Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сами се превръщаме във виновници след атаката в Крим

Снимка: БГНЕС

Българската следа при атентата на Кримския мост коментираха в предаването "Ден след ден" Неда Велкова и ген. Съби Събев. 

Припомняме, че Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) е започнала проверка по повод разпространената информация, че товарният автомобил, предизвикал експлозия на Кримския мост на 8 октомври 2022 г., е преминал през територията на страната ни.

Москва заяви, че ще отговори на този терористичен акт. Трябва ли изцяло да повярваме на гледната точка на Москва, защото ЕС твърди няма достатъчно доказателства беше един от най-важните въпроси в разговора.

Според ген. Съби Събев е трябвало да изчакаме да видим дали ще се изисква от нас разследване, а не да започнем сами такова веднага. Демонстрираме слугинско поведение. Държим се като виновни.

"Абсолючно не бива да се притесняваме от заплахите на Путин. Такива е имало и преди. Да не говорим, че с тези безогледни бомбадировки на украиснки градове се избиват и украински граждани, включително деца" - каза Събев. 

По отношение на това дали се влиза във нова фаза на войната, по мнение на Събев се очаква засилване на ударите и бомбадировките, а това е безсилна злоба на Русия. Безспорно актът трябва да се разследва, но така предварително да започне разследване не е разумно, умишлено сами се превръщаме във виновници.

Както вече стана ясно, напрежението се засили и в руските области след референдумите. Украйна ясно обяви, че тези решения не се зачитат, защото не са международно признати.

"Очкавам кримските организация да продължат своите офанзиви. Както беше обявено от САЩ, помощта към Украйна ще се засилва, въпреки заплахите за ядрена екслация. В случая това е блъф"- коментира за Радио Пловдив ген. Съби Събев, първият български представител в НАТО.

Той изрази надежда новото Народно събрание да прокемни тази никаква позизия и да вземе ясна позиция на това, което се случва, а тази позоция да бъде синхронизирана със същата на НАТО и ЕС. България не може да има особена позиция, смята военният експерт. 

"БСП отдавна поддържа упорката, че ако България има позиция, ще влезе във войната. Мисля, че всяка партия трябва да изрази позиция", заяви още ген. Събев.

Цялото интервю на Неда Велкова със Съби Събев може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците в..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14