Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Очертават се поне още едни скорошни избори за НС

Решението за недопускане на посланиците на Русия и Беларус на първото заседание на 48-то Народно събрание, от което се разграничиха само БСП и „Възраждане“, е знак, че в парламента ще се разчита на ситуационни мнозинства. Това коментира политологът Светлин Тачев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той добави още, че шансовете за сформиране на кабинет са малки и прогнозира, че поне още веднъж ще се ходи на избори. След тях обаче партиите ще се наложи да направят компромис и да се коалират, тъй като вече опасността да влезем в тежка политическа криза, от която излизането е трудно, значително ще се увеличи.

„Не мисля, че има възможност това обединение, което наблюдавахме по повод сблъсъка изток – запад, да се превърне в постоянно мнозинство. Това означава, че формациите в НС ще разчитат на мнозинства по конкретен проблем. В предишното НС вотът на недоверие също мина по този начин с негативно ситуационно мнозинство, което обедини формации с крайно непримирими позиции по между си, но с обща крайна цел.

Разбира се, това е един много добър пр ход на Борисов и на ГЕРБ. Първият такъв беше със заявката за първия мандат, който дори и да не реализира партията излиза чиста от ситуацията.

Дори вдигна залога като казаха дайте да поканим и Зеленски на откриването на НС. На това вероятно ще се противопоставят БСП и „Възраждане“, коментира Светлин Тачев.

Политологът, добави още, че освен, че евентуално коалиране между ГЕРБ  и ПП би довело до загуба на електорат за вторите, то близкото минало показва, че при коалиране по-малкият партньор на ГЕРБ след това изчезва някъде в историята.

Според него е минимален шансът президентът да избере най-малката политическа формация „Български възход“ за третия мандат.

„Единственият вариант, който може да доведе до възможност за съставяне на програмно правителство с къс мандат и то да прекара България през трудностите през зимата, е Демократична България. Видяхме, че тя се държи най-балансирано, отвъд крайностите и може да бъде мост между ГЕРБ и ПП, но това е много трудно“, заяви още Тачев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Още от категорията

Трябва прецизиране на механизма за минималната заплата

Безспорно увеличението на минималната работна заплата, за което отдавна синдикатите настояват, е полезно. Механизмът обче се нуждае от прецизиране. Така Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира решението на Народното събрание възнаграждението да бъде 50% от средната заплата. По думите й проблемът идва от там, че се фиксира съотношението..

публикувано на 02.02.23 в 10:49

Манастирите не трябва да плащат промишлен ток

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР светите обители да плащат електрическа енергия като битови потребители.  Само за България от страните от ЕС се оказа, че манастирите плащат промишлен ток, каза епископ Сионий , игумен на Бачковския манастир. "Манастирите и храмовете са божии..

публикувано на 02.02.23 в 07:39
Проф. Огнян Герджиков

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков , български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство.  Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия..

обновено на 01.02.23 в 15:59

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis. В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи . Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в..

обновено на 01.02.23 в 15:47

Политиката на държавата към влажните зони е неадекватна

В навечерието на Деня на влажните зони 2-ри февруари Българска фондация „Биоразнообразие“  и Сдружение Зелени балкани организират онлайн среща-дискусия. Събитието се провежда с подкрепата на РИОСВ Пловдив по проект „Натура 2000. Нови хоризонти“. Проект „Природата няма глас, тя има нас“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия,..

публикувано на 01.02.23 в 13:17