Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнобой между кмета и ИК за подписката на Белащица

Подписката за присъединяване на Белащица към Пловдив е невалидна,  обяви кметът на община Родопи Павел Михайлов след извършената проверка от  Главна дирекция ГРАО. Незаконосъобразно според него е и вчерашното решение на Общински съвет-Пловдив, с което бе дадено единодушно съгласие за присъединяването на селото към града. От Инициативния комитет за свикване на референдум в Белащица, обаче, обявиха, че невалидни са само 17 подписа, като процедурата по отделянето на селото по закон трябва да продължи. 

Минималният брой легитимни подписи за свикването на референдума в Белащица трябва да е 25% от живеещите в селото. Този минимален брой не е изпълнен и подписката е невалидна, категоричен е кметът на община Родопи Павел Михайлов. Той се позова на данните от проверката на ГРАО на електронния вариант на подписката, като добави, че на хартия нарушенията са много повече. 

"В протокола са описани подробно нарушенията и броят на действителните подписи, които са недостатъчни, за да се вземе решение от съветниците на Пловдив и "Родопи". Хартиеният вариант има много повече нарушения отколкото в електронния. В него са се подписали лица, които нямат постоянен адрес, грешни ЕГН-та , грешни адреси, некоректни подписи. Не виждам смисъла за проверка на хартията, при положение, че електронната не установява достатъчно брой подписи", коментира Павел Михайлов.

От Инициативния комитет за присъединяване на Белащица към Пловдив отговориха, че проверката е остановила само 17 невалидни подписа, а некоректните 45 трябва да бъдат отстранени в едномесечен срок. 

Официалните данни са за 490 подписа, като 17 са невалидни – това са лица които нямат право да подпишат подписката. Други 45 подписа са некоректни, т. е има някаква грешка, но това не означава че те са невалидни. Трябва да  се даде едномесечен срок от председателя на ОбС Родопи за корекция на нередностите. Това е по закон и така подписката влиза с повече от 436 подписа, което е напълно достатъчно тя да е валидна. Само 17 са невалидните подписи. Това не е възможност, а задължение по Закон хората, допуснали грешка да я поправят в рамките на месец, обясни адв. Снежана Стефанов.

Според нея пловдивското решение не е невалидно, защото просто има процедура за изправяне на грешката. Не е необходимо ново заседание на ПОС. "Това че, Община Родопи  се опитва публично да компрометира подписката си не означава, че действа законосъобразно. Ако не допусне да се поправи грешката, това означава че тя пречи на законното право на белащенци да проведат референдум", каза още Стефанова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22