Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От пробива под Водната палата сградите ще понесат щети

Камарата на архитектите в Пловдив не приема изготвения на инженеринг проект за пробив под Водната палата. В интервю за Радио Пловдив председателят арх. Чавдар Тенев обясни, че инженерингът при изготвянето на ключови проекти е голям порок, но общините продължават да го предпочитат. 

Той смята, че няма еднозначно решение на въпроса с отпушването на трафика около Водната палата и е убеден, че и експертните мнения ще са различни по въпроса, но подчерта, че за пробива не е имало сериозна дискусия преди стартирането му. 

Архитектът обясни, че не приема кръговото до Водната палата, но не е съгласен и с пробива, защото два големи булеварда - "Цар Борис Трети Обединител" и "Марица-юг" ще загубят част от връзките си. 

"Ще има проблеми с трафика. Автомобили с по- голяма височина, автобуси ще бъдат ограничени. Това са важни градски трасета и като се строят нови трябва да се правят с необходимите параметри. Нужно е максимално удобство на пътната мрежа", коментира той.

При изпълнението и експлоатацията на съоръжението се крият рискове, заради високото ниво на подпочвените води, подчерта арх. Тенев. 

Според него има риск да се получи процесът суфозия, при който се наблюдава слягане, пропадане или свличане на сгради или съоръжения в близост до такива почви. Той все пак успокои, че къщи няма да падат, но могат да понесат щети. 

"Сигурно са предвидени мерки, но рискът съществува", коментира експертът и добави, че основите на панаирния мост също са застрашени, защото са в непосредствена близост до пробива. 


Още от категорията

Вълна от съпричастност към пострадалите от земетресението

Часове след мощното земетресение в Турция десетки българи се организираха и започнаха да събират дарения за хората в пострадалите райони.  Издателят Манол Пейков призова от фейсбук профила си за дарения, като посочи, че в Пловдив те се събират в базата на ИК Жанет 45 на бул. Ал. Стамболийски 9.  Според информацията на Манол Пейков до настоящия..

публикувано на 07.02.23 в 15:57

След развода с ГЕРБ проектите на Зико в ОбС ще бъдат блокирани

Николай Радев - председател на групата общински съветници от Автентична лява БСП в Пловдив, прогнозира, че след разрива между кмета Здравко Димитров и ГЕРБ в следващите месеци местният парламент няма да свърши нищо полезно за града. "Ясно е, че конфронтацията между групата на ГЕРБ и кмета ще бъде толкова силна, че неговите предложения няма да..

публикувано на 07.02.23 в 15:53

В последните 24 часа трусове в Турция има на всеки 5 минути

За шокиращия и смъртоносен за хиляди хора земен трус в Турция и детайли от научна гледна точка търсим професор Николай Милошев от  Националния институт по геофизика, геодезия и картография към БАН.  Емоционалният му коментар е "Нещо страшно, нещо страшно, което не пожелаваме на никого". А като професионалист, той сподели, че подобни трусове могат..

публикувано на 07.02.23 в 15:18
Евелина Славкова

Всички партии са готови за изборите, но са и уморени

В програма "Точно днес" разговор с Евелина Славкова , социолог от агенция "Тренд" за нагласите да отидем на петите извънредни избори, за машинния и за хартиения вот, за коалициите, които ще се изградят.  Евелина Славкова коментира конфликта в Пловдив с поисканата оставка на кмета Здравко Димитров, като припомни, че той датира още от 2022 г., когато..

публикувано на 07.02.23 в 10:21

Напрежението ще спадне след сесията на 9-ти февруари

"За съжаление това, което се случва в Пловдив е много неприятно и лошо за града ни. Това са решения на ПП ГЕРБ и няма как да се бъркаме в тях, можем да ги следим". Това каза общинският съветник Константин Георгиев от „Кауза България“ по повод поисканата от Бойко Борисов оставка на кмета Здравко Димитров. Пред Радио Пловдив Георгиев..

публикувано на 07.02.23 в 09:53