Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разнобой между кмета и ИК за подписката на Белащица

Подписката за присъединяване на Белащица към Пловдив е невалидна,  обяви кметът на община Родопи Павел Михайлов след извършената проверка от  Главна дирекция ГРАО. Незаконосъобразно според него е и вчерашното решение на Общински съвет-Пловдив, с което бе дадено единодушно съгласие за присъединяването на селото към града. От Инициативния комитет за свикване на референдум в Белащица, обаче, обявиха, че невалидни са само 17 подписа, като процедурата по отделянето на селото по закон трябва да продължи. 

Минималният брой легитимни подписи за свикването на референдума в Белащица трябва да е 25% от живеещите в селото. Този минимален брой не е изпълнен и подписката е невалидна, категоричен е кметът на община Родопи Павел Михайлов. Той се позова на данните от проверката на ГРАО на електронния вариант на подписката, като добави, че на хартия нарушенията са много повече. 

"В протокола са описани подробно нарушенията и броят на действителните подписи, които са недостатъчни, за да се вземе решение от съветниците на Пловдив и "Родопи". Хартиеният вариант има много повече нарушения отколкото в електронния. В него са се подписали лица, които нямат постоянен адрес, грешни ЕГН-та , грешни адреси, некоректни подписи. Не виждам смисъла за проверка на хартията, при положение, че електронната не установява достатъчно брой подписи", коментира Павел Михайлов.

От Инициативния комитет за присъединяване на Белащица към Пловдив отговориха, че проверката е остановила само 17 невалидни подписа, а некоректните 45 трябва да бъдат отстранени в едномесечен срок. 

Официалните данни са за 490 подписа, като 17 са невалидни – това са лица които нямат право да подпишат подписката. Други 45 подписа са некоректни, т. е има някаква грешка, но това не означава че те са невалидни. Трябва да  се даде едномесечен срок от председателя на ОбС Родопи за корекция на нередностите. Това е по закон и така подписката влиза с повече от 436 подписа, което е напълно достатъчно тя да е валидна. Само 17 са невалидните подписи. Това не е възможност, а задължение по Закон хората, допуснали грешка да я поправят в рамките на месец, обясни адв. Снежана Стефанов.

Според нея пловдивското решение не е невалидно, защото просто има процедура за изправяне на грешката. Не е необходимо ново заседание на ПОС. "Това че, Община Родопи  се опитва публично да компрометира подписката си не означава, че действа законосъобразно. Ако не допусне да се поправи грешката, това означава че тя пречи на законното право на белащенци да проведат референдум", каза още Стефанова.
Още от категорията

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10

Напрежението м/у РСМ и България се поддържа в Белград и Москва

Желанието на Македония да е част от ЕС е желание на всички българи, които имат патриотични чувства.  Затова смятам, че българската дипломация постъпи правилно и мъдро като помогна за изработването на така нареченото френско предложение за РСМ , коментира за Радио Пловдив журналистът и анализатор Николай Кръстев.  Той обаче подчерта, че има..

публикувано на 06.02.23 в 15:27

Някъде се скъса нишката между ГЕРБ и Здравко Димитров

Има известен елемент на изненада от това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Мисля, че комуникацията между ГЕРБ и кмета Димитров е на нормално ниво, но явно нещо някъде се е скъсало. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на ОбС Александър Държиков. Той допълни, че..

обновено на 06.02.23 в 14:18

Минималната заплата заплашва пазара на труда

Механизмът за определяне на минималната работна заплата, който определи в последните си дни 48-то Народно събрание, заплашва функционирането на пазара на труда в България. Това коментира изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в предаването „Точно днес“. Причината е, че като се начислят всички..

публикувано на 06.02.23 в 11:38

Сценарият "добро" и "лошо" ченге обслужва ГЕРБ

"Станахме свидетели на театър от типа  доброто и лошото ченге. Добрият Борисов, който дойде в Пловдив и започна да говори за некадърността, непрозрачността в управлението и как не иска да се свързват с ГЕРБ. Часове по-късно Здравко Димитров изигра "лошото" ченге и каза, че няма да си подаде оставката, защото е избран от гражданите и никой лидер..

публикувано на 06.02.23 в 11:09