допълни, че още в началото на месец септември са проведени работни срещи с ръководствата на двете училища.

„Там се обучават общо около 2400 ученици, а като прибавим учители и родители, това е една огромна маса от хора, които трябва да извозваме в определени часови интервали. Това, което сме направили е по петте транспортни линии сутрин да има повече автобуси. Но вие сами разбирате, че това е огромен брой хора, които няма как да бъдат поети едновременно, ако започнат всички на едносменен режим, това ще е голямо предизвикателство за нас“, обясни Чонов.

Той увери, че Община Пловдив има готовност да изиска от превозвачите допълнително да увеличат автобусите по петте линии, които обслужват тези маршрути. В най-натоварените часове могат да се движат до 10 автобуса на линия, с интервал от 10 минути между тях.

Заместник-кметът обаче призна, че това не може на 100 % да удовлетвори нуждите на двете училища на този етап. Ситуацията ще се промени, когато в обслужването се намеси общинското предприятие „Екобус“.

„Това, което мога да гарантирам е, че ние ще направим всичко необходимо, за да има едно нормално транспортно извозване. Ще пуснем допълнителни коли, когато е необходимо“, заяви Чонов.

Учениците и родителите се надяват, че ръководството на Езикова гимназия „Пловдив“ и Община Пловдив ще намерят решение на този казус в най-скоро време, което да позволи преминаване на едносменен режим на обучение още от месец ноември тази година. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28

Бутат Бетонния мост още тази вечер

Днес следобед започва  демонтажът на Бетонния мост. Това съобщи ръководителят на проекта от страна на изпълнителя за Радио Пловдив. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.  Разрушителните дейности ще продължат три денонощия без..

обновено на 28.06.24 в 17:27

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

обновено на 28.06.24 в 17:26

Хванаха десетки пияни и дрогирани шофьори за две седмици в Пловдивско

Хиляди нарушители, десетки пияни и дрогирани шофьори заловиха екипите на „Пътна полиция“ и тринадесетте районни управления  на територията на Пловдив и региона  в рамките на продължилите две седмици стриктни проверки по пътищата.   В периода от 14 до 27 юли са проверени почти 20 500 автомобили и над 17 200 души. Засечени са близо 11 400..

обновено на 28.06.24 в 16:59

„Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лв. в 17 нови събития

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лева за събития по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. 17 събития от общо 34 проектни предложения вече са класирани от експертното жури и получават финансиране. Те ще се реализират в градските паркове, тепетата, както и на открити сцени и публични пространства в кварталите на града. Целта е да се..

публикувано на 28.06.24 в 15:59