Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Служителите от кадастъра в Пловдив протестираха за час

| обновено на 12.10.22 в 15:23


Поредни протести с искане за увеличаване на заплатите в Пловдив и страната. Този път те са в кадастриалните служби, а напрежението назрява от лятото. Припомням, че през последните месеци такива имаше от страна на служителите в РЗИ и надзирателите. 

Служителите в кадастъра излязоха с лозунги "И за нас има инфлация", "Ще стачкувам, колкото трябва". 

Те поставиха няколко основни искания. Първото е увеличение на заплатите с поне 20 %, като настояването е то да влезе в сила със задна дата – от 1 октомври. Второто е увеличените средства да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители и това да става по съгласуван и одобрен от синдикатите механизъм. 

"Именно обидно ниските възнаграждения са причината за голямото текучество на кадри, а оттам и за затрудняване нормалното обслужване на гражданите, коментират работещите в пловдивския кадастър. Средната заплата, която получават е 907 лв", обясни Никола Бадев от КТ „Подкрепа“. 

Има и служители, които са назначени на минималното за страната възнаграждение – 710 лв. Една от служителките е шест месеца преди пенсия и получава 1200 лв. бруто. 

На фона на това той обясни, че от такси, събрани в службата, в републиканския бюджет годишно влизат 2 милиона лв. 

В Пловдив в кадастъра работят 22 души, а в системата на цялата страна броят им е 400. 

Протестиращите са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия. 

Протестът е подкрепен и от фирми, които работят с кадастъра.

Още от категорията

Пловдивчанинът Найден Тодоров е новият служебен културен министър

Президентът Румен Радев  назначи ново служебно правителство, което запазва структурата на старото.  Премиер отново е Гълъб Донев, а единствената промяна в състава на временния кабинет е името на новия служебен министър на културата.  На мястото на скулптора проф. Велислав Минеков сяда диригентът Найден Тодоров.  Той е пловдивчанин, завършил е..

обновено на 02.02.23 в 14:03

Граждани недоволстват и искат спиране на строеж в "Западен"

Община Пловдив продължава да поставя инвестиционните намерения на частни фирми над обществения интерес, твърдят  жителите в блока на ул. "Кръстьо Раковски" от номера 19 до 21, зад бившия магазин "Направи си сам". Имотът  е един от седемте парцела, предоставени миналата година на фирмата „Тея Инвест“, като замяна срещу 50 декара на Гребната база,..

публикувано на 02.02.23 в 13:47

Шесткратно нарасна броят на наетите чужденци в Смолянско

Общо 99 работници от трети държави са наети от работодатели в област Смолян през зимния сезон. Това сочат данни на Инспекцията по труда в Смолян за постъпилите уведомления за ангажирани чужденци на работни места в областта.  В сравнение с миналата година, броят им е увеличен шесткратно,  като ръстът се дължи на работещите украински граждани. Работници..

обновено на 02.02.23 в 12:54

Полицаят Ангел Георгиев отива на съд за убийството в Милево

Прокуратурата предаде на съд полицая Ангел Георгиев, обвинен за умишленото убийство на свой приятел от с. Милево.  В ранните часове на 4 септември миналата година, в  неговия дом се събрали няколко души за да продължат започналата след събора в селото веселба.  След много изпит алкохол обаче, трима от компанията се спречкали с четвъртия от..

публикувано на 02.02.23 в 12:49

Хванаха 3-ма тийнейджъри от с. Динката, извършили грабеж

Полицаи от Лесичово заловиха 3-ма тийнейджъри, извършили грабеж.  От пазарджишката полиция уточниха, че сигнал за престъплението е бил подаден в последния ден от месец януари. 26-годишен жител на село Динката се оплакал, че на улица в съседното село Калугерово е нападнат от трима младежи.  След като му нанесли побой, те откраднали мобилния му..

публикувано на 02.02.23 в 10:16