Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Омбудсманът препоръча бързо почистване на джунглата в Марица

| обновено на 16.10.22 в 09:16

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правителството, до областния управител и кмета на Пловдив, в която настоява да бъдат предприети ефективни действия за почистване коритото на р. Марица с цел предотвратяване на бъдещи наводнения.

Повод за писмото са получени  жалби от граждани на Пловдив, които са притеснени от облесяването на реката и ограничената проводимост на водното течение.   Според нея, въпреки обявеното бедствено положение, аварийните дейности боксуват.  

 „Въпреки заявената подкрепа и осигуреното финансиране в размер на милиони лева, механизмите за възлагане на необходитеми дейности продължават да не се задействат, затормозени от практики с недоизяснен характер, предизвикващи отрицателен обществен отзвук“, пише Диана Ковачева.

От писмото на омбудсмана става ясно, че предприетата от кмета на Пловдив процедура за възлагането на почистването на коритото на река Марица без обществена поръчка в момента се проверява от АОП. Ситуацията, твърди Диана Ковачева, изисква  допълнително мобилизиране на усилията, за по-тясно междуинституционално сътрудничество и степенуване на приоритетните участъци за почистване.

Тя обръща внимание, че до момента няма данни за привличането на структури с технически и организационни възможности като Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР за обезопасяването на зоните с най-висок рисков потенциал.


Галерия

Още от категорията

27 мил. лв са санкциите за Пловдив от мандата на Тотев

Близо 1 милион 315 хиляди лева е платила община Пловдив по съдебните дела за недостроената зоологическа градина в Пловдив. Отделно от пловдивската хазна са платени над 900 хиляди лева санкции, наложени от управляващия орган по транспортния проект на града. А заради превишения капацитет на сметището в Цалапица и ненавременно обжалване от екипа..

публикувано на 06.02.23 в 16:33

Здравко Димитров напуска ГЕРБ, но остава кмет на Пловдив

Кметът на Пловдив Здравко Димитровподава  оставка като член на ГЕРБ . Това обяви той на извънредна пресконференция. "Нямам право да си подам оставката като кмет, защото съм избран от пловдивчани и имаме да изпълняваме проекти за 500 милиона лева", заяви още Здравко Димитров. Кметът няма да иска оставката на заместника си Пламен..

обновено на 06.02.23 в 14:37

Разкриха полицай в участие в измамна схема

Уличиха пловдивски полицай в участие в измамна схема в размер на 90 000 лв. За случая съобщиха от прокуратурата в Пловдив.  Униформеният и още двама души са направили опит да заблудят застрахователна компания след тежка катастрофа с цел получаване обезщетение от застрахователя. Случката се разиграла преди година на пътя между село Поповица и..

публикувано на 06.02.23 в 14:07

В болница, без опасност за живота, е скиорът, пострадал в Пампорово

Няма опасност за живота на 16-годишното момче от Пловдив, което пострада по време на ски в  Пампорово. То е в  задоволително състояние и контактно, съобщиха лекарите.  Тийнейджърът бе транспортиран от смолянската Спешна помощ в пловдивската университетска болница “Свети Георги”. Направени са му редица изследвания и е настанен в клиниката по..

публикувано на 06.02.23 в 13:32