Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

До 40% повече дървесина доби ЮЦДП заради търсенето

Заради засиленото търсене на дървесина през тази година предложените колическва на пазара, както и сключените договори са с между 20 – 40% повече спрямо предходната. Това заяви директорът на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) инж. Здравко Бакалов в предаването„Точно днес“ на Радио Пловдив.

Вече са реализирани с 50  000 кубични метра повече дърва за огрев спрямо същия период на 2021 г. или това в обща стойност е 250 000 кубични метра.

„При закупуване на дървесината на склад средната цена за шроколистните е 42 лв. за пространствен кубичен метър. Не сме променяли цената от миналата година“, обясни инж. Бакалов.

Той обясни още, че цената на дървесината на свободния пазар тази година бележи абсолютен 40-годишен ръст на цените на строителната дървесина.

„Цените на природния газ и електроенергията, особено в по-големите градове, където има газопреносна мрежа, доведоха до завишено търсене на дърва за огрев. Става дума за Пловдив, Пещера, Смолян, Велинград, Кърджали.

В Доспат пък например има презапасяване с дърва. Данните показват, че през последните 4 години потреблението на дърва за огрев е намалявало, а сега расте“, заяви инж. Бакалов. 


Още от категорията

Трябва прецизиране на механизма за минималната заплата

Безспорно увеличението на минималната работна заплата, за което отдавна синдикатите настояват, е полезно. Механизмът обче се нуждае от прецизиране. Така Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира решението на Народното събрание възнаграждението да бъде 50% от средната заплата. По думите й проблемът идва от там, че се фиксира съотношението..

публикувано на 02.02.23 в 10:49

Манастирите не трябва да плащат промишлен ток

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР светите обители да плащат електрическа енергия като битови потребители.  Само за България от страните от ЕС се оказа, че манастирите плащат промишлен ток, каза епископ Сионий , игумен на Бачковския манастир. "Манастирите и храмовете са божии..

публикувано на 02.02.23 в 07:39
Проф. Огнян Герджиков

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков , български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство.  Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия..

обновено на 01.02.23 в 15:59

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis. В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи . Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в..

обновено на 01.02.23 в 15:47

Политиката на държавата към влажните зони е неадекватна

В навечерието на Деня на влажните зони 2-ри февруари Българска фондация „Биоразнообразие“  и Сдружение Зелени балкани организират онлайн среща-дискусия. Събитието се провежда с подкрепата на РИОСВ Пловдив по проект „Натура 2000. Нови хоризонти“. Проект „Природата няма глас, тя има нас“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия,..

публикувано на 01.02.23 в 13:17