Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Работещите в Спешната помощ в Пловдив излизат на протест

| обновено на 18.10.22 в 08:18
Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

Протест на работещите в системата на спешна медицинска помощ в Пловдив заради възнагражденията. 

Лекарите, медицинските сестри, фелдшерите, шофьорите на линейки и санитарите настояват също така и за промяна на категорията труд или от трета тя да стане втора. 

От бранша обясниха още, че отпуснатите от Министерски съвет 9,8 млн. лв. за допълнително възнаграждение на медиците от спешните медицински центрове, които трябваше да компенсират липсата на ковид добавки, не са разпределени правилно между специалистите.

Георги Батакчиев от КТ "Подкрепа" в Пловдив обясни, че хората искат достойно остойностяване на своя труд, според квалифкацията и отговорностите си. "Голям част от тези хора получиха никакво или съвсем минимално увеличение на заплатите. Например лекар със специалност получи 0 лв. увеличение, медицински фелдшер получи 3,6 % увеличение. Тези заплати не са увеличавани от година и половина. Тези хора са принудени да работят на още 1-2 места, за да оцеляват, живеят в стрес и несигурност. Те не го заслужават!". 

Батакчиев обясни, че натоварването е много голямо и хората дори не могат да достигнат пенсионна възраст, защото умират рано от стресови ситуации. "Затова настояваме да се промени категорията на труд и да стане втора, а не както сега - трета". 

По думите му се оформя тежка кадрова криза в цялата Спешна помощ в страната както заради ниските заплати, така и заради липса на интерес към професията. 

"След КОВИД кризата тези хора се оказаха забравени, а понесоха много голяма част от натоварването. Да не забравяме, че ние бяхме на първа линия в борба с пандемията", напомни Батакчиев. 

Медиците ще протестират в продължение на час, като ще започнат в 10:30 часа. Протестът е организиран от КТ "Подкрепа" и ще се проведе пред сградата на Областен съвет Пловдив.

Още от категорията

Трябва прецизиране на механизма за минималната заплата

Безспорно увеличението на минималната работна заплата, за което отдавна синдикатите настояват, е полезно. Механизмът обче се нуждае от прецизиране. Така Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира решението на Народното събрание възнаграждението да бъде 50% от средната заплата. По думите й проблемът идва от там, че се фиксира съотношението..

публикувано на 02.02.23 в 10:49

Манастирите не трябва да плащат промишлен ток

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР светите обители да плащат електрическа енергия като битови потребители.  Само за България от страните от ЕС се оказа, че манастирите плащат промишлен ток, каза епископ Сионий , игумен на Бачковския манастир. "Манастирите и храмовете са божии..

публикувано на 02.02.23 в 07:39
Проф. Огнян Герджиков

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков , български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство.  Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия..

обновено на 01.02.23 в 15:59

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis. В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи . Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в..

обновено на 01.02.23 в 15:47

Политиката на държавата към влажните зони е неадекватна

В навечерието на Деня на влажните зони 2-ри февруари Българска фондация „Биоразнообразие“  и Сдружение Зелени балкани организират онлайн среща-дискусия. Събитието се провежда с подкрепата на РИОСВ Пловдив по проект „Натура 2000. Нови хоризонти“. Проект „Природата няма глас, тя има нас“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия,..

публикувано на 01.02.23 в 13:17